Skip to navigation Skip to main content

7 leuke tips voor een vakantie in Wildschönau

53586 - 7 leuke tips voor een vakantie in Wildschönau
© Bergbahnen FB / Shoot & Style

In een idyllisch boerendal in Tirol, vind je een prachtige plek vol authenticiteit en karakter: Wildschönau. Tijdens een vakantie in Wildschönau ontdek je typisch Oostenrijk. Het is een traditionele plek waar je nog veel landbouw vindt, het staat vol met Tiroolse chalets gekleurd met bloemen, de natuur is bijzonder uitnodigend om te wandelen en ook voor kinderen is er van alles te doen. Ga je dit charmante dal ontdekken, en ben je nog op zoek naar inspiratie? In dit blog delen we 7 leuke tips voor een vakantie in Wildschönau!

Vakantie in Wildschönau

Wildschönau is een karakteristieke regio en gemeente in Tirol, dat uit verschillende kerkdorpjes bestaat. Niederau, Oberau, Auffach, Mühltal en Thierbach zijn stuk voor stuk charmant en sfeervol en vormen gezamenlijk een van de meest schilderachtige hoeken van de deelstaat. De plaatsjes liggen allemaal aan een weg die naar het laatste kerkdorpje leidt, Auffach, waarvandaan je met de Schatzbergbahn de bergwereld kunt ontdekken. Niederau ligt aan de andere kant van het dal en beschikt over een eigen bergomgeving om te wandelen of te fietsen. Wildschönau kenmerkt zich door de vele boerderijen die hoog in de alpenweiden liggen en welke vaak van generatie op generatie worden overgedragen. Wil je deze omgeving bezoeken en ben je nog op zoek naar leuke tips voor een vakantie in Wildschönau? Noteer deze dingen dan maar alvast!

#1. Bezoek Familienerlebnis Drachental in Oberau

Ben je met kinderen op vakantie in Wildschönau, dan is het een aanrader om een bezoekje te brengen aan Familienerlebnis Drachental. Het familiepark in Oberau telt een groot aantal attracties voor jong en oud en is zowel in de zomer als in de winter geopend. Hoogtepunt is de Drachenflitzer, een alpine coaster waar je een bijna 1400 meter lange afdaling mee kunt maken. Loops, jumps en scherpe bochten zijn allemaal onderdeel van de rodelbaan. Andere leuke attracties zijn onder andere een klimmuur, een downhill mountainbikeparcours, speelobstakels om over te lopen, klimmen en balanceren, waterspellen, een ijsbaan om te schaatsen en curlen (in de winter). Daarnaast is er een gezellig restaurant voor een heerlijk Oostenrijks gerecht tussendoor.

#2. Wandel naar de Kundler Klamm

Tijdens een vakantie in Wildschönau kun je naar hartenlust wandelen, en een leuke tip is de tocht naar de Kundler Klamm. Deze kun je het beste vanuit Mühltal beginnen. Je zou gerust kunnen zeggen dat deze kloof misschien wel een van de mooiste in Tirol is, en de wandeling ernaartoe is ook meer dan de moeite waard. Vanuit het plaatsje wandel je via bosrijke paden richting de kloof, waar het geluid van het bulderende water je al tegemoet komt. De stroming van water is omgeven door imposante rotswanden en vormt een prachtige, ruige natuuromgeving in het dal. In totaal is de Klammweg ongeveer 3,5 km lang en je kunt deze ook uitstekend met kinderen of met een kinderwagen volgen.

Verblijf in een authentiek chalet tijdens je vakantie in Wildschönau

#3. Ontdek traditioneel Wildschönau

Voor de lokale bevolking staat traditie hoog in het vaandel en daarom vind je hier nog veel landbouw en andere typische Tiroolse gewoonten en traditionele ambachten terug. Leuk is om erin te duiken en van deze jarenlange tradities te proeven. Bijvoorbeeld door de hooggelegen boerderijen te bezoeken, waar bijvoorbeeld kaas op oude wijze wordt gemaakt. Wandel naar de Schönanger Alm, waar je maar liefst 25 schattige boerderijen vindt en neem een kijkje bij de dieren en het productieproces van melk en kaas.

53586 -
Kaasmakerij op de Schönanger Alm (Foto: © Wildschönau Tourismus)
Kaasmakerij op de Schönanger Alm (Foto: © Wildschönau Tourismus)

#4. Breng een bezoekje aan het houtmuseum

Een leuk uitstapje als je op vakantie in Wildschönau bent, is een bezoek aan het houtmuseum in Auffach. Dit is het eerste houtmuseum in Tirol en representeert de houtindustrie waar de regio bekend om staat. De buitenkant van het huis is al fotogeniek; gevestigd in een houten huis vol siersels heeft het meteen een authentieke uitstraling. Binnen worden meer dan 3000 uit hout gesneden voorwerpen tentoongesteld en kom je meer te weten over de geschiedenis en de traditionele wijze van het houtsnijden. Tip: volg het houtpad, een wandelweg die achter het museum begint, en waarbij je tijdens het wandelen verschillende stations tegenkomt die volledig in het teken staan van hout en de houtsnijderij.

#5. Maak een bergwandeling naar een speeltuin en proef verse kaas en melk

Ook vanuit Niederau kan er heerlijk gewandeld worden tijdens een vakantie in Wildschönau. Vanaf de Markbachjoch wandel je in ongeveer driekwartier naar de Holzalm, dat op 1450 meter hoogte ligt. Hier vind je een speeltuin waar kinderen zich kunnen uitleven na het wandelen. Bovendien heb je vanaf hier een schitterend uitzicht op de omliggende bergwereld en kijk je uit op de Kitzbüheler Alpen. Ook leuk is dat je bij deze alm verse melk, kaas en boter van de alm kunt proeven.

53586 -  (1)
Een van de knusse berghutten onderweg (Foto: © Wildschönau Tourismus)
Een van de knusse berghutten onderweg (Foto: © Wildschönau Tourismus)

#6. Verken Wildschönau te paard

Iets anders dat typerend is voor de regio, zijn de vele paardentochten die je hier kunt maken. Je kunt zelfs tijdens een vakantie in Wildschönau in een paardenhotel verblijven, zoals bij Wastlhof in Niederau of Haflingerhof in Mühltal, waarvandaan er direct paardrijlessen worden georganiseerd. Niet alleen bij de maneges kun je paardrijden, je kunt ook tochten door de natuur maken. Verken de omgeving door ritten te maken door de kleurige alpenweiden en rijd naar knusse berghutten voor een pauze onder het genot van een Tiroolse specialiteit. Liever niet zelf op een paard stappen? Er worden ook tochten met paardenkoetsen georganiseerd. Comfortabel in een koets word je meegenomen door de hele omgeving en kom je op diverse prachtige plekken in Wildschönau.

Op zoek naar sfeervolle vakantiehuizen in Wildschönau

#7. Neem een Krautinger

Gek op Schnaps? Dan moet je tijdens een vakantie in Wildschönau absoluut een Krautinger proberen. Dit is geen gewone Schnaps, maar is onderdeel van een uniek verhaal. Zo'n driehonderd jaar geleden is er door Keizerin Maria Theresia het alleenrecht gegeven aan de boeren van Wildschönau om deze drank van bieten te brouwen. Naast dat het als borrel wordt gedronken functioneert het drankje ook als medicijn, huismiddel en zelfs als zogenaamde levenselixer. Of je het lekker vindt, mag je zelf beoordelen ;-).

Kaasmaken Wildschönau image widget
Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.