Dutch Mountain Trail: de zwaarste wandeling van Nederland

 © Indebergen.nl 
Dutch Mountain Trail

20 januari 2021

door Mike in Wandelen

Voor wie denkt dat je naar de bergen moet voor een zware wandeling, hebben we een verrassing. Ook in Nederland kun je een pittige wandeling maken, namelijk de Dutch Mountain Trail. Deze wandeltocht is circa 100 km lang en overbrugt een kleine 2000 hoogtemeters. Zo zie je maar, ook in dit platte landje kun je genoeg hoogtemeters maken! Meer informatie over de Dutch Mountain Trail lees je in dit artikel.

Berggevoel in Nederland

Het idee van de Dutch Mountain Trail is mensen het berggevoel in Nederland te laten ervaren. De mensen achter het Dutch Mountain Film Festival bedachten eerder al de Seven Summits van Zuid-Limburg: wandelingen naar de hoogste bergtoppen van Zuid-Limburg. Deze wandelingen zijn op zichzelf al heerlijk om te doen in Nederland, maar bieden onvoldoende uitdaging voor de echte bergfanatiekelingen. Daarom bedachten dezelfde mensen de Dutch Mountain Trail. Ze combineerden de zeven wandelingen van de Seven Summits tot één lange wandeling en breidden deze zelfs nog verder uit. Het resultaat? Een wandeling van ruim 100 km en met bijna 2000 hoogtemeters. Als dat geen uitdaging is?!Spectaculaire uitzichten

Met 322 meter hoogte is de Vaalserberg de hoogste berg van Nederland. Reden genoeg om deze berg niet te laten ontbreken in de wandelroute van de Dutch Mountain Trail. Samen met nog zes andere toppen zorgt de Vaalserberg voor spectaculaire uitzichten over ons mooie land. Zo kijk je het ene moment uit op de Limburgse landen en kijk je het volgende moment uit over België of Duitsland. Wie had gedacht dat ook in Nederland het uitzicht zo mooi kon zijn…

uitzicht limburg
Uitzicht over het heuvelachtige Limburg (© Pixabay, Jo Stolp)

Begin- en eindpunt: een treinstation

Het grote voordeel van de Dutch Mountain Trail, is dat zowel het begin- als het eindpunt bij een station liggen. Zo kun je de auto lekker thuislaten en toch eenvoudig het beginpunt bereiken. Je begint bij station Eygelshoven en na zo’n 100 km wandelen kom je uit bij station Maastricht. Tip: vergeet je paspoort niet, want onderweg passeer je af en toe een landsgrens.

Station Maastricht
Het eindpunt van de tocht (© Pixabay, Marco Wintjens)

De route van de Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail is een wandeling met een dubbele uitdaging. Niet alleen moet je de 100 km en 2000 hoogtemeters afleggen, je moet ook zelf je route in de gaten houden. Er staan namelijk geen bordjes die de weg aangeven. Je kunt de route via GPS in de gaten houden, of met de Dutch Mountain Trail wandelgids. Bereid je goed voor en trek goede schoenen aan, want de paden zijn grotendeels onverhard en hier en daar komen de steile stukken toch als een verrassing. Heel veel succes met dit avontuur op Nederlandse bodem!

Zomervakantie tips