Skip to navigation Skip to main content

De 5 mooiste wijngaarden van Zwitserland en hoe je er naartoe kunt wandelen

Corteglia Wijnbouw C ST Christian Meixner
© Switzerland Tourism / Christian Meixner

Na een zomer vol tintelfrisse witte wijnen, komen in de herfst ook de volle rode wijnen weer op tafel. En wat is er leuker dan eens te kijken waar al die heerlijke wijnen vandaan komen? Echte liefhebbers kunnen in de herfst in Zwitserland tussen de wijnstokken wandelen, een wijnboer bezoeken en in de wijngaard overnachten. Een smakelijke manier voor wijnliefhebbers en genieters om wijnland Zwitserland te ontdekken! Wij tippen deze prachtige wijngaarden in Zwitserland en vertellen meteen hoe je er wandelend kunt komen.

1. Wandelen door de wijngaarden tussen Coppet en Nyon

In het wijngebied Genève, tussen Coppet en Nyon, liggen uitgestrekte wijngaarden met Chasselas druiven tussen kleine, sfeervolle dorpjes. Met hun oude straatjes, kerken en kastelen lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan. De 14 km lange panoramische wandeling door deze streek start in Coppet, aan het Meer van Genève. Hier wil je beslist een bezoekje aan de kasteeltuin brengen. De route brengt je naar Commugny en Founex en via de wijngaarden naar het kasteel van Bossey. Dan volgen de mooie kleine dorpjes Céligny en Crans, beiden zeer fotogeniek. Je gaat verder door wijngaarden en mooie natuur en eindigt bij het kasteel van Nyon.

2. Wijnroute door de wijngaarden van Weinfelden

Als een plaats ‘Weinfelden’ heet, dan kan het niet anders dan dat hier heerlijke wijn wordt geproduceerd. Dat gaat zeker op voor Weinfelden in het kanton Thurgau, in het wijngebied van Duitstalig Zwitserland, waar de Blauburgunder groeit. De 9 km lange rondwandeling loopt door de wijngaarden van Weinfelden, Boltshausen en Ottoberg en is van informatieborden voorzien. Tijdens het wandelen kom je zo van alles te weten over de wijn en de lokale wijnboeren. Onderweg kom je langs een wijnsafe, waaruit je gekoelde wijnen met een hydraulische pomp uit de diepte omhoog kunt halen. Zorg dat je voor start van je route de praktische wijnrouterugzak koopt bij het station van Weinfelden, want daarin zit de speciale code die je nodig hebt voor de wijnsafe. Plus, de benodigde wijnglazen en heerlijk brood, dat je belevenis compleet maakt.

3. De overweldigende wijnterrassen van Lavaux

Lavaux ligt in wijngebied Vaud, het oudste wijngebied van Zwitserland. De wijnterrassen van Lavaux liggen op een helling aan de noordoostzijde van het Meer van Genève en zijn zó mooi en van historische waarde, dat ze sinds 2007 onder Unesco-bescherming staan. Vanuit het middeleeuwse St-Saphorin, met de vele wijnkelders en gezellige cafés, kun je een prachtige wandeling van 11 km maken tussen de glooiende wijnranken door naar Lutry. Proef zeker van de frisse en fruitige witte wijn van Chasselas druiven die hier vandaan komt. Maar drink onderweg niet te veel, want van het prachtige uitzicht over de wijnterrassen gaat het je vanzelf al duizelen! Vanuit Lutry kun je met de trein of lijnboot terug naar St.-Saphorin.

Switzerland Tourism wijnvelden bij Lavaux
© Switzerland Tourism

4. Wandelen en slapen in de wijngaarden van Sierre

De wijngaarden van Sierre liggen in wijngebied Wallis, dat met een hoogte van 260 tot 1100 meter het hoogstgelegen wijngebied van Europa is. De wijngaarden liggen langs de bovenloop van de Rhône. Het 6 km lange wijngaardpad door dit wijngebied, dat aandoet als een openluchtmuseum, start in Siders. Het voert je langs wijnbergen en wijndomeinen naar Salgesch, waarbij je de ruige natuur van de Raspille-kloof doorkruist. De in 1949 gebouwde waterburcht Colline de Daval op een kleine heuvel ten zuidwesten van Sierre diende vroeger als waterreservoir om te wijnbergen te besproeien en als schuilplaats voor de wijnbouwers. Nu is het een uniek boutique-hotel met 5 luxe suites, waar je midden in de wijngaarden kunt overnachten.

 

Meer overnachtingsmogelijkheden midden in een wijngaard in Zwitserland >

5. Even de grens over wandelen door de wijngaarden van Mendrisiotto

De zonnige wijnregio Mendrisiotto, in wijngebied Ticino (Tessin), ligt in de zuidelijkste punt van Zwitserland en reikt tot aan het meer van Lugano. Deze regio is het thuis van de Merlot. Vanuit de stad Mendrisio kun je een prachtige rondwandeling van 17 km maken die de relatie tussen wijnbouw en de aarde in beeld brengt. Van de vlakte van de Laveggio wandel je tot aan de hellingen van de Monte San Giorgio. Bij Clivio steek je de grens met Italië kort over, waarna je verder gaat door een heuvellandschap met wijngaarden zo ver het oog reikt. In de authentieke dorpjes, de cultuur en de natuur onderweg zie je hoe groot de verbondenheid van mens en omgeving hier is.

Swiss Rainkiss Poncho2 Sjoerd Bracke R5SG4999
© Sjoerd Bracké

Swiss Autumn: de regenponcho voor echte natuurliefhebbers

Als je in de herfst de natuur ingaat, blijf je onder alle weersomstandigheden droog met de "Swiss Autumn" regenponcho. Deze design regenponcho van Rainkiss is gemaakt van 100% gerecyclede plastic flessen en bedrukt met een motief van bergen in herfsttinten. Koop de ‘Swiss Autumn’ regenponcho en je krijgt 20% korting op je volgende reis naar Zwitserland. Met een speciale code kun je bovendien korting krijgen bij het boeken van online hotels, treinkaartjes en andere activiteiten. De code is geldig tot 30 november 2023.

Deze weblog is geschreven in samenwerking met Switzerland Tourism.

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.