Fietsen in de bergen: waarom een fiets huren?

 © INTERSPORT Rent 
mountainbike huren

21 mei 2021

door Mike in Tips

Naast wandelen is fietsen een van de populairste activiteiten in de bergen. En begrijpelijk, want je kan op de fiets vaak meer zien van de omgeving dan te voet. Bovendien is fietsen in de bergen ontzettend veelzijdig. Als je op vakantie naar de bergen gaat, kun je een fiets huren of je eigen fiets meenemen. Voor beiden is wat te zeggen uiteraard, maar in dit blog beschrijf ik de voordelen van het huren van een fiets.

Een eigen fiets mee is niet altijd de beste keuze

De afgelopen jaren heb ik veel in de Alpen mogen fietsen. Zo’n tien jaar geleden deed ik dat het liefst op een racefiets. Daarmee heb ik onder andere een aantal bekende cols beklommen. Denk bijvoorbeeld aan de Col du Galibier, Col de la Madeleine en natuurlijk de l'Alpe d'Huez. Heerlijk om na lang klimmen boven te komen en vervolgens vol gas naar beneden te sturen. Een eigen racefiets was in die tijd de beste oplossing. Hetzelfde gold toen ik tijdens de vakanties aan het Gardameer op eigen mountainbike op grindpaden fietste.

Maar de afgelopen jaren heb ik vooral veel verschillende fietsactiviteiten gedaan. De ene dag fietsten we dan met veel bepakking lange afstanden bergop en de andere dag gingen we met de lift omhoog en singletrails naar beneden. Daarvoor was een eigen fiets niet de juiste keuze, want een zware e-bike is nou eenmaal niet zo fijn voor downhill mountainbiken. Kortom, in mijn geval is huren steeds vaker een betere optie dan eigen fietsen meeslepen.

Tip: reserveer je fiets vast online bij INTERSPORT Rent

Fiets huren op zomervakantie
Gezellig met de groep fietsen (© INTERSPORT Rent)

Fiets huren in de bergen: de redenen

Mocht je nu nog niet weten of je een fiets voor in de bergen wilt kopen of dat je voor een fiets huren gaat, dan heb ik hier een aantal redenen voor je om voor de laatste optie te kiezen.

1.     Geen hoge aanschafprijs

Ik begin maar met een inkoppertje: als je huurt hoef je geen fiets aan te schaffen. Fietsen zijn niet goedkoop. En zeker als je in de bergen fietst, wil je op je fiets kunnen vertrouwen. Wil je bijvoorbeeld een goede e-mountainbike aanschaffen, dan ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Niet iedereen heeft dat ‘over’. Voor een paar tientjes per dag huur je een goede fiets, dus zeker als je de fiets alleen op vakantie gebruikt, is een fiets huren een logische keuze.

2.     Je hoeft geen fiets(en) mee te nemen

Als je op vakantie gaat is ruimte vaak de grootste uitdaging. Een fiets in je auto past in veel gevallen niet. Uiteraard zijn daar oplossingen voor zoals een fietsendrager op de trekhaak of op het dak, maar dat merk je toch tijdens het rijden. Reis je met het vliegtuig of de trein, dan komen er vaak extra kosten bij voor het vervoeren van je fiets.

3.     Voor elke activiteit een juiste fiets

Fietsen in de bergen is heel veelzijdig. Je kunt onder andere prachtige cols beklimmen op een racefiets, kilometers lang over grindpaden op en neer rijden op een e-bike of afdalen via een trail op je downhill mountainbike. Als je tijdens je vakantie verschillende activiteiten wilt gaan doen, dan is het natuurlijk ideaal als je voor elke activiteit de juiste fiets hebt. En je wilt natuurlijk geen drie verschillende fietsen per persoon meenemen op vakantie.

4.     Zelf geen onderhoud doen

Een fiets moet goed onderhouden worden om het fietsgenot optimaal te houden en veilig te kunnen fietsen. Dat kost tijd en natuurlijk ook geld. Als je een fiets huurt, dan breng je die na een dagje (of paar dagen) gewoon terug en wordt het onderhoud voor je gedaan. Geen vieze handen tijdens je vakantie en alleen genieten.

5.     Niet 'verplicht' fietsen op vakantie

Als je een fiets koopt om mee te fietsen op vakantie, voel je toch een soort druk om die vaak te gebruiken. En als het weer dan niet mee zit en je komt andere leuke dingen tegen om te doen, dan ga je toch maar fietsen omdat je die fiets wel helemaal hebt meegesleept. Bij het huren van een fiets voel je die druk niet.

6.     Niet tevreden? Ruilen.

Een in Nederland gekochte fiets kan in de bergen toch niet zo fijn fietsen als je had verwacht. Een gehuurde fiets kun je meestal gemakkelijk omwisselen voor een andere die beter bij je past.

7.     Hulp van professionals

Het personeel bij fietsverhuurbedrijven in de Alpen fietst negen van de tien keer zelf ook fanatiek in de bergen. Dat betekent dus dat ze weten waar ze over praten en ze je advies kunnen geven uit eigen ervaring. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld helpen met het afstellen van je fiets, maar ook snel andere kleine tips geven.

Fietsverhuur in de bergen
Welke fiets kies jij voor een afdaling als deze? (© INTERSPORT Rent)

8.     Hulp bij eventuele pech

Bij een gehuurde fiets, zit vaak ook pechhulp inbegrepen. Mocht je ergens stranden met ernstige materiaalpech, dan schiet de verhuurder je te hulp. Met eigen materiaal moet je zelf je boontjes doppen.

9.     Fietsen uitproberen

Een fiets huren kan ook een eerste stap zijn in het aanschaffen van een fiets. Je wilt immers wel weten wat voor fiets bij jou past. Via een fietsverhuur kun je de nieuwste modellen uittesten en besluiten welke je wilt kopen. Soms kan dat zelf bij de bijbehorende winkel of kun je aan het einde van het seizoen een fiets uit de verhuur kopen.

10.  Altijd nieuw en goed materiaal

Vroeger werden voor de verhuur veelal oudere en goedkopere modellen ingezet. Die tijd is eigenlijk voorbij. Bij verreweg de meeste verhuurbedrijven in de bergen rijd je op nieuw en kwalitatief materiaal.

11. Fietsen in alle maten

Als je met de familie op vakantie gaat, hebben ook de kinderen fietsen nodig. En aangezien de kinderen elke vakantie weer een stukje groter zijn, is het fijn als ook de fietsen met ze mee groeien. Als je huurt, hoef je niet om de paar jaar nieuwe fietsen voor de kinderen te kopen.

Fietsverhuur voor kinderen
Welke maat fiets hebben de kids dit jaar nodig? (© INTERSPORT Rent)

Heb je genoeg aan de redenen hierboven? Zorg er dan voor dat jouw fiets klaarstaat als je aankomt. 

Fiets online reserveren bij INTERSPORT Rent

Om er zeker van te zijn dat er een fiets voor je klaarstaat tijdens jouw vakantie, kun je het beste vast je fiets reserveren. Dan kan bijvoorbeeld bij INTERSPORT Rent online. Via de website zoek je een verhuurlocatie in jouw vakantieregio en daar zoek je vervolgens jouw ideale fiets uit. Bovendien kun je ook nog eens accessoires erbij huren, zoals een helm en andere bescherming voor downhill mountainbiken. Ook leuk om te huren als je met kinderen op vakantie bent: een kar voor achter de fiets zodat jullie samen de omgeving kunnen ontdekken.

Fiets huren in Oostenrijk
Fiets huren in Zwitserland

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner INTERSPORT Rent.

Zomervakantie tips