Skip to navigation Skip to main content

Kindvriendelijke berghutten in Tirol voor families

Berghut Alpenweide

Samen met je kinderen de bergen in en dan ook nog eens slapen boven op de berg! Een huttentocht is vaak letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van de vakantie. Over zo’n avontuur in de bergen hoor je je kinderen vaak jaren later nog. Weet je nog die keer dat er een koe bijna de hut in kwam lopen? En die keer dat we helemaal nat werden in het bergbeekje! Maar het moet wel een avontuur op kinderformaat worden. Spannend genoeg voor ondernemende kleuters en kleine klimgeiten, maar ook relaxt genoeg voor een veilige en leuke tocht voor de ouders. Welke berghutten in Tirol zijn leuk voor families ?

Wat is een kindvriendelijke berghut?

Een hut die leuk is voor families heeft natuurlijk een aantal eisen. De wandeling naar de hut toe mag niet té lang duren of gevaarlijk zijn. Leuke berghutten voor kinderen kunnen, in een rustig tempo, in een paar uur worden bereikt. Ze liggen natuurlijk ook niet bij steile afgronden of gebieden met steenslag. Rondom de hut zelf is veel ruimte om te spelen en te ravotten. Op een alm of een vlakte kunnen kinderen de natuur ontdekken. Vanaf de hut zijn er leuke uitjes te ondernemen; een meertje, een wandeling naar een top of blokken om te klauteren. In de hut zelf, kun je lekker samen eten, soms zijn er kinderporties of andere voordelen voor families. En slapen? Dat doe je natuurlijk het liefst in je eigen familiekamer.

Sonna Alp
© Spalder Media Group
Genoeg ruimte om te spelen!

Hallerangerhaus, Scharnitz

Het Hallerangerhaus is geschikt voor kinderen vanaf 3-4 jaar. De hut ligt in de Karwendel, midden in een sprookjesachtig dennenbos, dichtbij de oorsprong van de Isar, aan de voet van de Speckkarspitze. Vanaf de Kastenalm is de wandeling naar de hut zo'n twee uur. Met de taxi kun je naar de Kastenalm rijden. Wandel je vanaf Scharnitz, dan is de wandeling toch al snel 4,5 uur. Het is wel mogelijk je bepakking alvast naar boven te sturen. Er zijn meer dan 20 kamers voor families, ook douches zijn aanwezig. In de buurt van de hut vind je de Isarbron, een klimtuin, een kleine speelplaats en veel almdieren. Vanaf de hut loop je naar échte toppen.

Kölnerhaus, Serfaus

Het Kölnerhaus is geschikt voor kinderen vanaf 3-4 jaar en ligt in het wandelgebied van Serfaus-Fiss-Ladis. Er zijn meerdere mogelijkheden om de hut te bereiken: over een steiler pad, een breder bospad of met de kabelbaan. De Komperdell gondel brengt je rechtstreeks vanuit Serfaus naar het Kölnerhaus. De wandelingen duren zo'n 1,5 uur. Als familie slaap je op één van de meer dan 50 eigen kamers, er zijn douches aanwezig. De kinderen kunnen spelen in natuurspeeltuin Murmliwasser, een grote kinderspeelplaats. Wandelingen gaan naar de Furglersee of over het smokkelaarpad. Ontdek het neergestorte vliegtuig in de bossen op de bergen! De leukste themawandelingen voor families in Serfaus-Fiss-Ladis >

Murmliwasser Serfaus
Ga met de kids in Serfaus zeker naar belevenispark Murmliwasser

Riffelseehütte, Pitztal

De Riffelseehütte is geschikt voor kinderen vanaf 7-8 jaar. De hut ligt in het Pitztal en is bereikbaar met de gondel. Vanaf de Riffelseebahn is het dan nog een kwartier lopen. Ook kun je vanuit het dal lopen over de Taschachalm, de wandeling duurt ongeveer 2 uur. Je bepakking kan worden vervoerd van de lift naar de berghut. De hut ligt op de zuidhelling van de Muttenkopf. Zo'n 20 kamers telt de hut en zelfs 2 familiekamers met eigen wastafel. In de omgeving kun je spelen bij de Riffelseezandbank, een beekje en een speelplaats. De wandelingen gaan naar een gletsjer en haar morenen, watervallen rondom de Riffelsee of op de Grubenkopf. Dieren zijn er genoeg rond de hut: marmotten, paarden en schapen.

Darmstädter Hütte, St. Anton

De Darmstädter Hütte is geschikt voor kinderen vanaf 7-8 jaar. Om bij deze hut te komen zijn de wandelingen iets langer, je hebt al snel 4 uur nodig om bij de hut te komen. Wil je niet zo lang lopen, dan neem je vanaf St. Anton am Arlberg de Rendlbahn omhoog. De wandeling loopt door het Moostal omhoog en aan het eind van het dal ligt de Darmstädter hut, middenin een bloeiende hoogvlakte. Er zijn 20 kamers beschikbaar. De kinderen kunnen zich vermaken met murmeldieren, pony's, haflingers en een huiszwijn. In dit hoogalpine landschap liggen gletsjers, morenen en meertjes, de omgeving nodigt uit tot klauteren en klimmen. Er zijn boulders, ook speciaal voor kinderen, en op de hut kun je een bouldermat lenen. Een superplek om dit eens te proberen!

Berghut in het hooggebergte
Ook de Leutkircher Hütte bij St. Anton is een tip voor families

Winnebachseehütte, Längenfeld

De Winnebachseehütte is geschikt voor kinderen vanaf 7-8 jaar en ligt in het Ötztal in een hoogalpine en rotsachtige omgeving. De hut zelf ligt op een kleine hoogvlakte vlakbij het meer met groots uitzicht. De hut heeft 15 kamers en een familiekamer. Vanaf Gries, boven Längenfeld, loop je in 2,5 uur naar de hut. Je bagage kun je laten vervoeren. Rondom de hut kunnen de kinderen goed spelen, er zijn beekjes, een meertje, stenen en grotere blokken. Zonder pad, dwars over de hoogvlakte, kun je langs het meer schatzoeken. Tijdens de wandelingen in de omgeving zijn de kinderen al echte berggeiten!

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.