Skip to navigation Skip to main content
Wildschonau
© Wildschönau Tourismus
Oostenrijk

Vakantie Wildschönau

  • Zachte hellingen met grazende koeien en romantische almen
  • 300 km wandelpaden en 20 berghutten
  • Boerenkaas, Schnaps, geraniums en klederdracht

Het Tiroolse Wildschönau is een dal, hoog in de bergen vlakbij Wörgl. Het ligt op een hoogte van 828 tot 1.150 meter boven de zeespiegel. De belangrijkste plaatsen in het dal zijn de 4 kerkdorpen Niederau, Oberau, Auffach en Thierbach. Wildschönau wordt omringd door de bergkammen en almen van de Kitzbüheler en Zillertaler Alpen. Aan de oost- en westzijde liggen bergtoppen van rond de 2000 meter, zoals de Gratlspitz, Schatzberg en Roßkopf. De Wildschönauer Ache stroomt aan de noordzijde door de kloof Kundler Klamm naar het Inndal.

Wildschönau is wild, mooi, traditioneel en oorspronkelijk. Een legende vertelt dat Wildschönau vroeger een meer was, waar een draak woonde. In een gevecht sloeg de draak met zijn staart een gat in de bergen, waardoor de Kundler Klamm ontstond. Het dal kwam daardoor droog te liggen. Wildschönau ligt centraal in de Alpen, dus uitstapjes naar Salzburg, München en Innsbruck zijn makkelijk te doen. En heb je geen zin om lang te rijden, dan ga je toch gewoon naar Kitzbühel! Dat ligt op slechts 25 km van het dal.

Accommodaties bij reispartners in Wildschönau

53415781576 E6924095ff O

Bekijk "In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk" met Lemke, die al 14 jaar in Wildschönau woont en hier als kleuterjuf in een piepklein bergdorpje werkt.

Typisch Wildschönau

In dit afgelegen dal liggen 260 werkzame boerderijen en de veeteelt op de almen is hier nog steeds economisch heel belangrijk. De weiderechten bepalen hoeveel vee de almen op mogen, om daar vervolgens kaas van te maken. Bezoek dus vooral een kaasboerderij in dit dal. Eén van de bekendste kaasmakers is Johann Schönauer von der Schönanger Alm. Daarnaast is het een aanrader een schnapsbranderij te bezoeken. De schnaps worden hier overal aangeboden naast andere boerennatuurproducten. Verder is natuurlijk ook het zomer- en wintertoerisme belangrijk voor dit dal. Wildschönau heeft ruim 8000 gastenbedden in alle categorieën.

Bezoek de bergen

In de zomer kun je hier gebruik maken van twee liften. De Markbachjochbahn en de Schatzbergbahn bieden toegang tot de Kitzbühler Alpen. Als je als gast verblijft in Wildschönau krijg je de Wildschönau Card, waarmee je gratis de liftjes kunt nemen. Ook de Wiedersbergerhornbahn en de Reitherkoglbahn in het iets verderop gelegen Alpbachtal brengen je gratis omhoog. Het is ook een aanrader één van de feesten bij te wonen, die boven op de berg worden gevierd. De grootste twee zijn het Sonnewendefeest op het Markbachjoch en het Dansmuziekfeest op de Schatzberg. Maar je kunt natuurlijk ook heerlijk wandelen….

Wandelen in Wildschönau
© Wildschönauer Bergbahnen FG shoot&style

Wandelen in Wildschönau

Wildschönau is een wandelparadijs, met ruim 300 kilometer gemarkeerde en geprepareerde wandelpaden. Verwacht in Wildschönau geen steile bergen of rotsachtige hellingen. Nee, Wildschönau biedt glooiende grashellingen, almen met wuivende bloemenvelden, bospaden en kloven. Op de almen vind je authentieke, romantische almhutten, van hout en steen. In de Riedlhof, Käsealm, Klinglerhof, Hörbighof en anderen vind je niet alleen geraniums aan de balkons, hier worden Tiroler specialiteiten geserveerd. In Wildschönau beleef je nog echte ‘Genusstouren’.

Families in Wildschönau

Wildschönau lijkt gemaakt voor familievakanties. Veel hotels en gasthoven hebben zich speciaal gericht op de kleinere gasten. Zo is er voor kinderen de Drakenclub en zijn er verschillende themadagen waarop de kinderen indiaantje kunnen spelen of brood gaan bakken. Of ga een dagje naar Freibad Wildschönau, met een verwarmd bad en glijbaan. Het bad is prachtig in de bergen aangelegd, je lijkt wel midden op een alm te zwemmen! Natuurlijk is er ook een midgetgolfbaan en vind je er allerlei speeltuinen, bijvoorbeeld op de Schatzbergalm en de Holzalm.

Wildschönau op de fiets

De kenmerkende grashellingen, glooiende bospaden en niet te steile bergen zijn heel geschikt om te fietsen. Daarnaast bieden deze bergen spannende afdalingen en versnaperingen op de berghutten. Trekt dat je nog niet aan, denk dan eens aan het huren van een E-bike. 

Mountainbiken in Wildschönau
© Wildschönau Tourismus FG A. Mayr

Tips:

-Wandel door de Kundler Klamm. De kloof is het beeldmerk van Wildschönau en verbonden aan de legende van de draak. Ga pootjebaden in het water of stenen scheren over het water. Houd je niet van wandelen, dan kun je een toeristentreintje nemen vanaf Mühltal, die brengt je naar de ingang.
-Bezoek het Holzmuseum Tirol of de Kruidentuin Haas in Wildschönau. Leuk voor groot en klein.

Dorpen in Wildschönau

In Wildschönau liggen een aantal dorpen waar je tijdens een vakantie kunt overnachten. Een overzicht van deze dorpen vind je hieronder.