Skip to navigation Skip to main content

Ontdek Tsjechië met een rondreis langs prachtige natuur en kastelen

53489 - Ontdek Tsjechië met een rondreis langs prachtige natuur en kastelen
© Michal Vitásek

Wil je graag eens een andere bergomgeving dan de Alpen ontdekken, dan is het een absolute aanrader om Tsjechië te bezoeken. Glooiende heuvels, een kleurrijk landschap en talloze historische gebouwen en kastelen schetsen de omgeving. Een van de leukste dingen om te doen tijdens een zomervakantie in dit Centraal-Europese land is om een rondreis te maken. Trek eropuit met de auto, het openbaar vervoer, caravan of camper in Tsjechië en maak een roadtrip langs oude kastelen en de ongerepte natuur. Bijvoorbeeld met deze 10-daagse reis, waarbij je langs een aantal van de mooiste Tsjechische plekken komt!

Zomervakantie in Tsjechië: maak een roadtrip

Op ongeveer 800 km rijden vanaf Utrecht ligt Tsjechië, dat een een fraaie bergomgeving kent die heel anders is dan bijvoorbeeld de Alpen of andere bergketens in Europa. Ook het land zelf is enorm divers, want door het afwisselende landschap is elk gebied net weer even anders. Zo vind je in het noorden bijvoorbeeld de regio Noord-Bohemen waar je geweldige wandeltochten door het Reuzengebergte kunt maken. In het zuidoosten vind je weer een heel andere streek, Moravië, dat bestaat uit uitgestrekte wijngaarden en charmante dorpjes. Lijkt het je wel wat om een rondreis door Tsjechië te maken en ben je op zoek naar een mooie route? Wat dacht je van deze 10-daagse trip!

Lees ook: Tips voor je vakantie in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië >

53489 - rondreis door tsjechie
Ontdek de mooiste plekken van Tsjechië door een rondreis langs de prachtige natuur en kastelen te maken. (© Czech Tourism)
Ontdek de mooiste plekken van Tsjechië door een rondreis langs de prachtige natuur en kastelen te maken. (© Czech Tourism)

Dag 1: Boheems Zwitserland

Steek je de Tsjechische grens over bij de Duitse stad Dresden dan ben je al gelijk in een prachtig natuurgebied. In Boheems Zwitserland vind je een indrukwekkende kloof waar een deel zo smal is dat het alleen toegankelijk is per boot. Het icoon van Boheems Zwitserland is de Pravice rotsbrug die je alleen te voet kan bereiken. Wandelliefhebbers kunnen in Boheems Zwitserland ook een mooie wandeltocht maken naar de uitzichtpunten Marina en Rudolf's Stone.

53489 - boheems zwitserland tsjechie
Het fraaie landschap van Boheems Zwitserland. (Foto: © Vaclav Sojka)
Het fraaie landschap van Boheems Zwitserland. (Foto: © Vaclav Sojka)

Dag 2: Liberec

Liberec is de grootste stad in Noord-Bohemen. Het prachtige stadhuis is een bezoek waard, net als het interessante Noord-Boheemse museum dat al in 1873 werd opgericht. Niet alleen Liberec is de moeite waard, ook de omgeving heeft veel mooie plekjes om te ontdekken. De bergtop Ješted (1012 m) is met een kabelbaan te bereiken. Vanaf hier kun je een acht kilometer lange wandeling volgen langs de meest interessante rotsformaties van de Ješted-kam of neem een kijkje in de televisietoren Ješted waar je een hapje kunt eten. Vanaf Ješted heb je uitzicht op het IJzergebergte, een gebied dat al eeuwen bekend staat om de productie van Boheems kristal. Het IJzergebergte is een afwisselend gebied. Er zijn veenmoerassen in Jizerka, kletterende watervallen bij Desná en in Hejnice kun je toppen en rotsen beklimmen.

Dag 3-4: Praag

Een bezoek aan Praag mag niet ontbreken als je in Tsjechië bent. Het is een van de best bewaarde Europese hoofdsteden. Het historische centrum zit vol interessante musea, kerken en monumenten, schitterende pleinen en fotogenieke straatjes. Zowel in het centrum als er buiten heb je een brede keuze aan campings, die uitstekend verbonden zijn met het openbaar vervoer. In Praag kun je een leuke fietstour maken, een boottocht doen of op pad gaan met een gids die je bij diverse restaurants kennis laat maken met de Tsjechische gastronomie. Even de rust opzoeken? Ga naar de Vítkov heuvel voor een mooi uitzicht of ontdek de wijngaarden van Praag in de wijk Trojá.

