Skip to navigation Skip to main content

Zelf Schnaps maken? Zo doe je dat!

Hazelnoot Schnaps

Tijdens een bezoekje aan een Oostenrijkse berghut ontkom je vaak niet aan het nemen van een glaasje Schnaps. Of je er nu van houdt of niet. Komt de eigenaar aan met de fles, dan wil je niet onbeleefd zijn en weigeren. Echte liefhebbers nemen een fles mee naar huis, maar je kunt natuurlijk ook zelf Schnaps maken. In dit artikel een recept om thuis hazelnoot Schnaps, oftewel Haselnuss-Schnaps, te maken.

Ingrediënten hazelnoot Schnaps

Hoe leuk is het om thuis een zelfgebrouwen glaasje Schnaps te kunnen schenken? De smaak van deze zelfgemaakte variant van Haselnuss-Schnaps en de traditionele versie uit Oostenrijk zal iets verschillen, maar het proces van het maken van je eigen Schnaps is een leuke ervaring! Hier zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept voor hazelnoot Schnaps:

  • 250 gram hazelnoten (ongebrand)
  • 0,7 liter wodka
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 vanillestokje
  • Eventueel een kaneelstokje

Zelf hazelnoot Schnaps maken in foto's

Glaasje zelfgemaakte hazelnoot schnaps
Hazelnoten roosteren in de pan
Hazelnoten rollen in theedoek
Geroosterde hazelnoten
Hazelnoten in wodka

Zo maak je zelf hazelnoot Schnaps

Zelf hazelnoot Schnaps maken is eigenlijk heel eenvoudig. Het vergt alleen wat geduld omdat de smaken tijd nodig hebben om in te trekken.

  1. Begin met het roosteren van de hazelnoten in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur gedurende 5 tot 10 minuten. Zodra de hazelnoten een mooie goudbruine kleur hebben en de keuken gevuld wordt met een heerlijke geur, haal je de pan van het vuur.
  2. Leg een schone theedoek neer en giet de geroosterde hazelnoten erop. Vouw de theedoek dubbel of maak er een soort zakje van en rol voorzichtig de velletjes van de hazelnoten.
  3. Doe de ontvelde hazelnoten samen met de suiker, vanillesuiker/vanillestokje en eventueel het kaneelstokje en de wodka in een weckpot of fles met een brede opening. Laat de pot of fles nu minstens drie weken staan op een donkere plek, bijvoorbeeld in de voorraadkast. Gedurende deze tijd zullen alle ingrediënten hun smaken afgeven aan de Schnaps.
  4. Na drie weken is het tijd om alles door een zeef te gieten om de vaste ingrediënten te verwijderen. Giet de Haselnuss-Schnaps vervolgens in leuke flesjes en je hebt meteen een origineel cadeau voor de volgende jarige met een passie voor de bergen.
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.