5 tips voor een vakantie in Brixen im Thale

5 tips voor een vakantie in Brixen im Thale

13 juni 2017

door Florien in Tips

Brixen im Thale is het oudste dorp van het Brixental en wordt omringd door de glooiende grasbergen van de Kitzbüheler Alpen. Zowel in het dorp als in de bergen worden de hele zomer door leuke evenementen georganiseerd. In de weidse omgeving zijn allerlei activiteiten mogelijk voor alle leeftijden. Van wandelen tot fietsen, klimmen of een fijne middag aan het water. Om het iets gemakkelijker te maken, geven we je graag een aantal tips voor leuke activiteiten in Brixen im Thale.

#1. Wandelen

Vanuit Brixen im Thale heb je toegang tot het complete wandelnetwerk van het Brixental. Je vindt hier meer dan 500 kilometer aan paden. Er zijn wandelingen door het dal en in de bergen, waarbij je kunt kiezen tussen themawandelingen, meerdaagse wandelroutes, huttentochten en mooie dagtochten. Allemaal verschillend van niveau en duidelijk aangegeven. Enkele tips zijn:

  • Brixner Gangl: een wandeling over het 'balkon van Brixen im Thale' en in het bezit van het Oostenrijkse wandelkeurmerk. De route heeft een lengte van 7 km en is makkelijk van niveau. In totaal overbrug je 247 hoogtemeters.
  • Alpinolino - Himmelsteig: deze 2 kilometer lange themawandeling is leuk voor gezinnen met kinderen. Onderweg komen jullie allemaal leuke uitdagingen en opdrachten tegen. Hoogtemeters: 126.
  • Silberweg: deze route is onderdeel van de Brixner Wanderschmetterling (wandelvlinder) en is daarmee ideaal voor de minder ervaren wandelaar. De wandeling duurt 5 - 6 uur, is middelzwaar en overbrugt 850 hoogtemeters.
  • KAT Walk: deze lange afstand wandeling is opgedeeld in twee varianten. De Alpine variant heeft een lengte van 108 km, is verdeeld over 6 etappes en overbrugt 6350 hoogtemeters. De Compact variant heeft een lengte van 76 km, is opgedeeld in 5 etappes en overbrugt 4950 hoogtemeters. Beide routes zijn middelzwaar van niveau.

#2. Beleef een fijne dag bij de Filzalmsee

Op een hoogte van 1300 meter, in Hochbrixen, ligt de Filzalmsee. Het meer ligt middenin de bergen en heeft een schilderachtige, bijna magische ligging. De Filzalmsee is één van de 10 bergbeleveniswerelden van de Kitzbüheler Alpen. Er is een avontuurlijk speelpark waar de kids op houten toestellen spelen met zand en water. Tijdens een warme dag zorgt een duik in het meer voor verkoeling en is het genieten van het zonnetje op de terrassen van de berghutten. Er lopen allerlei wandelingen rondom de Filzalmsee. De meeste zijn geschikt voor families en toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Tips voor themawandelingen zijn de Riesenspaß, Riesenweg en Riesenwald. Ook is er een blotenvoetenpad en geniet je van de gezonde werking van de ‘Kneip Armbaden’.

Tip: vanaf Brixen im Thale zijn ook de bergbeleveniswerelden Hohe Salve, Hexenwasser en Alpinolino gemakkelijk bereikbaar.

Filzalmsee
Even uitrusten na een wandeling, een frisse duik nemen of spelen in het avonturenpark bij de Filzalmsee (Foto: © Kitzbüheler Alpen - Brixental)

#3. Een bezoekje aan Schaubergwerk Kupferplatte

Helaas kan het niet altijd mooi weer zijn tijdens een vakantie in Brixen im Thale. Gelukkig zijn er in de omgeving genoeg mogelijkheden voor een overdekt uitstapje. Op ongeveer 25 minuten rijden, net voorbij Kitzbühel, ligt de gemeente Jochberg (+/- een uur met het openbaar vervoer). Al meer dan 3000 jaar zoekt men in deze omgeving naar zilver en koper. In mijnmuseum Schaubergwerk Kupferplatte leer je alles over die geschiedenis, mag je zelf een kijkje nemen in de mijn en krijg je een kleine demonstratie. Leuk voor alle leeftijden!

#4. Winkelen, cultuursnuiven en rondslenteren in Kitzbühel

Brixen im Thale ligt op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Kitzbühel (20 minuten met de trein). Kitzbühel is een mooie, kleurrijke en luxe stad en erg leuk om een middag doorheen te wandelen. Er zijn luxe modewinkels te bewonderen, musea, een galerie en diverse andere bezienswaardigheden. Op de terrassen van de vele restaurantjes en barretjes kun je iets drinken, of genieten van Tiroler specialiteiten en internationale gerechten. Een tip voor heerlijke antipasti, pizza’s, andere Italiaanse specialiteiten en lekkere wijntjes is café, bar en restaurant Centro.

#5. Een traditioneel evenement bijwonen

Brixen im Thale heeft een lange en rijke historie die terug gaat naar het jaar 3000 voor Christus. Eeuwenoude tradities worden nog altijd gevierd en bij feestelijke gelegenheden of jaarlijkse gebeurtenissen wordt nog vaak klederdracht gedragen. Tip: vind je het zelf leuk om traditionele klederdracht aan te schaffen? Neem dan een kijkje bij Gerberei Niederkofer aan de Brixentaler Straße. Al ruim 80 jaar verkoopt men hier handgemaakte kostuums. Zomers vinden er meerdere evenementen plaats in Brixen im Thale. Aanraders zijn:

  • Brixentaler Bergleuchten: ieder jaar, aan het begin van augustus, verlichten ruim 40.000 brandende fakkels de bergen rondom Brixen im Thale, Hopfgarten, Itter, Kirchberg en Westendorf. Dit gebruik gaat terug naar ver voor Christus, waarbij de bewoners vuur in de bergen aanstaken om de kracht van de zon te vereren.
  • Almabtrieb: dit evenement vindt ieder jaar eind september plaats. Koeien en ander vee worden versierd met bellen, bloemen en kleurige hoofdtooien. Tijdens Almabtrieb dankt men de schepper voor het veilig terugkeren van het vee van de almen naar de stallen.
  • De Brixentaler Antlassritt: dit evenement wordt al meer dan 300 jaar gevierd. Het feest vindt ieder jaar plaats op Fronleichnamstag (sakramentsdag). Een stoet met 80 versierde ruiters rijdt van Westendorf via Brixen im Thale naar de Schwedenkapelle in Kirchberg.

almabtrieb
Een kleurige optocht tijdens Almabtrieb (Foto © Hannes Dabernig)

Heb jij nog leuke tips? Laat een reactie achter!

Zomervakantie tips