7 redenen om oud en nieuw in de Alpen te vieren

7 redenen om oud en nieuw in de Alpen te vieren

1 januari 2019

door Florien in Algemeen

Oud en nieuw in Nederland is ontzettend gezellig. Samen met je partner, vrienden of familie spelletjes spelen en daarna proosten op het nieuwe jaar. Toch is het als liefhebber van de bergen echt een aanrader om oud en nieuw een keer in de Alpenlanden te vieren. De sneeuw, het vuurwerk en de gezelligheid geven een bijzonder tintje aan deze feestdag. In dit weblog daarom 7 redenen om oud en nieuw in de Alpen te vieren.

#1. Heel anders dan in Nederland

Oud en nieuw in de Alpen kent overeenkomsten, maar ook verschillen. Om te beginnen de benaming van de feestdag. In Frankrijk is dat Saint Sylvestre of Le Revéillon, in Oostenrijk en Zwitserland is dat Silvester en in Italië is dat Capodanno. In alle Alpenlanden wordt oud en nieuw goed gevierd. Er is vaak een feestelijk programma met optredens en voorstellingen. Ook vind je in veel dorpen allerlei kraampjes met lekker eten en drinken. Eten is een belangrijk onderdeel van de feestdag en de restaurants zitten vaak overvol. In Frankrijk wordt, op de skigebieden na, weinig vuurwerk afgestoken. In de andere Alpenlanden zijn mooie shows te bewonderen. Verder luiden er harde bellen, scheepshoorns en klokken om de kwade geesten van het oude jaar te verdrijven.

#2. Vuurwerk is veel mooier in de bergen

Vuurwerk is prachtig in de bergen. Overdag is het besneeuwde berglandschap al prachtig om te zien, maar als ’s avonds de lichtjes in de huizen branden en het vuurwerk de bergen steeds kort oplicht, is het helemaal mooi. Valt er op dat moment ook nog verse sneeuw? Dan is het net een sprookje.

Vuurwerk in de Alpen Königsleiten
Vuurwerk in Königsleiten

#3. Je wenst elkaar ‘Gelukkig Nieuwjaar’ in een andere taal

    In de Alpenlanden is het geen gelukkig nieuwjaar, maar:
  • Oostenrijk: Glücklich Neujahr of Guten Rutsch
  • Frankrijk: Bonne année of Bonne santé
  • Italië: Buon Anno
  • Zwitserland: Glücklich Neujahr, Guten Rutsch, Gleckliches Nejohr (Zwitserduits) of Bonne année (Franstalig)

#4. Geen nieuwjaarsduik in zee, maar in de sneeuw

Op 1 januari verzamelen veel mensen zich op de Nederlandse stranden voor de nieuwjaarsduik. In de Alpen doe je dat niet, daar neem je gewoon een duik in de verse sneeuw. Veel leuker!

Duik in de sneeuw in Oostenrijk
Een duik in de sneeuw is veel leuker!

#5. Je bent op de eerste dag van het nieuwe jaar in de bergen

Jij kunt thuis aan iedereen vertellen dat je op de eerste dag van het nieuwe jaar in de bergen bent geweest. Een goed begin van 2019 en een mooi extraatje voor het komende jaar. Als je straks thuis bent, kun je gelijk je volgende bergvakantie gaan plannen!

#6. Er worden allerlei leuke evenementen georganiseerd

Als je met oud en nieuw in de Alpen bent, kun je allerlei leuke evenementen bijwonen. Onder andere in Zwitserland kun je meedoen aan een Silvesterlauf. Deze hardloopwedstrijd wordt in meerdere dorpen en steden georganiseerd. Het Innsbrucker Bergsilvester is erg leuk om bij te wonen, evenals de Silvesterparty in Ortisei en Bergsilvester in Hochoetz.

#7. De sfeer is geweldig

De sfeer in de Alpen is geweldig rond oud en nieuw. Het is vroeg donker en overal branden lichtjes. Het besneeuwde berglandschap geeft het geheel een bijna magisch tintje. De lokale bevolking is vrolijk en viert deze periode samen met familie en vrienden.

Zell am Ziller verlicht
Sneeuw, bergen en allerlei lichtjes... Prachtig!

Ben jij wel eens met oud en nieuw in de bergen geweest?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips