Skip to navigation Skip to main content

10 tips voor een heerlijke zomervakantie in Paznaun

52556 - 10 tips voor een heerlijke zomervakantie in Paznaun
© TVB Paznaun - Ischgl

Op zoek naar een bestemming voor een heerlijke zomervakantie middenin de ongerepte natuur? Dan ben je in Paznaun , met de dorpen Galtür , Ischgl , Kappl en See , aan het juiste adres. De regio wordt omgeven door tal van imposante drieduizenders, waar je toegang hebt tot ruim 1100 km aan wandelpaden en een groot aanbod aan fietsroutes. Ontdek de bergwereld met haar kletterende watervallen, heldere bergmeren en indrukwekkende uitzichten met je partner of gezin en geniet van een heerlijke zomervakantie in Paznaun. Wandelen, klimmen, zwemmen, fietsen en uren spelen in de speeltuin, niets is hier te gek. In dit weblog geven we je 10 tips voor een heerlijke zomervakantie in Paznaun.

1. Ontdek Paznaun te voet

Tijdens je zomervakantie in Paznaun mag een fijne wandeling niet ontbreken. Met 1100 km aan wandelroutes is er keuze genoeg voor iedere wandelaar. Voor families is de Walk of Lyrics, een themawandeling in het teken van artiesten die in Ischgl hebben opgetreden, een absolute aanrader. Ben je op zoek naar wat meer uitdaging in je wandeling? Wandel dan bijvoorbeeld naar de Wiesbadener Hütte. Deze wandeling is van middelzwaar niveau en leidt je door de indrukwekkende bergwereld van Paznaun. Op het hoogste punt, het Radsattel op 2652 m hoogte, heb je een prachtig uitzicht. Vanaf hier zie je onder andere de Piz Buin, met 3312 m de hoogste berg van Vorarlberg, de Silvrettahorn (3244 m) en de Schneeglocke (3223 m). En wil je echt de hele regio ontdekken, dan is de High Route Paznaun de wandeling die je zoekt. Deze lange-afstandswandeling gaat in negen etappes door de hele regio.

2. Zomervakantie in Paznaun: Culinaire Jacobsweg

Naast de gewone wandelroutes, heb je in Paznaun ook de Culinaire Jacobsweg, een jaarlijks evenement waarbij wandelen wordt gecombineerd met de lekkerste gerechten. Sinds 12 jaar komen elke zomer vijf sterrenchefs uit Europa naar Paznaun. Dit jaar komen de chefs zelfs allemaal uit Paznaun. Zij bereiden elk een sterrengerecht met producten uit de regio, die je in vijf verschillende hutten kunt proberen. Via speciaal georganiseerde 'Genusswandelingen' loop je naar één van de vijf hutten. Dit kan ook met gids én chef. De gids vertelt onderweg meer over de natuur en de regio en eenmaal aangekomen bij de hut zal de chef 'zijn' sterrengerecht voor je bereiden. Zo kun je tijdens je zomervakantie in Paznaun dubbel genieten: een heerlijke wandeling én lekker eten! Een absolute aanrader voor iedereen die van culinaire hoogstandjes houdt.

3. Stap op de fiets

Wissel tijdens je zomervakantie in Paznaun de wandelschoenen ook eens in voor een mountainbike of e-bike. Je vindt hier ruim 35 fietsroutes, die ook geschikt zijn voor e-bikes, verspreid over de hele regio. Alleen of met gids ontdek je de bergen met de fiets en beleef je een heerlijke dag. Op zoek naar aanraders? Fiets bijvoorbeeld naar de Ascherhütte. Deze middelzware fietstocht begint in het centrum van See en leidt je over bospaden en langs groene almen naar de hut. Een leuke fietstocht voor beginners en families is de Talrunde Galtür. Een eenvoudige ronde waarbij je niet al te veel hoogtemeters moet overbruggen. Zo kun je heerlijk genieten van de prachtige omgeving. Voor e-bikers is de Heidelberger Hüttentour een aanrader. Een zware fietstocht, die met een e-bike goed te doen is voor de gemiddelde fietser. Je overbrugt geleidelijk aan bijna 1000 hoogtemeters in zo'n 14 km. Vergeet bij de hut je fiets niet op te laden!

4. Ga op zoek naar de mooiste uitzichten

Korte wandelingen - grandioze uitzichten, dat is één van de motto's in Paznaun. Met tal van imposante drieduizenders zal het uitzicht je keer op keer verbazen, en je hoeft er niet eens uren voor te lopen! Onze tips? Wandel naar de Greitspitz (2871 m), de hoogste bergtop van het skigebied in Paznaun. Het voordeel van deze wandeling is dat je het eerste deel met de lift omhoog kunt. Je pakt eerst de Silvrettabahn of de Fimbabahn naar de Idalp en vanaf daar de Filmjochbahn naar de Idjoch. Vanaf daar is het nog zo'n 20 minuten lopen naar de Greitspitz. Bij mooi weer kun je zelfs de Wildspitze en de Ortler zien! Een andere aanrader is de wandeling van het bergstation van de Medrigalm naar de Versingalm. In zo'n 45 minuten wandel je door de indrukwekkende omgeving naar deze knusse berghut, waar je kunt genieten van huisgemaakte specialiteiten en een prachtig uitzicht op het dal. Deze wandeling is ook leuk voor families met kinderen.

52556 - uitzicht zomervakantie paznaun
Zulke uitzichten vervelen nooit! (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

5. Proef lokale specialiteiten

Paznaun, en dan met name Ischgl, staat bekend als de culinaire hotspot van Tirol en de Alpen. In het dal zijn inmiddels verschillende restaurants bekroond met één of meerdere sterren en ook in de berghutten kun je genieten van culinaire hoogstandjes. Daarnaast zijn er maar liefst negen restaurants in Paznaun bekroond met een Toque-Award, in Nederland ook wel Koksmuts genoemd. Maar ook de restaurants zonder sterren of Toques zijn zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Vooral de Oostenrijkse specialiteiten kun je hier veelvuldig proeven. Zo kun je toch genieten van je Oostenrijkse schnitzel, maar dan in een speciale versie. Aan lekker eten dus geen gebrek tijdens je zomervakantie in Paznaun!

6. Zomervakantie in Paznaun: klimmen en boulderen

Een zomervakantie in Paznaun is niet compleet zonder een keer klimmen of boulderen. Vooral Galtür staat bekend als klimparadijs en ontvangt jaarlijks veel fanatieke én beginnende klimmers. Je kunt hier de techniek van klimmen aanleren, maar je vindt er ook genoeg uitdagende klimroutes. Met klimmogelijkheden voor verschillende niveaus, kan iedereen hier genieten van deze bergsport. Voor beginners en families is de Little Ballun een aanrader. Deze klettersteig heeft niveau A/B en is ook geschikt voor kinderen die graag voor de eerste keer willen klimmen. Daarnaast vind je op de Ballunspitze ook Klettersteig Silvapark, een uitdagende klim waarbij je eenmaal boven getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht op de gletsjer van het Silvretta bergmassief.

7. Must do's met kinderen

Ook met het gezin kun je een heerlijke zomervakantie in Paznaun beleven. Er zijn genoeg wandel- en fietsroutes die ook geschikt zijn voor kinderen en daarnaast is er nog veel meer te beleven. Zo vind je boven Kappl het Sunny Mountain Erlebnispark, een groot speelpark boven op de berg. De Diasbahn brengt je de berg op en na een klein stukje lopen bereik je het park. Met een waterspeeltuin, kinderboerderij, almmuseum, speeltuin en verschillende themawandelingen kunnen kinderen zich hier uren vermaken. Ook aan de avontuurlijke vakantiegangers is gedacht met de Ischgl SKYFLY. Deze zipline brengt je in drie trajecten van het middenstation van de Silvrettabahn naar het dalstation van de 3-S Pardatschgratbahn. Hierbij behaal je snelheden tot wel 85 km/h! Ook een bezoekje aan het Alpinarium in Galtür is een aanrader. Dit museum is gebouwd in de muur die het dorp moet beschermen tegen lawines en vertelt je meer over de verwoestende lawine van 1999. Daarnaast kun je hier indoor boulderen en wat drinken in het café met panorama-uitzicht. Dit zijn slechts enkele tips van de vele uitstapjes die hier voor families mogelijk zijn.

52556 - ischgl skyfly zomervakantie paznaun
De Ischgl SKYFLY is leuk voor het hele gezin! (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

8. Waterpret in Paznaun

Op warme zomerdagen of na een inspannende wandeling is er niets lekkerders dan een verkoelende duik in een bergmeer of zwembad. Daarvoor ben je ook in Paznaun aan het juiste adres. In See, en dat is natuurlijk niet zo gek als het dorp zo heet, vind je zelfs een zwemmeer middenin het dorp! Ideaal om nog even een duik te nemen aan het eind van de dag. Maar er is nog meer waterpret te beleven tijdens je zomervakantie in Paznaun. Zo kun je in Ischgl een duik nemen in het Waldbad. Maar ook aan bergmeren geen gebrek. Wandel bijvoorbeeld naar de Schwarzwassersee, de Pardatschersee, Madleinsee of Berglisee. Stuk voor stuk idyllische bergmeren waar je even lekker kunt afkoelen.

9. Ontspannen in Paznaun

Tijdens je zomervakantie in Paznaun onderneem je de ene activiteit na de ander en 's avonds duik je moe maar voldaan je bed in. Maar een dagje ontspannen tussendoor kan ook heerlijk zijn. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden in de regio. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Silvretta Center, waar je toegang hebt tot zwembaden, een sauna en een groot wellness centrum. Ook midden in de natuur kun je tot rust komen. Bezoek hiervoor Wellnesspark See, op de Medrigalm. De lift brengt je de berg op en vervolgens kun je genieten van wellness op 1800 m hoogte. Het is niet een wellness zoals je gewend bent, maar daarom des te leuker. Er is onder andere een blotenvoetenpad en hydrotherapie, waar de doorbloeding van je armen en benen wordt geprikkeld. Het is een bijzondere ervaring en zeker een aanrader als je op zomervakantie bent in Paznaun!

10. Doe mee aan de Paznaun Challenge

Ieder jaar worden er verschillende grote sportevenementen georganiseerd in Paznaun. Zo zouden deze zomer onder de Silvrettarun 3000, de Ischgl Ironbik en het WK e-bike plaatsvinden in deze regio. Door de huidige omstandigheden kunnen deze helaas niet doorgaan, maar daar heeft Paznaun een leuke oplossing voor bedacht. De routes die normaal voor de evenementen worden gebruikt, zijn opengesteld voor publiek zodat je mee kunt doen aan de Paznaun Challenge. Hierbij loop of fiets je één van de rondes van die evenementen en registreer je dit in de app. Iedereen die succesvol een route voltooid, maakt automatisch kans op leuke prijzen. Iedereen kan mee doen: van jong tot oud, van beginner tot professioneel sporter. Zo kun je tijdens je zomervakantie in Paznaun gratis meedoen aan misschien wel de grootste wedstrijd ooit in Paznaun! Meedoen kan van 8 juli tot 30 september 2020, waarna op 1 oktober een virtuele prijsuitreiking plaatsvindt.

52556 - paznaun challenge
Spring op de fiets of trek je wandelschoenen aan en doe mee aan de Paznaun Challenge! (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

Silvretta Card all inclusive

Iedereen die verblijft in één van de dorpen in de regio Paznaun, krijgt gratis de Silvretta Card all inclusive. Met deze kaart heb je gratis of met korting toegang tot de vele uitjes en bergliften in Paznaun. Zo kun je zo vaak als je wilt gebruik maken van alle liften in Ischgl, Galtür, Kappl, See en Samnaun, heb je toegang tot het Alpinarium, kun je gratis de Silvretta-Hochalpenstraße rijden en nog veel meer! Vraag bij je accommodatie naar de kaart en geniet heerlijk van je zomervakantie in Paznaun!

100% zorgeloos boeken

Ga je dit jaar nog voor een zomervakantie in Paznaun, dan kun je bij het boeken gebruik maken van 'QualityTime 100% free of care'. Dat wil zeggen dat als je een accommodatie via het toerismebureau boekt, je een aantal voordelen hebt. Je boekt eenvoudig en gratis, waarbij je gratis kunt annuleren zonder reden op te geven of tot zeven dagen voor aankomst je vakantie nog kunt omboeken. Deze voordelen zijn geldig voor boekingen die tussen mei en oktober 2020 gedaan worden. Meer informatie vind je hier >

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.