Skip to navigation Skip to main content

Stelling: liever omhoog lopen, dan met de lift

16356 - Stelling: liever omhoog lopen, dan met de lift

Wandelen in de bergen: ik vind het heerlijk! Urenlang lopen door de bossen, over almen en rotsen richting de mooiste bergtoppen. Het voldane gevoel wanneer je na een flinke klim een berghut of top bereikt, is zo heerlijk. Ik neem dan ook liever niet een berglift om hoogtemeters te overbruggen, ik loop liever. Soms kom je dan bezweet aan bij het bergstation waar andere wandelaars fris uit de lift stappen en hun tocht beginnen. Natuurlijk snap ik dat het voor veel mensen wellicht lichamelijk of conditioneel geen optie is om naar boven te lopen, maar ben je fit genoeg, dan is lopen toch veel fijner?

Natuurlijk is de lift sneller

De keren dat ik in een lift stap, hebben veelal te maken met tijd of met een te groot aantal te overbruggen hoogtemeters op een dag. Wanneer je een ochtend beschikbaar hebt om te wandelen en je wilt toch dat mooie uitzichtpunt bereiken, dan bespaar je veel tijd door in een gondel te stappen. Toch voelt het voor mij altijd een beetje als ‘valsspelen’:  het uitzicht boven is net zo mooi, maar de voldoening minder. In veel dorpen zijn de liften gratis in de zomer wanneer je overnacht in de plaats. Ik snap dat de verleiding om in een lift te stappen dan groter is. Je ziet natuurlijk ook meer van de omgeving, maar toch. Ik zie het wandelen in de bergen ook als een sport, en ga dus liever op eigen kracht omhoog wanneer ik de keuze heb.

16356 - liever wandelen dan met de lift
Met de lift sta je in no time op grote hoogte

Waar geen lift is, is het rustiger

Een nadeel van een wandeltocht in de buurt van een berglift is, vind ik, dat het daar vaak een stuk drukker is. De lift zorgt ervoor dat er in korte tijd gemakkelijk veel mensen boven kunnen komen. Het gevolg is dat je op populaire wandelpaden die bereikbaar zijn per lift op mooie dagen bijna in een rij omhoog loopt. Helemaal op mooie zonnige dagen of in het hoogseizoen vind ik het soms echt te druk op bergen waar een lift naartoe leidt. Ik kies dan liever voor bergen waar geen liftinfrastructuur is.

16356 - drukke plek
Op plaatsen waar je gemakkelijk komt met een lift, is het een stuk drukker

Ben je fit? Loop omhoog!

Uiteraard begrijp ik dat naar boven lopen niet voor iedereen een optie is. Er zijn mensen die niet fit genoeg zijn of lichamelijk niet in staat zijn een berg op te klimmen. Datzelfde geldt natuurlijk voor families met kleine kinderen. Voor hen is de berglift een uitkomst, omdat ze zonder lift nooit zouden kunnen genieten van het bergleven. Dus begrijp me niet verkeerd: ik ben blij dat er liften zijn, zodat iedereen de mogelijkheid heeft boven te komen. Maar ben je fit genoeg, dan ga je toch zeker lekker lopen? Genieten van de natuur en sportief bezig zijn, is toch een perfecte combinatie?

16356 - voldoening tijdens het wandelen
De voldoening is groter wanneer je zelf omhoog bent gelopen


Hoe ga jij het liefst de berg op? Laat een reactie achter op een van onze socials.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.