Skip to navigation Skip to main content
52294 - Drie tips voor de beginnende mountainbikers

Ben je net begonnen met mountainbiken en wil je goed voorbereid de bergen in? Beginnende mountainbikers maken vaak fouten waardoor het fietsen veel meer energie kost. Dit kan je fietsplezier bederven en dat is zonde. Mountainbiken is meer dan alleen op de pedalen trappen. Met deze drie tips geniet jij optimaal van je mountainbiketrip in de bergen .

Remtechniek

Tijdens het afdalen maken veel beginnende mountainbikers de vergissing om te hard in de remmen te knijpen. Als je bij een steile afdaling vol in de remmen gaat slippen de banden weg en ga je onderuit. Rem rustig en gecontroleerd. Houd de rem dus niet continu ingedrukt tijdens een afdaling, maar laat deze even los en herhaal dit proces. Als je banden toch gaan slippen laat je de rem even kort los voordat je opnieuw remt. Juist als de band wegglijdt wil je niet volledig remmen, omdat je dan een grote kans hebt dat je de controle over de mountainbike volledig kwijtraakt en onderuit gaat. Probeer deze techniek eens rustig uit tijdens het volgende rondje mountainbiken om hier gewend aan te raken. Raas ook niet zo hard als je kunt de berg af als je voor het eerst in de bergen gaat mountainbiken. Begin een afdaling op een tempo dat goed voelt voor jou, ook als dit een stuk langzamer is dan je vrienden gaan. Focus je op het contact van de banden op de grond en hoe je fiets aanvoelt voor meer controle.

Ontspannen houding

Als mountainbiker is het jouw taak om de fiets zijn werk te laten doen. Jouw fiets kan over lastig terrein rijden als je jouw lichaam ontspant, zodat de mountainbike onder je lichaam kan bewegen. Hier past een juiste fietshouding bij. Wanneer je over obstakels rijdt, zoals rotsen en wortels, haal je je kont van het zadel. In de bergen zijn er vaak technische route's te vinden, waar je fiets  meer ruimte nodig heeft om te kunnen bewegen. Bij een afdaling steek je ellebogen en knieën naar buiten. Hierdoor kan je mountainbike zijn ding doen en belemmer je de bewegingsvrijheid van de fiets niet.

Wat neem je mee?

Sommige mountainbikers nemen alleen een pinpas mee als ze op de fiets stappen. Dit valt niet aan te raden, want je weet maar nooit wat er gebeurt onderweg. Je gaat toch ook niet met de auto weg zonder verzekering auto? In de bergen zal je niet veel winkels of restaurants tegenkomen. Ook duren mountainbiketochten in de bergen vaak langer dan je verwacht omdat het terrein ruig is. Daarnaast kun je verdwaald raken of een technisch probleem krijgen aan je fiets. Neem altijd meer eten en water mee dan je denkt dat je nodig hebt. Neem ook altijd wat gereedschappen mee, zoals een reserveband, multitool en pomp.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.