Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelroutes in Paznaun

53370 - De mooiste wandelroutes in Paznaun

In het zuidwesten van Tirol vind je de prachtige regio Paznaun , gelegen in een smal dal omgeven door het Silvrettamassief. De regio is een walhalla voor outdoorliefhebbers, want je kunt er fantastisch wandelen, fietsen, klimmen en andere avonturen beleven. In de omgeving kun je bijvoorbeeld kiezen uit meer dan 75 verschillende wandelroutes, verspreid over 1000 kilometer aan wandelpaden. Er zijn opties voor doorgewinterde wandelaars, maar ook voor gezinnen met kinderen. Van dromerige uitzichten op kristalheldere bergmeren tot de adembenemende aanblik van ruige watervallen: de regio heeft veel te bieden. Vandaag vertellen we je alles over de mooiste wandelroutes in Paznaun.

Wandelen in Paznaun

Vier dorpen, één groot avontuur. De bergwereld rondom Ischgl, Galtür, Kappl en See im Paznaun nodigt uit tot talrijke wandelbelevenissen. Het enige wat je hoeft te doen is je wandelschoenen aantrekken, je rugzak pakken en op pad gaan. Bloemige alpenweides, schaduwrijke bossen en ruige bergtoppen wisselen elkaar af en ook vind je in de regio Paznaun verschillende bergmeren, waar je terecht kunt voor een welverdiend afkoelmomentje. De mooiste wandelroutes in Paznaun hebben één ding gemeen: overal kun je genieten van de meest prachtige uitzichten.

53370 -
In de regio Paznaun vind je wandelroutes voor elk niveau (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

In de regio Paznaun vind je wandelroutes voor elk niveau (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

#1. Zonsopgangtour Mittagskopf

We beginnen met een wel heel bijzondere wandeltocht. Elke dinsdag tussen 19 juni en 20 september 2021 vindt er een zonsopgangtour naar de 2249 meter hoge Mittagskopf plaats: een bijzondere belevenis die je niet snel zal vergeten. Een taxi brengt je om 04.45 uur van het dalstation DIAS-bahn in Kappl naar de Visnitztal vallei, vanwaar je in het halfdonker in ongeveer 45 minuten naar de Mittagskopf wandelt. Hier bewonder je de adembenemende zonsopgang boven de Samnauer Alpen en als afsluiter van deze bijzondere ervaring geniet je van een hartig bergontbijt bij de Visnitzalm. Hierna wandel je weer terug richting Kappl. In totaal ben je ongeveer 5 uur onderweg. 

Wandelen Kappl: Mittagskopf (2249 meter)

Duur 5 uur
Hoogtemeters 300 meter klimmen, ± 1200 meter dalen
Afstand ± 10 km
Ondergrond Bospad, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

#2. Ischgl – Berglisee

De wandeling naar de charmante Berglisee is een aanrader voor iedereen die in de regio Paznaun verblijft. Het idyllische bergmeer is vrij gemakkelijk te bereiken, vanuit Mathon wandel je er in ongeveer 1,5 uur naartoe. De wandeling leidt door schaduwrijke bossen en over groene almweides naar boven. Het laatste stuk is vrij steil, maar zodra je de Berlisee bereikt word je meteen getrakteerd op een geweldig uitzicht. Het is een ideale spot om een tijdje te genieten van de rust en de prachtige natuur. Neem zelf een lekkere lunch mee en neem na afloop een duik in het frisse water!

 

Wandelen Ischgl: Berglisee (2115 meter)

Duur 3,5 uur
Hoogtemeters 715 meter klimmen, 715 meter dalen
Afstand 10 km
Ondergrond Bospad, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  
53370 -  (1)
De helderblauwe Berglisee met prachtig uitzicht over de omringende bergen (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)
De helderblauwe Berglisee met prachtig uitzicht over de omringende bergen (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

#3. Grieskogel

Beschik je over een goede conditie en heb je al flink wat wandelkilometers in de benen? Dan is de acht uur durende wandeling richting de Grieskogel iets voor jou. Het startpunt ligt drie kilometer buiten Galtür, bij de parkeerplaats in Mathon. Vanaf hier loop je in ongeveer 1,5 uur naar de Friedrichshafener Hütte. Vanaf hier vervolg je de weg richting de lawinehekken, de hooggelegen dam en de Grieskogelsee. Uiteindelijk bereik je na vier uur de top van de Grieskogel via een korte, maar lastige klim, waar kettingen ter beveiliging hangen. De weg terug loopt via dezelfde route.

