Wandelen in Thüringen: 6 tips

 © Thüringer Tourismus GmbH, Gregor Lengler 
Wandelen in Thüringen

14 april 2021

door Jahna in Wandelen

Prachtige bezienswaardigheden, een unieke natuur en je kunt er prachtig wandelen. In Thüringen vind je alles om een heerlijke zomervakantie te beleven. Deze regio wordt ook wel het groene hart van Duitsland genoemd en dat is natuurlijk niet zonder reden. Toeristen komen hier om te genieten van de natuur en al het moois wat daarbij hoort. En de beste manier om die natuur te ontdekken is te voet. Door Thüringen lopen tal van wandelpaden die je de mooiste plekjes van de regio laten zien. Lange-afstandswandelingen, themawegen en dagtochten, het is hier allemaal mogelijk. Hieronder geven we je zes tips voor wandelen in Thüringen. 

Wandelen in Thüringen: het groene hart van Duitsland

Wandelen en Thüringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het afwisselende landschap, de vele wegen en de mooiste uitzichten zorgen voor een prachtig toneel voor ieder type wandelaar. In totaal biedt Thüringen 16.000 km aan wandelroutes, waardoor iedereen hier kan genieten van een heerlijke wandelvakantie. Ontdek bijvoorbeeld het Thüringer Wald, de Südharz en de Rhön of volg de voetsporen van Luther en Goethe. Je begrijpt dus, dat je wandelingen door de natuur hier gepaard kunnen gaan met de nodige dosis cultuur en geschiedenis. Eén ding is in elk geval zeker: wandelen in Thüringen is nooit saai!

#1. De Rennsteig

Fanatieke wandelaars kunnen hun hart ophalen in deze Duitse regio, je kunt hier namelijk verschillende lange-afstandswandelingen maken. Eén daarvan is de Rennsteig. Dit is de bekendste en oudste gemarkeerde wandelroute van Duitsland, al sinds 1830 wordt deze weg bewandeld. Je begint in Hörschel bij Eisenach en loopt via de 169 km lange route naar Blankenstein aan de Saale. Deze route leidt je in verschillende etappes over de bergtoppen van het prachtige Thüringer Wald en onderweg vind je tal van overnachtingsplekken. Je kunt zelf indelen hoeveel je per dag loopt, maar de meeste mensen lopen de Rennsteig in 6 tot 10 etappes. 

Lange-afstandswandeling Rennsteig

Duur 48 uur (6-10 etappes)
Hoogtemeters 4000 hoogtemeters
Afstand 169 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Lutherweg

Zoals hierboven al werd gezegd, gaat wandelen in Thüringen soms samen met geschiedenis. Een goed voorbeeld daarvan is de Lutherweg, die de voetsporen van Martin Luther volgt. Luther zette hier in de 16e eeuw de reformatie in gang, dus we kunnen wel stellen dat hij een belangrijke rol in de historie van de regio en het land heeft gespeeld. De Lutherweg is een lange-afstandswandeling door het groene hart van Duitsland en verbindt de 30 belangrijke plaatsen waar Luther is geweest met elkaar. De route is duidelijk aangegeven met bordjes met een 'L' of 'Lutherweg' erop. Je kunt de etappes ook als losse wandeling lopen. Meer informatie over de Lutherweg >

Lutherweg

Duur 46 etappes
Hoogtemeters 18.875 m klimmen, 19.285 m dalen
Afstand 1010 km
Ondergrond Bospaden, rotspaden en tegels
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. De Kyffhäuserweg

Het Kyffhäusergebergte is het kleinste gebergte van Duitsland en is het toneel van veel wandelroutes, waaronder de gelijknamige wandeling. De 37 km lange Kyffhäuserweg, gelegen in natuurpark Kyffhäuser, leidt je langs verschillende natuurlijke en culturele hoogtepunten. Groene weides, grotten, kalkrotsen, monumenten én een museum, je komt het onderweg allemaal tegen. De (culturele) hoogtepunten? Het Kyffhäuser-monument, de Barbarossa-grot en het Panorama Museum in Bad Frankenhausen. Deze geven je een kijkje in de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Daarnaast kan zich nog een bijzonder verschijnsel doen. Het gebergte is namelijk een rustplaats voor kraanvogels op hun weg naar het zuiden aan het begin van het winterseizoen. Je kunt ze dan zien zitten bij het Kyffhäuser-monument.

Kyffhäuserweg

Duur 2 etappes (11 uur)
Hoogtemeters 1259 m klimmen, 1242 m dalen
Afstand 37 km
Ondergrond Bospaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

bewegwijzering Kyffhäuserweg
De wandelroutes worden duidelijk aangegeven! (Foto: © Thüringer Tourismus GmbH, Gregor Lengler)

#4. Gipfelwanderweg door het Thüringer Wald

Het Thüringer Wald is favoriet bij velen voor wandelen in Thüringen. Niet alleen de Rennsteig is hier een aanrader, ook de Gipfelwanderweg is een absolute tip. Het is een pittige wandeling van ruim 33 km, dus niet eentje om je vakantie mee te beginnen. Onderweg kom je langs 7 bergtoppen boven de 900 meter hoogte in het Thüringer Wald, waar je kunt genieten van de mooiste uitzichten. De route begint meteen met een aardige klim en wordt aangegeven met het symbool van een rode driehoek op een witte achtergrond. Onderweg kom je langs uitkijkpunten, informatiestations en gezellige hutten. Puur genieten dus!

Gipfelwanderweg

Duur 10 uur
Hoogtemeters 897 m klimmen, 896 m dalen
Afstand 33 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. De Goethewanderweg

Martin Luther was niet de enige bekende persoon die regelmatig in Thüringen was, ook de Duitse wetenschapper en dichter Johann Wolfgang von Goethe heeft hier de nodige tijd doorgebracht. Het verhaal gaat dat hij zich verbonden voelde met de plaats Ilmenau en omgeving en dat hij hier zijn inspiratie voor verschillende literaire stukken vond. Van over de hele wereld komen mensen dan ook om zijn voetsporen te volgen over de Goethewanderweg, van Ilmenau naar Stützerbach. Het is een wandeling van gemiddeld niveau door prachtige dalen, langs imposante rotskloven en over groene bergweiden. Na de pittige stukken in de route word je beloond met fantastische uitzichten. Tip: bezoek voor je wandeling het GoetheStadtMuseum, waar je meer leert over Goethe als dichter, natuurwetenschapper en staatsman.

De Goethewanderweg

Duur 7,5 uur
Hoogtemeters 717 m klimmen, 596 m dalen
Afstand 19,1 km
Ondergrond Bospaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

wandelen in Thüringen Goethewanderweg
Zelfs de bewegwijzering van de Goethewanderweg is creatief! (Foto: © Thüringer Tourismus GmbH, Martin Kirchner)

#6. Hohenwarte Stausee Weg

De laatste tip voor iedereen die gaat wandelen in Thüringen is de Hohenwarte Stausee Weg. De Stausee is een prachtig gelegen stuwmeer in Naturpark Thüringer Schiefergebirge/Obere Saale en een van de grootste van Europa. Het gebied hier heeft wel iets weg van een fjordenlandschap, dus je snapt dat dit unieke stukje Duitse natuur een prachtige wandelomgeving is. De uitdagende passages en mooie uitzichten maken deze wandeling een absolute aanrader. De Hohenwarte Stausee Weg is een middelzware lange-afstandswandeling van 4 etappes rondom het meer, dat ook wel het Thüringer Meer wordt genoemd. Het is ook mogelijk om de etappes als losse dagtocht wandelen. De Wanderbus Thüringer Meer brengt je naar het beginpunt en aan het eind van de dag haalt de bus je ook weer op.  

Hohenwarte Stausee Weg

Duur 23 uur (4 etappes)
Hoogtemeters 2023 m klimmen, 2014 m dalen
Afstand 74,4 km
Ondergrond Bospaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Zomervakantie in Thüringen

Thüringen is een heerlijke bestemming voor je zomervakantie. De regio staat bol van de bezienswaardigheden, natuurlijke schoonheden en uitstapjes voor het hele gezin. In steden als Erfurt, Weimar, Eisenach, Gotha en Jena vind je tal van culturele hoogtepunten. Tips zijn bijvoorbeeld een bezoekje aan de St. Marien Kathedraal en St. Severikirche in Erfurt of Kasteel Wartburg in Eisenach. Daarnaast staat de regio ook bekend om haar prachtige botanische tuinen en parken. De meer dan 2000 parken en tuinen nodigen uit voor een dagje flaneren tussen al het gekleurde moois. Vooral het Egapark in Erfurt, ook wel de Tuin van Thüringen genoemd, is het bezoeken waard. Wil je ook wat actie tijdens je zomervakantie? Dan kun je naast wandelen nog verschillende andere activiteiten ondernemen. Stap eens op de fiets, maak een kanotocht over een sprookjesachtige beek of bezoek een van de grote zwemcomplexen. En vergeet ook zeker niet om tijdens de lunch of het avondeten de lokale specialiteiten te proeven. Vooral de Thüringer bratwurst is hier favoriet, maar ook een lokaal gebrouwen biertje of stukje chocola uit de plaatselijke fabriek horen erbij. Kortom, het is heerlijk genieten tijdens je zomervakantie in Thüringen.

Stad Erfurt
Erfurt is de hoofdstad van de regio en een absolute aanrader om te bezoeken! (Foto: © Thüringer Tourismus GmbH, Martin Kirchner)

Zomervakantie tips