Skip to navigation Skip to main content
Caldonazzomeer2
© Sytske Maaijen

Het noorden van Italië is een fijne bestemming voor een vakantie met de hele familie. Enerzijds kun je genieten van de vele mogelijkheden in de bergen en anderzijds is het heerlijk ontspannen aan de bergmeren. Er zijn tal van bezienswaardigheden te bezichtigen en in de dorpen kun je genieten van de Italiaanse gastvrijheid en de heerlijke keuken. Jong en oud zullen zich niet snel vervelen! In dit weblog leuke bestemmingen voor een familievakantie in Noord-Italië.

1. Ledromeer

Het Ledromeer, ook wel Lago di Ledro, ligt niet ver van het Gardameer, in de Italiaanse provincie Trentino. Het meer heeft een oppervlakte van 2,18 km² en biedt de mogelijkheid om allerlei watersporten te beoefenen. Er zijn drie campings aanwezig, waarvan één met zwembad. Daartussen liggen een aantal kleine, maar gezellige dorpen. In de omgeving kun je heerlijk wandelen. Qua activiteiten is het aanbod groot. Huur bijvoorbeeld een roeiboot of waterfiets om het meer te verkennen, bezoek Museo dell Pallafitte en maak een tocht met de mountainbike.

 

Tips familievakantie Ledromeer

  • Maak een wandeling door Ledro Land Art
  • Wakeboarden op het Ledromeer
  • Canyoning in Torrente Palvico of Rio Nero
  • Busatte Adventure Park

2. Alta Badia

De vakantieregio Alta Badia ligt middenin de Dolomieten en bestaat uit een aantal leuke dorpen zoals Corvara, Colfosco en La Villa. Wat families hier vooral aan zal spreken, is Movimënt Park Alta Badia. In de bergen, op ongeveer 2000 meter hoogte en verspreid over een oppervlakte van 32 km², vind je hier maar liefst vijf verschillende bergbeleveniswerelden. Alle vijf hebben een ander thema en zijn stuk voor stuk de moeite waard om te ontdekken. Via wandelpaden en mountainbiketrails zijn deze beleveniswerelden met elkaar verbonden. Je vindt hier onder andere Kneipp faciliteiten, speeltoestellen en waterspeelplaatsen. Daartussen liggen fijne berghutten waar je heerlijk kunt eten. Het Movimënt Park is met de bergliften te bereiken. Uiteraard kun je ook in de dorpen allerlei leuke activiteiten ondernemen. Bezoek bijvoorbeeld de Biotopsee in Corvara of beleef een avontuurlijke middag in het Parco Aventura in Colfosco.

 

Tips familievakantie Alta Badia

  • Movimënt Park Alta Badia
  • Adventure Park Colfosco
  • Hertenpark Sompunt
  • Kasteel Ciastel de Tor
  • SummerPark La Crusc

Movimënt Park Alta Badia
© Molography.it
Movimënt Park Alta Badia
© Molography.it
Movimënt Park Alta Badia
© Molography.it
Movimënt Park Alta Badia
© Molography.it
Movimënt Park Alta Badia
© Molography.it

3. Gardameer

Het Gardameer is niet alleen het grootste meer in Italië, maar ook één van de populairste. Iedere zomer trekken duizenden gezinnen naar de vele dorpjes en campings om te genieten van het heerlijke water en de vele activiteiten. Het noorden is bergachtig, maar hoe verder je zuidelijk trekt, hoe heuvelachtiger het wordt. Dat biedt niet alleen mogelijkheden in het water, maar ook in de bergen. Er zijn allerlei watersporten mogelijk, zoals bijvoorbeeld zeilen, suppen en kanoën. Langs de oevers liggen watersportcentra waar je materiaal kunt huren en waar je lessen kunt boeken. Qua stranden kun je kiezen uit kleine en grotere varianten. Bij de grotere stranden is er vaak een badmeester aanwezig en liggen er speeltoestellen in het water. Meer over een familievakantie aan het Gardameer >

 