Wandelen Galtür: Grieskogel (2698 meter)

Duur 8 uur
Hoogtemeters 945 meter klimmen, 945 meter dalen
Afstand ± 20 km
Ondergrond Bospad, stenen en kiezels
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Silvrettarun 3000

Wanneer je een gepassioneerde trailrunner of marathonloper bent, ben je op 16 en 17 juli 2021 op de juiste plek in Ischgl. Op deze dagen vindt de jaarlijkse Silvrettarun 3000 plaats, een spectaculaire run van Ischgl naar Galtür. Er zijn vier verschillende niveaus:

  • De small variant: hier loop je 11,2 kilometer en overbrug je 306 hoogtemeters
  • De light variant: hier loop je 19,3 kilometer en overbrug je 873 hoogtemeters.
  • De medium variant: hier loop je 29,9 kilometer en overbrug je 1482 hoogtemeters.
  • De hard variant: hier loop je 42 kilometer en overbrug je 1800 hoogtemeters.
53370 -  (2)
De Silvrettarun 3000 loopt dwars door een adembenemend berglandschap (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

De Silvrettarun 3000 loopt dwars door een adembenemend berglandschap (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

#5. Blankasee

Vanaf het bergstation van de DIAS-bahn in Kappl loopt een prachtige, drie uur durende wandeling naar de helderblauwe Blankasee. Het eerste stuk ga je met de kabelbaan omhoog en overbrug je dus al flink wat hoogtemeters. Houd tijdens het lopen je ogen en oren goed open, want er is een grote kans dat je, hoe hoger je komt, een aantal marmotten tegenkomt. Eenmaal bij de pittoreske Blankasee aangekomen kun je genieten van een prachtig panorama over de Tiroolse bergwereld, waaronder de Hoher Riffler, de Blankahorn en het dal. Je kunt dezelfde weg terugnemen en ook weer met de gondel richting het dal gaan, maar het is ook een optie om door het Sattelwald en via Oberhaus helemaal tot aan Kappl te lopen.

 

Wandelen Kappl: Blankasee (2410 meter)

Duur 5,5 uur
Hoogtemeters 680 meter klimmen, 1240 meter dalen
Afstand 16 km
Ondergrond Bospad, kiezel, gesteente
Niveau Gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

#6. Smugglertour

Eén van de meest populaire wandelroutes in Samnaun is de Smugglertour. Bij deze themawandeling volg je het pad van smokkelaars die tot ver na de Tweede Wereldoorlog actief waren in Paznaun. De wandeltocht begint in Ischgl en is ongeveer 16 kilometer lang. In totaal ben je ongeveer zeven uur onderweg, dus een goede conditie is wel een vereiste. Let op: wanneer je in Ischgl verblijft is het belangrijk dat je de tocht vroeg start, aangezien je ook enkele liften (terug) moet nemen. Houd goed in de gaten wat de laatste lifttijden zijn, zodat je niet uren extra moet lopen wanneer je te laat bent.

 

Wandelen Ischgl: Smugglertour

Duur 6,5 uur
Hoogtemeters 1400 meter klimmen, 1400 meter dalen
Afstand 20 km
Ondergrond Bospad, kiezel, heide
Niveau Gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

#7. Culinaire Jacobsweg

Zomers staat Paznaun in het teken van de Culinaire Jacobsweg, een bijzonder concept waarbij wandelen en gastronomie hand in hand gaan. Een aantal topchefs gaan de uitdaging aan om met regionale producten bijzondere gerechten te creëren, die gedurende de hele zomer in vijf verschillende berghutten op de menukaart staan. De wandelingen naar de berghutten zijn niet al te moeilijk: genieten staat op één, dus ook de wandeltochten zijn gemoedelijk en geschikt voor elk niveau.  Tip: probeer vooral eens een gerecht met echte Paznauer almkaas, die vaak de show steelt in de lokale keuken. Meer info over de Culinaire Jacobsweg vind je hier >

100% zorgeloos op vakantie naar Paznaun

Deze zomer hebben talrijke accommodaties in de regio Paznaun het volgende motto: 'Qualitytime 100% sorgenfrei'. Dit houdt in dat de annuleringsvoorwaarden versoepeld zijn en je tot zeven dagen voor de aankomstdatum kosteloos kunt annuleren of omboeken. Wanneer je annuleert krijg je de gehele betaling terug. Deze regeling is geldig bij alle boekingen met een aankomstdatum tussen mei en oktober 2021.

Zomer Gina

Over Gina

Gina is gek op alles dat met reizen te maken heeft. Ze ontdekt graag nieuwe plekken, en als er dan ook nog bergen zijn, is ze verkocht. Van tochten door de Italiaanse Dolomieten tot wandelingen over de glooiende Alpen van Oostenrijk; ze wordt overal warm van.