Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: extreme hitte verdreven door hevig onweer

Hevige onweersbui boven de bergen
© Pixabay / Bru-nO

Het was en is extreem heet in de Alpen. Vandaag en morgen ligt de temperatuur in de dalen overal nog (ruim) boven de 30 graden. In de Franse Alpen klimt het kwik lokaal zelfs naar 40 graden! Vanaf zaterdag wordt de hitte verdreven, maar dit gaat samen met (hevige) regen- en onweersbuien. De buien vallen geïsoleerd, waardoor er lokaal grote verschillen zijn. Na het weekend bereikt de temperatuur nog slechts waardes van net boven de 20 graden.

Oostenrijk: weekend vol onweer en regen

Vandaag zorgt een hogedrukgebied in het hele land nog voor zonnig, warm weer in Oostenrijk. In de middag neemt de bewolking toe en in het westen ontstaan geïsoleerdere onweersbuien. Vrijwel overal komt de temperatuur boven de 30 graden uit. Morgen is er meer bewolking en komen er tussen Vorarlberg en het Salzburgerland (en in Osttirol) regen- en onweersbuien voor. Voor verkoeling zorgen deze buien nog niet. Ook de start van het weekend gaat in vrijwel het hele land gepaard met regen- en onweersbuien. Op zondag moet er in de bergregio’s rekening worden gehouden met extreem weer. De hitte wordt langzaam verdreven door hevige regen- en onweersbuien. In Karinthië blijft het vooralsnog het droogst. Maandag wordt het vanuit het westen koeler. Uit de wolken valt af en toe een bui regen en temperaturen van 30 graden worden bij lange na niet meer gehaald.

Zonnig weer bij de Zeller See
© Webcam Zell am See-Kaprun
Momenteel is het nog heerlijk vertoeven aan de Zeller See

Frankrijk: nog één dag extreme hitte

De extreme hitte in Frankrijk was de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws. Ook in de Franse Alpen is sprake van een hittegolf. Er kunnen vandaag zomaar weer hitterecords verbroken worden, aangezien de temperatuur lokaal klimt naar 40 graden. De nulgradengrens ligt rond de 4600 meter. Aan het eind van de dag is er aan de kant van de Haute-Marienne kans op onweer. Morgen wordt het enkele graden koeler en vanuit het westen is er een toenemende kans op onweer. Vanaf zaterdag wordt het pas echt koeler, met maximale temperaturen van 29 graden. De zon verliest terrein en (stormachtige) buien wisselen zich af met opklaringen. Op zondag zet het weerbeeld met buien en dalende temperaturen door.

Zwitserland: regenachtig weekend voor de boeg

Vandaag klimt de temperatuur in Zwitserland, bij Genève, nog naar maximaal 37 graden. Tegen de avond stijgt de kans op onweer en regen. Morgen zet de daling van de temperatuur in en dit gaat samen met hevig regen- en onweersbuien. De buien zijn plaatselijk, maar zowel in Wallis als Graubünden en het Berner Oberland gaat het regenen. Op zondag en maandag blijft het nat, ten noorden van de Alpen is het vaker droog. De temperatuur zakt naar maximaal 23 graden in het zuiden.

Zomerse dag in Adelboden
© Webcam Hotel Alpina Adelboden
Nog een dagje genieten van het zomerse, zonnige weer in Adelboden

Italië: na het weekend aanmerkelijk koeler

Vandaag blijven hete luchtmassa’s het weer bepalen in Noord-Italië, al wordt het weerbeeld wel instabieler. In de lager gelegen dalen van Zuid-Tirol, Trentino en Veneto worden temperaturen van 36 graden gehaald. Morgen zorgt een zuidwestelijke stroming voor de aanvoer van koelere lucht. In de middag neemt de kans op onweer, met name in de meest noordelijke bergregio’s, toe. Ook op zaterdag moet je tijdens de tweede helft van de dag rekening houden met onweer. Zondag blijft het afkoelen en maandag is het ronduit bewolkt en regenacht. De temperatuur komt niet meer boven de 22 graden uit.

Duitsland: hevige regen- en onweersbuien

In het zuidwesten van Duitsland is vandaag kans op extreem weer met plaatselijk hevige onweersbuien. In het zuidoosten, Beieren, is het weer stabieler en wordt het vandaag nog tropisch warm. Morgen schijnt in Zuid-Duitsland geregeld de zon, maar in de middag en avond ontstaan er opnieuw geïsoleerde, deels krachtige, onweersbuien. Zaterdag is er in het zuidoosten sprake van veel bewolking en buien. Hevige regenval is niet uitgesloten. Dit type weer houdt de hele dag aan. Op zondag nog geen duidelijke weersverbetering. De temperatuur daalt flink, maar de kans op regen en onweer blijft aanwezig.

Zonvergoten weer bij de Eibsee
© Webcam Zugspitze - Top of Germany
De Eibsee bij Garmisch-Partenkirchen ligt er prachtig bij

Op vakantie naar de Alpen?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.