Dingen die je het meest mist als je weer thuis bent na je bergvakantie

Dingen die je het meest mist als je weer thuis bent na je bergvakantie

15 oktober 2018

door Florien in Algemeen

De heerlijke weken of dagen die je in de bergen hebt doorgebracht, komen helaas veel te snel ten einde. Met pijn in je hart neem je afscheid van de omgeving en begin je aan de terugreis. Je had nog wel veel langer willen blijven! Er zijn zoveel dingen die je gaat missen als je straks weer thuis bent. De meest herkenbare hebben we in dit weblog op een rijtje gezet.

#1. De bergen

Stipt op nummer 1 staan natuurlijk de bergen. Iedere keer, als je naar huis gaat, vraag je je weer af waarom wij geen bergen hebben. De prachtige rotsformaties die duizenden jaren geleden zijn ontstaan, blijven altijd indrukwekkend om te zien.

#2. De frisse berglucht en de heerlijke geuren

In de wintermaanden is de berglucht extra fris door de lage temperaturen. In het voorjaar voert de geur van vers gras de boventoon en zomers ruik je een combinatie van bloemen en Alpenkruiden. In de herfst zorgt niet alleen een regenbui voor een typische geur, maar ook de droge bladeren die van de bomen zijn gevallen. Het maakt niet uit in welk seizoen je in de Alpen bent, de berglucht is altijd lekker fris.

Bloemen en kruiden in de bergen
Prachtig al die bloemen in de bergen...

#3. Elke dag lunchen in een knusse berghut

Op vakantie lunch je elke dag in een knusse berghut of in een gezellig restaurant in het dorp. Je bent immers de hele dag actief bezig, dus die uitgebreide lunch heb je wel verdiend! Kaiserschmarrn, Tiroler Gröstl, Tartiflette, Rösti of plateaus met vleeswaren... In de bergen kun je heerlijk eten!

Tiroler Gröstl in een berghut in Saalbach in Oostenrijk
Heerlijk zo'n bordje Tiroler Gröstl!

#4. De kleuren van de natuur

De natuur in ons eigen land is prachtig, maar in de Alpen lijkt alles net even meer bijzonder. Wat mij betreft zelfs bijna magisch… De kleuren zijn feller en heel anders dan thuis. Donkere dennenbossen, groene bergweides vol met bloemen en de verschillende kleuren gesteente van een berg. Overal waar je kijkt zie je iets anders moois, je kunt er geen genoeg van krijgen!

Berglandschap in de buurt van Klosterle in Oostenrijk
Het groen in de bergen lijkt veel feller dan thuis

#5. De hele dag actief bezig zijn zonder het ‘moet gevoel’

In de bergen ben je de hele dag actief bezig. Niks moet, alles mag en je kunt doen waar je zin in hebt. De ene dag ga je mountainbiken, de volgende dag maak je een wandeling en de dag erna kies je voor een uitdagende klimroute. Er zijn zo veel mogelijkheden om uit te kiezen! Daar waar sporten thuis nog wel eens het ‘moet gevoel’ opwekt, is dat in de Alpen absoluut niet het geval.

Wandelen in de bergen van de Italiaanse Dolomieten
Heerlijk dat wandelen!

#6. Ontspannen aan een bergmeer

Op een warme en zonnige dag is het heerlijk ontspannen aan een bergmeer. Lekker luieren in het zonnetje en genieten van de mooie omgeving. Af en toe even afkoelen in het water en daarna weer snel terug naar je boek.

Bergmeer in de Alpen met een bootje
Er zijn veel fijne bergmeren in de Alpen

#7. Het uitzicht

In de Alpen is het uitzicht overal anders. Of je nou bovenop de berg staat of in het dal, elke keer kun je genieten van andere vergezichten. Er zijn zelfs tal van speciaal aangelegde uitzichtplatformen die je kunt bezoeken.

Genieten van het uitzicht op de Drei Zinnen in Italië in de Dolomieten
Bijvoorbeeld dit prachtige uitzicht op de Drei Zinnen...

#8. De rust

Files, een druk werkschema en volgepropte bussen in het openbaar vervoer. In de bergen kun je er allemaal afstand van nemen en genieten van de rust om je heen. Je kunt soms uren wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Het enige dat je hoort zijn fluitende vogels, koeienbellen en kabbelende bergstroompjes.

Koe in de bergen in Livigno
Soms hoor je alleen het gerinkel van de koeienbellen...

#9. De sfeervolle dorpen en prachtige huizen

Of je nou op vakantie gaat naar Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland of Duitsland, je komt altijd sfeervolle dorpen tegen. Oude kerken, gezellige pleinen en fijne restaurants. De huizen bestaan veelal uit hout en stenen. Aan de balkons hangen bloembakken vol geraniums en de oleanders en bougainvilles zijn veel groter gegroeid dan ze ooit in je eigen achtertuin zullen doen. Wat zou het geweldig zijn om ook zo te wonen!

Huis met geraniums in bloembakken in de Alpen
Vooral de bloembakken vol geraniums aan de balkons zijn geweldig!

#10. De hele dag buiten zijn

Thuis ga je veel sneller naar binnen. Even op de bank zitten, tv kijken, koken of het huishouden. Niet in de bergen, daar ben je zo veel mogelijk buiten. Of het nou bewolkt is of zonnig, je moet er niet aan denken om binnen te blijven!

Buiten in de bergen in de Dreizinnen in de Dolomieten
Het is zo fijn om de hele dag buiten te zijn!

Wat mis jij het meest als je weer thuis bent van je bergvakantie?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips