5 berghutten met een bijzondere menukaart

Scotonihütte Alta Badia

10 december 2020

door Thijs in Hutten

Wanneer je aanschuift in een berghut ben je blij als je een bord stevige huisgemaakte kost kunt bestellen. Dat gaat er wel in na een vermoeiende wandeling of mountainbiketocht. In sommige berghutten gaat het er net even anders aan toe. Hier kookt men op een bijzondere manier, gebruikt men bijzondere producten of is het niveau gelijkwaardig aan dat van sterrenrestaurants. In dit weblog 5 berghutten met een bijzondere menukaart.

#1. Hundeleskopfhütte, Pfronten-Kappel: volledig vegetarisch

De uitstraling van de Hundeleskopfhütte doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een tradtitionele berghut. Dit klopt, totdat je een blik op de menukaart werpt. Geen Schnitzels of andere grote stukken vlees, maar uitsluitend vegetarische gerechten. Op het menu staat onder andere Gemüsespätzle, courgettelasagne en Kaiserschmarrn. Het uitzicht op de Allgäuer Alpen en de imposante Zugspitze krijg je er gratis bij.

#2. Almfried, Brixen im Thale: biologisch en huisgemaakt

Berghut Almfried op de Hohe Salve boven Brixen im Thale is bijna niet te vinden. De hut maakt geen reclame en is wars van enige vorm van commercie. Op de, kleine, kaart staan alleen gerechten die door middel van bio-producten in de keuken van het huis worden gekookt. Tot een paar jaar geleden stond oma hier nog zelf Kaiserschmarrn te bakken, inmiddels heeft haar kleindochter Almfried overgenomen. Na afloop krijg je een handgeschreven bonnetje met het bedrag dat je dient te betalen. Veel knusser, eenvoudiger en authentieker kan bijna niet.

#3. Rifugio Emilio Comici, Val Gardena: verse vis op 2154 meter

Iedere dag verse vis op 2154 meter? De Rifugio Emilio Comici in Val Gardena bewijst dat het kan. Deze berghut is te herkennen aan de witte muren en lichtblauwe luiken en ligt aan de voet van de Sassolungo. Op het terras van de berghut is het dubbel genieten. Van het uitzicht op de indrukwekkende Dolomieten en van heerlijke gerechten zoals ravioli met gegrilde kreeft, zeeduivel of Sint-Jakobsschelpen. Binnen hangen er tal van foto’s van bijzondere gasten die Rifugio Emilio Comici bezocht hebben.

#4. Scotonihütte, Alta Badia: keuze uit meer dan 400 wijnen

De Scotonihütte in Alta Badia biedt het allemaal. Geweldige uitzichten, een speeltuin voor kinderen, topingrediënten, heerlijke smaken en… keuze uit meer dan 400 wijnen. Aanraders op de menukaart zijn de barbecue-gerechten, waaronder Florentijnse steak, spare ribs en de Scotoni mixed grill. Familie Agreiter zwaait hier al meer dan 50 jaar, vol passie, de scepter. Het is niet alleen een heerlijke plek om te eten, maar ook om te overnachten. In de omgeving liggen tal van wandelroutes, waarvan velen ook voor families goed zijn te doen.

#5. Wedelhütte, Hochzillertal: sterrenwaardige topgerechten

‘Genuss on Top’, daarmee is de ziel van de Wedelhütte in Hochzillertal goed samengevat. Deze berghut ligt op een hoogte van 2350 meter en serveert gerechten van buitengewone kwaliteit. De keuken van chefkok Christian Siegele is al meerdere malen onderscheiden en staat te boek als één van de beste restaurants in Tirol. Verheug je bij de Wedelhütte op klassieke recepten met een hedendaagse twist. Ook de wijnkaart, het Sky Terrazza en de Gourmet Lounge zijn het vermelden waard.

Zomervakantie tips