Beste bestemmingen familievakantie Gardameer

4. Lago di Caldonazzo en Lago di Levico

De meren Lago di Caldonazzo en Lago di Levicio liggen ongeveer 2 kilometer bij elkaar vandaan en maken onderdeel uit van de vakantieregio Valsugana. Samen behoren ze met een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden tot de warmste meren in Noord-Italië. Lago di Caldonazzo en Lago di Levicio zijn zomers erg in trek bij Nederlandse gezinnen. Niet gek, want er zijn veel activiteiten mogelijk en je kunt er een heerlijke vakantie beleven. Je hebt keuze uit een groot aanbod aan campings. De meeste daarvan zijn geschikt voor de hele familie. Een aantal hiervan hebben niet alleen een eigen strandopgang, maar ook een eigen zwembad.

 

Tips familievakantie Lago di Caldonazzo en Lago di Levico

  • Fort Busa Granda
  • Parco La Cascatella di Castello Tesino
  • Arte Sella
  • Castello di Pergine

5. Seiser alm

Met een oppervlakte van ruim 56 km² is de Seiser Alm de grootste bergweide in Europa. De alm ligt tussen de 1800 en 2300 meter hoogte en wordt omringd door een indrukwekkend berglandschap en schitterende natuur. Enkele bekende toppen die je hier kunt spotten zijn de Sassopiato, Sassolungo (Langkofel), Rosengarten en Schlern. Met 300 dagen zon per jaar en veel activiteiten, is de Seiser Alm een ideale bestemming voor een familievakantie. Er zijn bezienswaardigheden, zoals kastelen en ruïnes te bewonderen en ook kun je allerlei wandelingen maken. Speciaal voor gezinnen zijn er themawandelingen gecreëerd, zoals de Fiè allo Sciliar, Castelrotto en Siusi allo Sciliar. Veel wandelingen en activiteiten staan in het teken van feeën en tovenaars. Samen met mascotte ‘Heksje Nix’, beleven de kinderen de spannendste avonturen.

 

Tips familievakantie Seiser Alm

  • Speciale familiewandelingen
  • Diverse speelplaatsen
  • Sportzentrum Telfen (zwembad)
  • Archeoparc Villanders
  • Watervallen van Barbiano
Seiser Alm
© Spalder Media Group

6. Alleghe

Alleghe is een traditionele stad, gelegen aan het gelijknamige meer en in de vakantieregio Civetta. Gezinnen vinden hier alle ingrediënten voor een actieve vakantie in de bergen. Naast wandelen en mountainbiken kun je ook goed klimmen. Alleghe staat bekend als echte klimbestemming en biedt genoeg mogelijkheden voor jonge en onervaren klimmers. Zo is er bijvoorbeeld een klimbos waar de kinderen hoog in de bomen, onder begeleiding van een gids, van station naar station kunnen klimmen. Een leuke tip in de bergen is een bezoek aan Ally Farm op de Piani di Pezzè. Over een oppervlakte van ruim 4000 m² zijn speeltoestellen, waterspeelplaatsen, opdrachten en andere activiteiten te vinden. Toe aan een dag ontspanning in het zonnetje? Bezoek dan een van de stranden aan het Alleghe meer.

 

Tips familievakantie Alleghe

  • Ally Farm
  • Civetta Adventure Park
  • Zipline San Tomaso Agordino

7. Idromeer

Ten westen van het Gardameer ligt het Idromeer. Het meer wordt omringd door een prachtige bergwereld en heeft een oppervlakte van 11,4 km². Rondom het meer liggen authentieke dorpjes, vol schattige straatjes en goede restaurants. Een aanrader voor een verblijf op een camping is Lago Idro Glamping Boutique. Op het Idromeer zijn watersporten mogelijk, maar je kunt ook kiezen voor een boottocht of een stranddag. De kinderen kunnen uren spelen in het water. De omgeving van het Idromeer leent zich uitstekend voor wandelen en mountainbiken.

 

Tips familievakantie Idromeer

  • Breg Adventure Park
  • Canyoning Palvico
  • Parco delle Fucine e Ferrate di Casto
  • Rondvaart op de Idra
  • Aquaclub Valle del Chiese
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.