Skip to navigation Skip to main content

Zomervakantie Duitsland 2020: regels en advies omtrent corona

52382 - Zomervakantie Duitsland 2020: regels en advies omtrent corona

Dit weblog wordt niet meer geactualiseerd voor de zomer van 2021 is een nieuw artikel: Zomervakantie Duitsland 2021: regels en advies omtrent corona >

Op vakantie naar Duitsland deze zomer? Dat kan! Door het coronavirus was het de afgelopen maanden niet mogelijk om naar Duitsland te reizen voor een vakantie. Sinds 15 juni is het reisadvies van code oranje naar geel gegaan. Dit betekent dat je weer kunt afreizen naar onze Oosterburen voor een welverdiende vakantie. Wel dien je rekening te houden met bepaalde regels en adviezen. Bovendien kunnen de regels in Duitsland per deelstaat verschillen. Het is dus altijd goed vooraf nog even contact op te nemen met de accommodatie die je geboekt hebt voor de plaatselijke maatregelen. We hebben de belangrijkste regels en adviezen omtrent corona tijdens een vakantie in Duitsland voor je op een rijtje gezet in dit blog.

Reisadvies Duitsland

Sinds 15 juni is het reisadvies voor Duitsland van code oranje naar code geel veranderd. Dit houdt in dat het is toegestaan om te reizen, maar 'Let op, veiligheidsrisico's' geldt. Dit heeft te maken met de mogelijke kans op een coronabesmetting, waardoor je je aan bepaalde regels die ter plaatse gelden dient te houden. De Nederlandse overheid benadrukt dat er rekening gehouden moet worden met dat code geel weer code oranje kan worden, mocht er een grote uitbraak plaatsvinden. In dat geval moet men twee weken in thuisquarantaine na terugkeer in Nederland. Check ook vooraf je reisverzekering, hoe zij omgaan met eventueel oranje reisadvies. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel.

52382 - hallenberg
Het dorpje Hallenberg in het Sauerland

Op zoek naar een leuke accommodatie op een vakantiepark? Bekijk onze tips >

Algemene regels in Duitsland

De volgende regels gelden in heel Duitsland:

  • Afstand houden: het is verplicht om 1,5 meter afstand te houden tot andere personen.
  • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt.
  • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
  • Hygiëne: nies of hoest in je elleboog of gebruik een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 20 seconden je handen goed met zeep.
  • Mondkapjes: draag een mondkapje daar waar aangeschreven staat dat het verplicht is, sowieso in het openbaar vervoer en winkels of waar 1,5 meter afstand houden niet lukt. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn, van textiel (eventueel zelfgemaakt) voldoet. De plicht geldt voor kinderen en volwassenen vanaf 6 jaar. Ook in accommodaties en horeca geldt vaak een plicht tot een mondkapje bij verplaatsingen, echter dit verschilt per deelstaat, dus check dit vooraf. Koop je mondkapje online bij Bever, ANWB of Bol.com.
  • Grootschalige evenementen zijn tot ten minste eind oktober verboden.

De Duitse deelstaten hebben eigen regels omtrent:

  • Bijeenkomsten tot 10 personen en of het treffen van mensen uit twee verschillende huishoudens is toegestaan.
  • Verder zijn de deelstaten verantwoordelijk voor de maatregelen en regels in: scholen, ziekenhuizen, restaurants, hotels, vakantiewoningen, theaters, concertgebouwen, bioscopen, bars, clubs, discotheken, massagesalons, schoonheidssalons, kappers, sportfaciliteiten, zwembaden, fittnesscholen, wellness, amusementsparken, binnen- en buitenactiviteiten en casino's. Ook beslissen zij zelf over kleine publieke en private evenementen en bijeenkomsten.
  • Let op: deze regels kunnen dus per deelstaat net iets anders zijn. Check deze van tevoren via de website van de Rijksoverheid in Duitsland of via je vakantie-accommodatie.
52382 - bikepark winterberg
Winterberg in de zomer

Reizen naar, in en door Duitsland

  • Grenscontrole: er vindt geen extra grenscontrole plaats bij de Nederlands/Duitse grens.
  • Doorreis: Sinds 15 juni kun je vrij door Duitsland reizen.
  • Openbaar vervoer: gebruik maken van bus, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Een mondkapje is verplicht.

