Wandelvakantie in de bergen boeken: 10 tips

wandelvakantie bergtop

20 november 2019

door Miranda in Tips

Wil jij op wandelvakantie in de bergen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen om een passende vakantie te boeken? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven we je 10 tips die je kunnen helpen om jouw ideale wandelvakantie te vinden. Begin met ‘grove’ vragen zoals, welk land en welke regio wil je bezoeken en verdiep daarna steeds verder. Er zijn namelijk zoveel mooie plekken om je wandelvakantie in de bergen door te brengen!

#1. Kies een geschikte periode

Laatst kregen we op de redactie een telefoontje van iemand die in april op wandelvakantie wilde. Dat kan natuurlijk, maar besef wel dat er – zeker hoger in de bergen op 2500 meter – tot juni nog sneeuw kan liggen. In het voorjaar en ook in de herfst kan neerslag op grote hoogte bovendien vallen in de vorm van sneeuw. Het voor- en najaar zijn overigens wel heerlijke periodes in de bergen en het is dan lekker rustig. Houd je van wat meer levendigheid, kies dan voor de zomermaanden. Wil je tijdens je wandeling gebruik maken van bergliften om hoogtemeters te overbruggen, vergeet dan niet de openingstijden van de liften te controleren. In sommige gebieden zijn de liften pas half of eind juni geopend.

#2. Bepaal naar welk (Alpen)land je wilt gaan

Houd je van de Oostenrijkse ‘Gemütlichkeit’, wil je naast de bergen genieten van de heerlijke Italiaanse keuken of blijf je liever wat dichter bij huis in Duitsland? Droom jij al jaren van die prachtige hoge Zwitserse bergen of ben je een echte Frankrijkliefhebber en wil je ook je wandelvakantie daar graag doorbrengen? Houd bij de keuze van het land ook rekening met de taal. Vind je het vervelend om naar Frankrijk te gaan als je de taal niet spreekt? Kies dan voor een Duitstalige bestemming in Zwitserland, Duitsland of Oostenrijk. Welk land je ook kiest: elk land heeft zo z’n eigen karakter en voordelen.

Wandelen Zwitserland
Wandelen in de Zwitserse bergen

#3. Welke accommodatie past het beste bij jou?

Word je graag verwend in een luxe hotel, geef je de voorkeur aan een eenvoudig pension, wil je graag je eigen chalet of verblijf je liever op een camping? Elke accommodatie heeft zo zijn eigen voordelen. Op deze pagina kun je alle soorten accommodaties vinden in de bergen. 

#4. Wil je het hooggebergte in of blijf je liever wat lager?

Bij het kiezen van de ideale bestemming voor jouw wandelvakantie is het belangrijk om te bepalen wat je precies zoekt. Ben je een ervaren wandelaar en wil je graag lange alpine tochten maken? Kies dan voor een ruig gebied met bergen die hoog zijn (2500 tot 3000 meter), zoals de Dolomieten in Italië, het Ötztal in Oostenrijk of de omgeving van Saas-Fee in Zwitserland. Doe je het toch liever wat rustiger aan? Ga dan voor een gebied waar de bergen wat minder hoog en steil zijn, zoals bijvoorbeeld het Brixental of Saalbach in Oostenrijk. Ook het Zwarte Woud in Duitsland is perfect, wanneer je het liever wat minder hoog zoekt.

Ook interessant:

#5. Meld je aan voor de Indebergen nieuwsbrief

Via de Indebergen nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de leukste bestemmingen in de bergen en geven we je volop inspiratie voor jouw volgende vakantie. Ook delen we goede aanbiedingen voor wandelvakanties in onze nieuwsbrief. Hier kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief >

#6. Bekijk de beste aanbiedingen op Indebergen

Op deze pagina verzamelen we de beste aanbiedingen voor bergvakanties. We proberen de pagina up to date te houden en zijn altijd op zoek naar leuke bestemmingen en aantrekkelijke aanbiedingen. Ook op de pagina van Alpenreizen vind je leuke georganiseerde trips.

bergvakantie
Er zijn zoveel geweldige accommodaties in de bergen

#7. Geen zin om zelf te zoeken? Doe een aanvraag bij het dorp of de regio!

Via onze website kun je bij elk dorp of regio een aanvraag doen. Je kunt je wensen doorgeven en je aanvraag wordt automatisch verstuurd naar de plaatselijke VVV. Zij gaan vervolgens kijken welke accommodaties er nog vrij zijn en doen je een vrijblijvend aanbod. Lekker makkelijk!

#8. Volg IDB op Instagram en Facebook en word geïnspireerd

Vind je het lastig om te besluiten waar je naartoe wilt voor je wandelvakantie? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Hier delen we de mooiste beelden en geven we je veel inspiratie voor een vakantie in de bergen. Wie weet komt jouw droombestemming wel voorbij.

#9. Stel je eigen huttentocht samen

Wil je graag een huttentocht doen, dan kun je dit bijvoorbeeld via Bergsportreizen regelen of je kunt informeren bij de plaatselijke VVV. Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je ook je eigen huttentocht samenstellen; pak de wandelkaart erbij en maak zelf een mooie route. Uiteraard moet je hierbij wel goed de wandelkaart kunnen lezen en in kunnen schatten hoeveel tijd het kost om de volgende berghut te bereiken. Heb je een mooie route samengesteld, dan kun je de berghutten eenvoudig zelf boeken via e-mail of telefoon.

Berghut
Wil je tijdens je vakantie overnachten in een berghut, zoek dan goed uit bij welke hutten dat mogelijk is!

#10. Check of de regio een voordeelkaart heeft

In veel regio’s krijg je een gratis voordeelkaart wanneer je een accommodatie boekt. Middels deze kaart kun je vaak gebruik maken van de bergliften, het openbaar vervoer en kun je profiteren van allerlei gratis extra’s en kortingen. Hier vind je een overzicht van regio's met een (gratis) voordeelkaart >

Zomervakantie tips