Stelling: liever omhoog lopen, dan met de lift

Stelling: liever omhoog lopen, dan met de lift

29 april 2018

door Miranda in Wandelen

Wandelen in de bergen: ik vind het heerlijk! Urenlang lopen door de bossen, over almen en rotsen richting de mooiste bergtoppen. Het voldane gevoel dat je na een flinke klim een berghut of top bereikt, is zo heerlijk. Ik neem dan ook (bijna) nooit een berglift om hoogtemeters te overbruggen, ik loop liever. Soms kom je dan bezweet aan bij het bergstation waar andere wandelaars fris uit de lift stappen en hun tocht beginnen. Natuurlijk snap ik dat het voor veel mensen wellicht lichamelijk of conditioneel geen optie is om naar boven te lopen, maar ben je fit genoeg, dan is lopen toch veel fijner?

Natuurlijk is de lift sneller

De enkele keer dat ik in een lift ben gestapt, had dit veelal te maken met tijd. Wanneer je een ochtend beschikbaar hebt om te wandelen en je wilt toch dat mooie uitzichtpunt bereiken, dan bespaar je veel tijd door in een gondel te stappen. Toch voelt het altijd een beetje als ‘vals spelen’: het uitzicht boven is net zo mooi, maar de voldoening minder. In veel dorpen zijn de liften gratis in de zomer wanneer je overnacht in de plaats. Ik snap dat de verleiding om in een lift te stappen dan groter is. Je ziet natuurlijk ook meer van de omgeving, maar toch.

Gondelliften in de zomer
Het uitzicht is hetzelfde, maar zelf omhoog lopen geeft meer voldoening

Waar geen lift is, is het rustiger

Een nadeel van een wandeltocht in de buurt van een berglift is, dat het daar vaak een stuk drukker is. De lift zorgt ervoor dat er in korte tijd gemakkelijk veel mensen boven kunnen komen. Het gevolg is dat je op populaire wandelpaden die bereikbaar zijn per lift op mooie dagen bijna in een rij omhoog loopt. Helemaal op mooie zonnige dagen of in het hoogseizoen vind ik het soms echt te druk op bergen waar een lift naartoe leidt. Ik kies dan liever voor bergen waar geen liftinfrastructuur is.

Ben je fit? Loop omhoog!

Uiteraard begrijp ik dat naar boven lopen niet voor iedereen een optie is. Er zijn mensen die niet fit genoeg zijn of lichamelijk niet in staat zijn een berg op te klimmen. Datzelfde geldt natuurlijk voor families met kleine kinderen. Voor hen is de berglift een uitkomst, omdat ze zonder lift nooit zouden kunnen genieten van het bergleven. Dus begrijp me niet verkeerd: ik ben blij dat er liften zijn, zodat iedereen de mogelijkheid heeft boven te komen. Maar ben je fit genoeg, dan ga je toch zeker lekker lopen? Genieten van de natuur en sportief bezig zijn, is toch een perfecte combinatie?

Met de lift omhoog in de zomer
Met kleine kinderen is de gondellift een uitkomst

Hoe ga jij het liefst de bergop? Te voet of met de lift?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips