Wandelen in Oostenrijk: zo vind je de juiste route

 © Familienresort Ellmauhof 
Wandelen in Oostenrijk: zo vind je de juiste route

9 augustus 2021

door Marlous in Tips

Een continu variërend landschap, imponerende bergtoppen, smalle bergpaadjes tussen diepgroene bossen en kleurige bloemenweiden: dat is nog maar een greep van de dingen die je tegenkomt als je gaat wandelen in Oostenrijk. Ben jij dol op de bergen, actief bezig zijn op vakantie en op zoek naar de mooiste uitzichten? Kies dan een van de vele prachtige routes door het Alpenland en ga op pad! Maar hoe vind je nou de juiste route? Hoe kun je je voorbereiden op een wandelvakantie in Oostenrijk? In dit blog lees je alles over het vinden van een geschikte route voor als je gaat wandelen in Oostenrijk!

Op wandelvakantie in Oostenrijk

Hoewel je actief bezig bent als je gaat wandelen in Oostenrijk, ontspan je nergens beter dan in de bergen. De serene rust, de ongerepte natuur en het machtige bergdecor laat je je ogen uitkijken en geeft je de ruimte om de dagelijks hectiek even te ontvluchten. Ben je een wandelvakantie in Oostenrijk aan het plannen, dan kan het nogal een opgave zijn om te kiezen tussen al die verschillende routes en tochten die je er kunt maken. Heb je last van hoogtevrees? Ben je een beginnende wandelaar? Wil je een tocht maken langs het water of juist gaan voor een meerdaagse lange-afstandswandeling? Je leest hier alles over wandelen in Oostenrijk en het vinden van de juiste route, voor ieder type wandelaar!

Alles over wandelen in Oostenrijk

Zo vind je de juiste route

Er zijn talloze wandelpaden in Oostenrijk te vinden, die je kunt volgen door middel van uitstekend bewegwijzerde wegen en markeringen. Van brede, vlakke bergpaden voor een relatief eenvoudige tocht tot steile en smalle bergpaadjes. Er is voor iedere wandelaar een breed scala aan mogelijkheden. De routes in Oostenrijk kennen vier classificaties die je kunt aanhouden bij het kiezen van een route. Deze classificaties kun je vaak ook op de borden en bij de markeringen terugvinden. Blauw staat voor overwegend eenvoudige wandelpaden, rood betekent veel smalle wegen en steile bergpaadjes tijdens de tocht en zwart is weggelegd voor de fanatieke, ervaren wandelaar. Deze laatste routes bestaan voornamelijk uit zeer uitdagende smalle en steile wegen waar je soms moet klimmen, vast ter been moet zijn en geen hoogtevrees moet hebben. Als laatste zijn er nog alpine routes, die eigenlijk geen wandelingen meer genoemd kunnen worden maar vooral bestaan uit pittige klimmen op soms onbeveiligde stukken. 

Meer tips voor het kiezen van de juiste route en voorbereiding

Zo vind je de juiste wandelroute
Overal in Oostenrijk staan goede markeringen en bordjes die je kunt volgen. (Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH)

Lange-afstandswandelingen

Wil je meerdere dagen gaan wandelen? Dan kun je kiezen voor een lange-afstandswandeling. Voor het kiezen van de juiste wandelroute voor een meerdaagse tocht kun je letten op een aantal dingen. Wil je van berghut naar berghut wandelen? Van meer naar meer? Of wil je juist van het noorden naar het zuiden te voet reizen, bijvoorbeeld van een gletsjer naar de zee zoals bij de Alpe-Adria-Trail? Als je daar een keuze in maakt, helpt dat bij het zoeken naar de juiste wandelroute en kun je je wandelvakantie gaan uitstippelen.

Bekijk de verschillende lange-afstandswandelingen in Oostenrijk

Alpe-Adria-Trail
Bij de Alpe-Adria-Trail wandel je van de Großglockner naar de kust van Adriatische Zee. (Foto: © Österreich Werbung / Nina-Baumgartner)

Routes langs het water

Een aantal van de mooiste wandelingen in Oostenrijk zijn de routes die langs het water lopen. Lijkt het je leuk om wandeltochten te combineren met een bezoek aan een van de kristalheldere bergmeren in het Alpenland? Of wil je juist wandelen richting de mooiste watervallen en kloven? Dan kun je kiezen voor een mooie tour naar bijvoorbeeld de Stuibenfall, de hoogste waterval van Tirol, of richting de Neusiedler See, een van de grootste meren van Europa. Rond deze plekken vind je verschillende prachtige routes in diverse classificaties zodat iedere wandelaar een mooie route langs het water kan volgen.

Doe inspiratie op voor wandelingen in Oostenrijk naar het water

Wandelroutes langs het water
Altijd al naar de Gosausee gewild? Kies een wandelroute die naar dit prachtige bergmeer leidt!  (Foto: © Salzkammergut / Katrin Kerschbaumer)

Wandelen in Oostenrijk met kinderen

Wat zijn geschikte routes als je gaat wandelen in Oostenrijk met kinderen? Door heel Oostenrijk lopen diverse themapaden die leuk zijn voor de hele familie. Deze routes zijn niet moeilijk, niet te lang en brengen wandelen samen met avontuur, natuur en educatie. Vaak zijn ze ook nog eens hartstikke leerzaam! Bovendien lopen deze familiewandelingen meestal langs stations en speelgelegenheden waar kinderen zich op verschillende toestellen kunnen uitleven tijdens de tocht. 

Bekijk de leukste wandelroutes voor kinderen

Wandelen met hoogtevrees, wat nu?

Je bent in Oostenrijk op vakantie en wilt graag een mooie wandeltocht maken, maar je hebt last van hoogtevrees. Wat nu? Ook als je hoogtevrees hebt kun je prachtige wandelingen maken. Als je maar van tevoren de juiste route uitkiest. Belangrijke tip is om voor blauwe routes te kiezen. Deze zijn over het algemeen overwegend vlak en breed. Zo kun je steile stukken en smalle paadjes vermijden. Ook kun je een route kiezen in het dal waarbij je niet de berglift hoeft te nemen. Zo kun je toch naar de meest prachtige plekken wandelen, zonder dat je hoogtevrees je in de weg zit. 

Bekijk de mooiste wandelroutes voor als je hoogtevrees hebt

Brede paden wandelroutes Oostenrijk
Ga voor een blauwe route en wandel over brede paden als je last hebt van hoogtevrees. (Foto: © Österreich Werbung / Nina Baumgartner)

Extra tips voor het vinden van de juiste route

Naast bovenstaande tips zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen voor het vinden van een route die bij je past als je gaat wandelen in Oostenrijk:

  • Vraag het na in de accommodatie waar je verblijft. De locals weten vaak precies welke wandelingen de mooiste zijn om te doen. Bovendien kan het personeel in veel hotels begeleide wandeltochten regelen waarbij je door een gids wordt meegenomen naar de meest waanzinnige plekken van de omgeving.
  • Ook de plaatselijke VVV kan je de beste tips geven voor wandelroutes, dus voor het vinden van een mooie tour is het aan te raden het even na te vragen bij het toeristenbureau in het dorp. Hier kun je ook altijd wandelkaarten vinden waarop je precies je tour van tevoren kunt uitstippelen.
  • Download de iAustria Reisgids op je telefoon en je hebt altijd een actuele wandelkaart bij de hand, inclusief andere handige zaken zoals weersvoorspellingen.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Zomervakantie tips