Winkels in Duitsland

  • In Duitsland mogen alle winkels inmiddels weer gewoon open.
  • Een mondkapje is in winkels altijd verplicht in alle deelstaten.
  • Meestal is er een maximaal aantal klanten per winkel ingesteld.
  • In de supermarkt is het gebruik van een winkelwagen veelal verplicht.
  • In veel deelstaten wordt aangeraden alleen boodschappen te doen om de drukte in de supermarkten te beperken.

Horeca in Duitsland

  • De regels in de horeca kunnen verschillen per deelstaat. Dit heeft met name betrekking op de hygiëneregels, openingstijden, het aantal mensen/huishoudens per tafel en of men van tevoren dient te reserveren.
  • Ook in de horeca geldt een verplichte afstand van minimaal 1,5 meter ten opzichte van anderen. Hierdoor geldt er veelal een maximum op het aantal gasten.
  • In veel deelstaten is het verplicht om je contactgegevens en de tijden van je aanwezigheid, wanneer je bijvoorbeeld een restaurant bezoekt, achter te laten op een registratieformulier. In het geval van een besmetting kan men op die manier contact met je opnemen.
  • Een mondkapje is vaak verplicht wanneer je niet op je stoel zit. Denk hierbij aan binnenkomst en vertrek, maar ook wanneer je tussendoor het toilet bezoekt.
52382 -
In het bikepark in Winterberg dien je in alle wachtrijen en liften een mondkapje te dragen

Accommodaties in Duitsland

  • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven zijn open in Duitsland. De afzonderlijke deelstaten beslissen over de exacte (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties.
  • In algemene ruimtes zoals de receptie, gangen en trappenhuizen is het dragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
  • Bij binnenkomst is er vaak de mogelijk om handen te wassen of desinfecteren en men vraagt de gasten dit altijd en regelmatig te doen.
  • De regels omtrent faciliteiten als als zwembaden, fitness en wellness verschillen per deelstaat. Informeer vooraf bij de accommodatie wat wel/niet geopend is tijdens je verblijf.
  • Campings en toiletgebouwen zijn geopend, informeer voor zekerheid bij de camping zelf naar alle maatregelen. Regels als afstand en het gebruik van een mondkapje in gemeenschappelijke ruimten zijn van toepassing. Op zoek naar een leuke camping? Bekijk hier onze tips voor een camping in de Eifel, in Zuid-Duitsland, bij de Bodensee of in het Zwarte Woud.

Booking.com

OV in Duitsland

  • Het openbaar vervoer rijdt volgens dienstregeling in Duitsland. In de trein, de bus en/of boot is het dragen van een mondkapje verplicht.

Zomerliften in Duitsland

  • In de meeste deelstaten mogen en zijn bergliften open, zij het met extra maatregelen en hygiënevoorschriften.
  • Houd rekening met langere wachttijden, omdat men veelal minder gasten tegelijk toe laat in een lift.
  • Vaak is het gebruik van een mondkapje in de lift verplicht.
  • Check vooraf de openingstijden en regels van de lift die je wilt gebruiken.
52382 -  (1)
In bergliften worden minder mensen toegelaten

Overige faciliteiten in Duitsland

  • Zwembaden: in sommige deelstaten zijn openbare zwembaden al geopend, in andere deelstaten nog gesloten tot (minimaal) half juni.
  • Speeltuinen: zijn geopend.
  • Attractieparken en dierentuinen: zijn veelal geopend sinds eind mei, maar met regels omtrent maximum aantal bezoekers, mondkapjes en afstand. Kijk vooraf op de website van het te bezoeken park wat de regels zijn.
  • Musea: zijn in alle deelstaten geopend, in de meeste gevallen is een mondkapje verplicht.
  • Bioscopen en theaters: zijn in de meeste deelstaten nog gesloten.

Een reis in de Alpen boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP.

Officiële kanalen Duitse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent een zomervakantie in Duitsland in 2020. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Duitsland biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Daarnaast bepalen de individuele deelstaten ook regels en maatregelen omtrent Corona. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.