Skip to navigation Skip to main content

Zwitserse Nationale Park: oudste natuurpark van de Alpen

8393 - Zwitserse Nationale Park: oudste natuurpark van de Alpen
© Schweiz Tourismus / Roland Gerth

Het Zwitserse Nationale Park ligt in het kanton Graubünden in het oosten van Zwitserland. In het Engadin, een van de hoogste bergdalen van de Alpen, vind je een natuurparadijs van 170 vierkante kilometer. Alles is gericht op de natuur: in het enige nationale park van Zwitserland mag je de gemarkeerde paden niet verlaten en wordt de flora & fauna met rust gelaten. Het Zwitserse Nationale Park werd in 1914 opgericht en is hiermee het oudste natuurpark van de Alpen.

Rijkdom aan dieren en planten

In het Zwitsers Nationaal Park zijn bergen te vinden met een hoogte tussen de 1400 en 3174 meter. Een groot gedeelte van het park bestaat uit bos, maar er zijn ook weides, ijsvlaktes, eeuwige sneeuw en meren te vinden. Het park is rijk aan een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Hier heb je de mogelijkheid om in het wild steenbokken, gemzen, marmotten, sneeuwhazen, hagedissen en lammergieren te zien. Om de natuur niet te storen, geldt er een streng beschermingsregime. Overnachten is niet mogelijk, je mag de gebaande paden niet verlaten en honden zijn niet welkom.

8393 - zwitsers nationaal park (1)
Foto: © Schweiz Tourismus / Roland Gerth


Bezoekerscentrum Zernez

In het bezoekerscentrum van het Zwitserse Nationale Park in Zernez leer je meer over het natuurpark. Er zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen en deze plek is het ideale startpunt van diverse (educatieve) wandelingen. Het ‘Nationalparkhaus’ is volledig opgetrokken uit beton en creëert een spanningsveld tussen architectuur en natuur, oud en nieuw. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt CHF 7,-, kinderen tot 16 jaar betalen CHF 3,-.

Wandelroutes Zwitsers Nationaal Park

Het Zwitserse Nationale Park is een waar wandelparadijs. Je hebt de beschikking over 80 km aan wandelpaden, die zijn verdeeld over 21 routes. Er zijn wandelroutes voor ieder niveau, maar de meesten reiken tot boven de boomgrens en overbruggen veel hoogteverschil. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen (kleding, water, proviand) voor je begint aan een wandeling in het Zwitserse Nationale Park. Aanrader is de 14,5e km lange Panoramaroute (+- 7 uur), waarbij je de natuur van Graubünden optimaal ervaart. Ook meerdaagse wandelingen, bijvoorbeeld over de Via Engiadina, zijn mogelijk. Klik hier voor de overige wandelroutes in het Zwitserse Nationale Park >

8393 - uitzicht zwitsers nationaal park (1)
(Foto: © Schweiz Tourismus / Roland Gerth)
(Foto: © Schweiz Tourismus / Roland Gerth)

Belevenispaden voor kinderen

Ook voor kinderen is een bezoek aan het Zwitserse Nationale Park een belevenis. Zo is er het ‘natuurleerpad’ dat bestaat uit 45 stations waar meer over de natuur geleerd kan worden. Het ‘natuurleerpad’ start bij Hotel Parc Naziunal II Fuorn en volgt route 17. Samen met de iWebpark app (iTunes en Android) is 'Kinderpad Champlönch' een interactieve wandelroute. Op 10 plekken krijg je een akoestisch signaal, waarna er op je scherm een dier verschijnt die je een verhaal over de omgeving en de natuur vertelt. Daarnaast is er de ‘Berenbelevenisweg’ (2 uur), die begint naast museum Schmelzra in Scuol. Bij 9 interactieve stations leren kleine en grote wandelaars meer over de bruine beer.

Nationalpark Bike Marathon

Ieder jaar vindt er in het Zwitserse Nationale Park de Nationalpark Bike Marathon plaats. Het is een marathon van 1 dag en je hebt de keuze uit diverse routes. De meest uitdagende route, de ‘Vallader Strecke’, is 141 km lang en overbrugt bijna 4000 hoogtemeters. In de loop der jaren is dit evenement uitgegroeid tot een internationale bikeklassieker die iedere fanatieke mountainbiker gedaan moet hebben.Dorpen in het Zwitserse Nationale Park

Zernez (1474 m) ligt aan de poort van het Zwitserse Nationale Park en is zowel per auto als trein (Rhätische Bahn) goed bereikbaar. Door de centrale ligging is het een ideale vakantiebestemming, niet alleen voor het natuurpark, maar ook voor St. Moritz of het Münsterdal. Scuol (1290 m) bevindt zich aan de noordzijde van het park en kenmerkt zich door de Engadiner huizen. Hier moet je zeker naar de St. Georg kerk die op een rots boven het dorp uit torent. S-charl (1810 m) ligt in het Unterengadin dal en is een van de meest afgelegen plaatsen van Zwitserland. Het dorp is autovrij en wordt omgeven door de natuur van het Zwitserse Nationale Park.Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.