Skip to navigation Skip to main content

7 kleinere steden voor een citytrip in de herfst

Herfstwandeling door het park van Dresden met op de achtergrond de Frauenkirche
© Unsplash / Alexander Henke

De blaadjes worden rood, bruin en oranje, het regent weer wat vaker en de wind wordt kouder. Welkom herfst! De ideale periode voor een stedentrip in bergachtige omgeving! En kijk eens verder dan de gebruikelijke bestemmingen. Er zijn tal van kleinere steden die zich perfect lenen voor een citytrip. Overdag houd je jezelf warm door te wandelen door de stad of door bijvoorbeeld een kasteel of museum te bezichtigen. En op de koudere avonden heb je een goed excuus om een gezellig en knus restaurant met een open haard op te zoeken. Lees verder voor 7 kleinere steden die perfect zijn voor een citytrip in de herfst.

1. Graz, Oostenrijk

De hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Steiermark is de stad Graz. Deze mooie stad staat vol oude gebouwen en musea. Leuk om te bezoeken zijn het moderne Kunsthaus, de klokkentoren op de Schlossberg en het Joanneum. De stad is een mooie mix tussen historische en moderne bezienswaardigheden.

Binnenstad Graz met op de achtergrond de Schlossberg
© Graz Tourismus, Harry Schiffer

2. Dresden, Duitsland

Op cultureel gebied is Dresden één van de belangrijkste steden van Duitsland. Helaas heeft de Tweede Wereldoorlog de stad niet ongeschonden gelaten. In de stad, ten noorden van het Ertsgebergte, vind je veel barok en rococo-architectuur. Leuk om te bezichtigen zijn de Frauenkirche, de Semperoper en de vele moderne en trendy winkels.

3. Luzern, Zwitserland

In het hart van Zwitserland ligt de stad Luzern, omringd door water en bergen. Tijdens een citytrip Luzern is niet alleen het prachtige centrum een must maar ook de omliggende natuur. Vanuit Kriens kun je met de gondel naar de top van de Pilatus berg, om daar te genieten van het spectaculaire uitzicht. In Luzern zelf zijn leuke bezienswaardigheden: de Kapellbrücke, de oude stad, de watertoren en het leeuwenmonument.

Luchtfoto van Luzern met bergen op de achtergrond
© Switzerland Tourism/Ricardo Perret

4. Görlitz, Duitsland

Görlitz ligt ten oosten van Dresden en is in tweeën gedeeld door de Duits/Poolse grens. De kans is vrij groot dat je al bekend bent met de stad, aangezien het regelmatig gebruikt wordt als set voor internationale films. Bijzondere bezienswaardigheden zijn de Peterskerk, het heilige graf en de Nikolaifriedhof. In de stad zelf is er een overvloed aan bijzondere gebouwen in barok en renaissance stijl.

5. Bergen, Noorwegen

Een prachtige havenstad in het westen van Noorwegen: Bergen! Voor de kust vind je een aantal eilandjes en in de omgeving kun je fjorden, bergen en gletsjers bekijken. Natuurlijk is Bergen zelf ook leuk. De Bergenhus vesting, Mariakerk en het Bergen museum zijn absoluut een bezoekje waard.

Bergen in Noorwegen met binnenstad en het water
© Unsplash / Matt Palmer

6. Verona, Italië

De bekende (noordelijke) steden voor een citytrip in Italië zijn natuurlijk Venetië, Milaan en Turijn. Maar ben je al bekend met Verona? Deze kleinere stad, niet ver van het Gardameer, is namelijk net zo mooi. In het centrum is een Romeins amfitheater te bewonderen, waar nog steeds opera's worden opgevoerd.

7. Linz, Oostenrijk

Linz is een van de grotere steden van Oostenrijk en een must see voor Oostenrijk-liefhebbers. De universiteitsstad heeft veel gezellige straatjes, stadsparken en pleinen. Leuke bezienswaardigheden zijn Lentos Kunstmuseum Linz, Ars Electronica Center en het Schlossmuseum Linz.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.