Tips voor een familievakantie aan de noordzijde van het Gardameer

Tips voor een familievakantie aan de noordzijde van het Gardameer

28 juli 2018

door Joris in Familie/kinderen

Families vinden aan de noordzijde van het Gardameer niet alleen allerlei mogelijkheden voor een vakantie aan het water, maar ook voor een vakantie in de bergen. Het meer ligt tegen de uitlopers van de Dolomieten en dat biedt allerlei mogelijkheden. Ideaal om activiteiten als wandelen en mountainbiken te combineren met een stranddag of allerlei watersporten. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor een familievakantie aan de noordzijde van het Gardameer.

Allerlei watersporten mogelijk

Het Gardameer is met een oppervlakte van 369,98 km² het grootste meer van Italië. Er zijn allerlei watersporten mogelijk. Omdat er bijna altijd wel wind staat, zijn zeilen en windsurfen erg populair. ’s Middags steekt de wind vaak vanuit het zuiden op (Ora) en dat zorgt voor veel golven, waardoor ook ervaren watersporters goed uit de voeten kunnen. Naast zeilen en surfen behoren ook kanoën en suppen tot de mogelijkheden. Beide ideaal voor families. Tussen de plaatsen Riva del Garda en Torbole zijn veel watersportcentra te vinden waar materiaal gehuurd kan worden en waar lessen en proeflessen geboekt kunnen worden. Kinderen met een zwemdiploma mogen deze lessen volgen. Uiteraard met zwemvest en de juiste veiligheidsmaatregelen.

Kinderen zeilen op het Gardameer
Er zijn allerlei leuke watersporten voor kinderen (Foto: © R. Vuilleumier)

Wissel het water af met de bergen

Het leuke van de vakantieregio Garda Trentino is dat je de ‘strandvakantie’ kunt combineren met een actieve bergvakantie. Rondom het Gardameer liggen allerlei leuke wandelroutes voor families met kinderen van alle leeftijden. Enkele tips zijn:

  • Monte Brione: een wandeling over de heuvelrug tussen Riva en Torbole. Deze wandeling is perfect voor kinderen met een grote interesse voor historie. Onderweg heb je namelijk uitzicht op een aantal bunkers uit de Eerste Wereldoorlog.
  • Rondje wandelen om het Tennomeer: op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Riva del Garda ligt het Tennomeer. De route duurt ongeveer een uur, maar neem je af en toe een duik in het water, dan kun je de wandeling natuurlijk gemakkelijk met een paar uur verlengen. Wandel daarna door naar het historische dorpje Canale di Tenno en trakteer de kids op een ijsje.
  • Busatte – Tempesta: deze route is 5,4 kilometer lang en avontuurlijk voor de hele familie. Een deel van de route bestaat namelijk uit ruim 400 traptreden langs steile rotswanden! Geniet van prachtige uitzichten en blije kinderen. Vanuit Tempesta kun je dezelfde route terugwandelen of de bus nemen.
  • Wandelroute Ponale: wandel vanuit Riva del Garda omhoog door allerlei tunnels met overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog.

Klimmen en klauteren

Wanneer je op vakantie bent met een stel stoere tieners, dan is het leuk om een bezoek te brengen aan het Busatte Adventure avonturenpark in Busatte, net boven Torbole. In dit park kunnen de kinderen de hele middag klimmen en klauteren over hangbruggen, tokkelbanen en klimneten. Er zijn verschillende routes voor kinderen met een lengte vanaf 125 cm, 135 cm en 145 cm. Uiteraard onder begeleiding van een ervaren gids. Wil je het klimmen nog avontuurlijker maken met echte rotswanden? Je vindt diverse klimroutes voor beginners met kinderen in de regio. Gespecialiseerde gidsen begeleiden de kinderen en geven tips.

Kinderen klimmen op een klimmuur aan het Gardameer
Klimmen is ontzettend leuk voor kinderen (Foto: © IngardaSpA)

Fietsen aan de noordzijde van het Gardameer

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, biedt de noordzijde van het Gardameer ook voldoende mogelijkheden voor een fietsvakantie. Ontdek bijvoorbeeld de wat vlakkere fietspaden tussen Riva en Torbole, of fiets vanaf het meer richting Arco, Dro en Sarche. Zijn de kinderen iets ouder? Kies dan voor de iets hoger gelegen fietspaden, zoals bijvoorbeeld de Ponale weg van Riva richting Pregasina en Val di Ledro. Een andere tip is de Marocche route met niet te veel hoogteverschil, maar wel leuke uitdagende stukken. Deze route biedt ook de ideale locatie voor een pauze: de Romeinse brug bij de Sarca rivier in Ceniga.

Bekijk hier alle activiteiten voor families aan de noordzijde van het Gardameer >

Een dag vol waterpret

Natuurlijk betekent een vakantie aan het Gardameer niet alleen maar actief zijn. Het is namelijk ook heerlijk om een aantal dagen lekker te luieren aan de oevers. De stranden bestaan veelal uit grasvelden en kiezels. Bij veel van deze stranden liggen speeltoestellen in het water en is er een badmeester aanwezig. Ook is er meestal wel een bar waar je de kinderen kunt trakteren op een ijsje of pizzapunt en waar je als ouder een aperitief als Spritz of Hugo kunt bestellen.

Fietsen met kinderen langs het Gardameer
Fietsen aan het Gardameer (Foto: © Gardatrentino)

Accommodaties speciaal voor families

Aan de noordzijde van het Gardameer vind je genoeg accommodaties voor families met kinderen van alle leeftijden. Er zijn hotels, B&B’s, appartementen en agriturismo’s te boeken. Ook vind je aan deze kant meerdere (kleinschalige) campings. Bekijk hier het aanbod aan accommodaties >

Heb jij nog tips voor een familievakantie aan de noordzijde van het Gardameer?

Zomervakantie tips