Stelling: zelfs als het regent, is het fijn in de bergen

Stelling: zelfs als het regent, is het fijn in de bergen

30 september 2018

door Miranda in Algemeen

Net als in Nederland, is ook in de bergen de lucht niet altijd strakblauw met een stralende zon. Het regent er regelmatig. En het is eigenlijk maar goed ook dat het niet altijd droog en zonnig is, want dan zou de natuur er een stuk minder mooi uitzien. Naast genoeg fijne zonnig dagen, tref ik ook altijd wel een aantal dagen met regen(buien) als ik in de Alpen ben. Daar laat ik me niet door weerhouden. Ook op regenachtige dagen trek ik erop uit en ga naar buiten. Wellicht met een iets aangepast programma, maar zelfs als het regent, is het fijn in de bergen!

Niet elke activiteit in de regen

Natuurlijk heb ik het liefst droge dagen als ik op vakantie ben. Ik wissel mijn bergactiviteiten graag af en sommige dingen doe ik liever niet in de regen. Maar wandelen kan altijd! In de regen door het bos wandelen is prachtig en als de wolken hoog hangen, kun je ook zonder problemen boven de boomgrens lopen. Het is alleen oppassen, omdat het op boomstronken en rotsen glad kan zijn. Ik pas mijn tempo dus wat aan en geniet van de natuur en het buiten zijn. Mountainbiken doe ik niet als het echt regent, dan is alles zo modderig en glad. Net als klettersteigen, ook dat doe ik liever als het droog is.

Aangepast programma

Wanneer het regent pas ik mijn dagprogramma dus wel aan. De wandelingen die ik maak zijn wat korter, de pauzes wat langer. Op een regenachtige dag is het gezellig om een paar uur in een berghut door te brengen met een lekkere lunch en een lekker glas wijn bij de houtkachel. Geen haast en alle tijd om de niet al te lange wandeling terug naar het dal af te leggen. En na terugkomst een heerlijke warme douche en lekker languit op bed met een goed boek of een bezoekje aan de sauna. Nee hoor, niks mis met een dagje regen in de bergen.

Wandelen in de regen in de bergen

Er bestaat geen slecht weer, wel slechte kleding

Een bekende uitspraak in de bergen is: ‘Er bestaat geen slecht weer, wel slechte kleding’ en daarmee is geen woord gelogen. Wanneer je een goede waterdichte wandeljas, wandelschoenen en het liefst ook een waterdichte wandelbroek hebt, kun je zonder problemen uren wandelen in de bergen. Technische kleding is wel goed ademend, waardoor je niet te veel zweet en het materiaal droogt bovendien snel. Vaak is mijn jas alweer droog na een pauze van een uurtje in een berghut. Om vervolgens binnen 5 minuten weer nat te regenen, maar dat maakt niet uit. Ik ben wel lekker in de bergen!

Wolkenspel

Op regenachtige dagen zijn er vaak prachtige luchten. Soms is het egaal grijs, maar als je ‘geluk’ hebt, kun je genieten van een prachtig wolkenspel. Donkere wolken verplaatsen zich over de bergtoppen en het uitzicht is elke minuut anders. Soms verdwijnt een bergtop in een dikke wolk, om vervolgens weer helder tevoorschijn te komen na 10 minuten. Of je staat op een bergtop en beneden je in het dal ligt een dikke wolkendeken. Alleen al voor de mooie wolken is het de moeite waard om op regenachtige dagen toch lekker naar buiten te gaan.

Donkere en dreigende wolken boven de bergen

Wat doe jij als het regent in de bergen? Laat een reactie achter.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips