Skip to navigation Skip to main content

7 fases tijdens een overnachting in een berghut

Laatste meters wandelen naar een berghut in het hooggebergte
© Spalder Media Group

Een overnachting in een berghut is en blijft een bijzondere ervaring. Tijdens een meerdaagse wandeltocht is het iedere dag weer een geluksmoment als je bij de berghut aankomt. Na een lange dag wil je niets liever dan tot rust komen en genieten van alles wat de hut te bieden heeft. Toch kan een overnachting in een berghut soms anders uitpakken dan je had gehoopt. Het niveau van comfort is anders dan in het dal en je deelt de faciliteiten met andere wandelaars. In dit artikel 7 fases en momenten die je zal beleven tijdens een nacht in een berghut.

1. De zweterige aankomst

Je kan de berghut al van ver zien liggen. En dan, na inspannende laatste kilometers is het eindelijk zover. Glimmend van het zweet laat je je rugzak op de grond vallen. Het is gelukt, denk je bij jezelf! De berghut is bereikt! Je keek al maanden uit naar dit moment en nu ben je op deze bijzondere plek.

2. Het eerste drankje op het terras

Tijd om plaats te nemen op het terras voor een welverdiend drankje. Moe, maar voldaan geniet je van het uitzicht en een heerlijke Radler, Skiwasser of Weissbier. Wat fijn dat je vandaag niet meer terug naar het dal hoeft. Even lekker ontspannen. Dit is toch puur geluk?

Berghut Stuttgartner Hutte op Arlberg

3. De (koude) douche

Soms duurt het niet lang voordat je beseft dat het, ook voor de andere aanwezigen, beter is om een doucheje te pakken. De douchecabine is vaak veel te klein, je hebt maar een paar minuten warm water en soms moet je hiervoor zelfs een muntje inwerpen. Oja, dit is ook overnachten in een berghut. Water en energie is schaars in een berghut.

4. De eerste blik op de slaapzaal

Nog bibberend van het ijskoude water slenter je de slaapzaal in, waar nu nog geen rare geluiden klinken en vieze geuren vallen te ruiken. Je frustratie van daarnet ben je weer kwijt. De karakteristieke houten kamer met zwartwit foto’s aan de muur doen je weer volkomen beseffen waar je bent en waarom je hiervoor gekozen hebt.

Bedden op een rij in een berghut

5. Het smakelijke avondeten

Opeens valt je hongerige buik niet meer te negeren. Je daalt de krakende trap af naar de eetzaal waar de tegelkachel voor een aangename warmte zorgt. Zodra je de andere gasten van hun Knödels, Käsespätzle en Kaiserschmarrn ziet genieten krijg je nóg meer honger. Tijd om aan te schuiven voor een stevige huttenmaaltijd.

6. De lange, onrustige nacht

Na een gezellig diner is de dag voorbij en is het tijd voor de welverdiende nachtrust. Niet alleen het eten dat zwaar op de maag ligt houdt je wakker, maar ook de harde snurkgeluiden beroven je van slaap. Zodra je ogen eindelijk dichtvallen, lijkt de eerste wekker alweer te gaan. Wanneer je buiten eenmaal de frisse lucht inademt voel je je toch uitgerust en wakker. De berglucht is bijna net zo verfrissend als een koude douche.

Zonsopkomst

7. De herinnering

Terwijl je je (meerdaagse) wandeling voortzet, voel je je blij en fit. Je bent de frustrerende nacht al lang weer vergeten, zodra je je in het ongerepte berglandschap begeeft. Tijd om terug te keren naar het al of naar de berghut waar je vanavond weer bijzondere momenten zal beleven.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.