53489 - praag tsjechie
Genieten van de zonsondergang vanaf de Vítkov heuvel in Praag. (Foto: © CzechTourism)
Genieten van de zonsondergang vanaf de Vítkov heuvel in Praag. (Foto: © CzechTourism)

Dag 5: Kutná Hora

Kutná Hora ligt ten oosten van Praag op ongeveer een uurtje rijden. De stad was in de middeleeuwen nog belangrijker als Praag, omdat hier zilver werd gedolven en munten werden geslagen. Door de enorme rijkdom is het centrum gevuld met mooie gebouwen, waaronder de St. Barbarakathedraal gewijd aan de patroonheilige van de mijnwerkers. Interessant is om het zilvermuseum te bezoeken waar je meer leert over de geschiedenis van de stad en met een gids de ondergrondse gangen van Kutná Hora kunt bezoeken. In de wijk Sedlec ligt de bekende bottenkapel, waar het interieur is gemaakt van duizenden menselijke botten.

  • Leuke tip: In juni vindt het jaarlijkse evenement 'The Royal Silvering of Kutná Hora' plaats. Een gotisch festival dat bezoekers terugbrengt in de 15e eeuw en waar historische gebeurtenissen nagespeeld worden.
53489 - kutna hora tsjechie
Kutná Hora is vol cultuur en architectonische bezienswaardigheden. (Foto: © Michal Vitásek)
Kutná Hora is vol cultuur en architectonische bezienswaardigheden. (Foto: © Michal Vitásek)

Dag 6: Olomouc

Moravië is de oostelijke regio van Tsjechië en tot 1640 was Olomouc de hoofdstad van dit gebied. Olomouc was en is nog steeds een belangrijk cultureel en spiritueel centrum. De Palacký-Universiteit bestaat al sinds 1573 en is de op een na oudste universiteit van Tsjechië. De stad is bovendien de zetel van het rooms-katholieke aartsbisdom in Moravië en bestaat al sinds 1063. In Aartsbisschoppelijk Museum tegenover de St. Wenceslav kathedraal is een uitgebreide tentoonstelling over het aartsbisdom en hun rijkdom. Iets dat je hier moet proeven als je een bezoek aan de stad brengt is de lokale specialiteit, de kaas Olomoucké tvaružky, die zich kenmerkt door haar sterke smaak en geur. Ook bijzonder is het belangrijke bedevaartsoord Svatý Kopecek vlak bij Olomouc, dat een indrukwekkend aanzicht heeft met prachtige barokke elementen.

Dag 7-8: Brno

Brno is tegenwoordig de hoofdstad van Moravië en deze levendige studentenstad is een heerlijke plek voor wie van wijn en lekker eten houdt. De stad heeft tal van cafés, leuke restaurants en doordat Zuid-Moravië de wijnregio is zijn er ook vele wijnbars. Het icoon van Brno is de burcht Špilberk waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over de stad. In de stad kun je ook het ondergrondse gangenstelsel bezoeken en de functionalistische villa Tugendhat dat UNESCO Werelderfgoed is. Fietsliefhebbers zullen zich in het zuiden van Brno ook volop vermaken. Er is hier een uitgebreid fietsnetwerk, de zogenoemde Moravische wijnroutes. Aanrader en misschien wel mooiste traject is door het cultuurlandschap van Lednice-Valtice, met een van de meest schitterende kastelen van het land.

53489 - kasteel lednice tsjechie
Een van de mooiste kastelen van Tsjechië is misschien wel die in Lednice! (Foto: © Jiri Jirousek)

Een van de mooiste kastelen van Tsjechië is misschien wel die in Lednice! (Foto: © Jiri Jirousek)

Dag 9-10: Český Krumlov

Na Praag is Český Krumlov de meest bezochte toeristische plek en dat is niet zonder reden. Het stadje is met haar indrukwekkende kasteel, meanderende Moldau rivier en fotogenieke huizen werkelijk prachtig. Het kasteel heeft een unieke arcadebrug en doordat het wat hoger is gelegen heb je een geweldig uitzicht. In de omgeving van Český Krumlov is er bovendien genoeg te doen. Je kunt zwemmen in het Lipnomeer, wandelen of fietsen in het Boheemse Woud of bezoek het sprookjesachtige Hluboká chateau.

Enthousiast geworden van deze bijzondere rondreis door Tsjechië? Een gratis informatiepakket over Tsjechië kan aangevraagd worden via info@indebergen.nl!

 

Meer over een vakantie in Tsjechië

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.