Wandelen in Livigno: Cima Cavalli (2991 meter)

Wandelen in Livigno naar de Cima Cavalli

12 augustus 2019

door Richard in Wandelen

Het op 1800 meter hoogte gelegen Italiaanse Livigno biedt vele wandelmogelijkheden. Rondom het lang gerekte dorp ligt een groot aanbod aan verschillende wandelpaden. Veel van deze wandelingen hebben echter een wat eenvoudiger karakter, maar er zijn ook wat extremere alternatieven en daar kiezen wij voor. Het wordt een pittige variant naar de top van de Mót (2712 meter) en daarna door naar de Cima Cavalli (2991 meter). De weg terug gaat door het Val Viera dal. Tijdens deze wandeling heb je kans om steenbokken, adelaars en heel misschien een bebaarde gier te zien. De totale wandeling duurt zo’n 8 uur.

Wandelen in Livigno: Cima Cavalli (2991 meter)

Duur 8 uur
Hoogtemeters 1200 meter klimmen, 1200 meter dalen
Afstand 17 km
Ondergrond Bosgrond, grindpad, rotsen en stenen
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling: Lago di Livigno

De wandeling begint bij het laatste benzinestation van Livigno (gezien vanuit het dorp richting de tunnel), vlakbij het meer. Om wat tijd wilt besparen zijn wij begonnen aan het einde van de eerste tunnel waar een kleine parkeergelegenheid is. Een korte trap leidt je over de lawinetunnel, hier zie je een wegwijzer.

wandelbordje Livigno
De start van de wandeling bij het Lago di Livigno (Foto: © Richard Zanen)

De route Livigno – Cima Cavalli (2991 meter)

 • Volg pad nummer 177 richting Mót (2.30 uur). Dit - constant steile pad - heeft hele mooi uitzichten over het meer van Livigno en de achterliggende bergen.
 • Vervolgens loop je langs een kleine baita (berghutje), waar je even kan uitrusten en je water kan bijvullen.
 • Hierna wandel je richting de zendmast die vanuit Livingo goed te zien is. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over het dorp.
 • De top van de Mót is nu bijna bereikt en de Cima Cavalli is goed in zicht.
 • Na het bereiken van de top van de Mót, volgt een overzichtelijke graat richting de Cima Cavalli. Dit kan eigenlijk niet missen.
 • Nadat je de graat bent gepasseerd, loop je rechtdoor, zelfs iets naar beneden over de bergrug, terwijl je de top aan je rechterhand ziet.
 • Vervolgens begint de beklimming, rechts, vanaf het westen omhoog. Het eerste stuk is gezekerd met een ketting. Die ketting is aangelegd, omdat deze route deel uitmaakt van de Sky marathon.
 • De route naar de top is niet moeilijk maar wel steil. Dit betekent: klauteren naar tot de top.
 • Het eerste stuk van de afdaling is hetzelfde als de klim, en gaat later over in de richting van Val Viera. Hiervoor sla je rechtsaf.
 • Omdat de paden zijn blootgesteld aan de weerelementen is de route niet gemarkeerd. Neem altijd een goede kaart mee of ga samen met een gids op pad.
 • Tijdens de afdaling kom je langs een mooie waterval. De afdaling loopt verder langs een afwateringsgeul. In het eerste gedeelte loop je links van het water, maar het kan zijn dat je een paar keer moet oversteken.
 • Het laatste gedeelte gaat weer wat omhoog. Hier loop je rechts van het water en kom je weer in het begroeide gedeelte. Je blijft het pad volgen tot aan het meer.
Top Monte Cavalli
Het laatste stuk naar de top van de Monte Cavalli via een ketting (Foto: © Richard Zanen)
Route wandeling
De route van de wandeling weergegeven in Google Earth (Foto: © Richard Zanen)

Pittige lange wandelingen waarbij je twee toppen bereikt

Een wandeling van 8 uur is op zich al een behoorlijke uitdaging. Je overbrugt in deze tijd dan ook een flink aantal hoogtemeters. De weg naar de eerste top, Mót, is niet moeilijk, maar wel behoorlijk steil. Het uitzicht vanaf deze eerste top is erg mooi: je kijkt uit over het meer en het dorp Livigno. Na de eerste top wordt het technisch wat moeilijker. Het blijft steil, maar waar je bij de eerste top wandelend naar boven gaat, wordt het bij de tweede top echt ‘klauteren’, vooral op het laatst na de weg over de graat.

Ook interessant:

Afdalen

Tijdens de afdaling is het eerste stuk het meest lastig; hier moet je klauteren naar beneden. Vervolgens loop je door het gruis, waarin je soms diep wegzakt. Daarna wordt het steeds eenvoudiger over stenen en door gruis naar beneden. Hoe verder je beneden komt, hoe groener het landschap weer kleurt. Het was verbazend, maar ook erg mooi, hoeveel sneeuw er nog overal lang (half juli). Al met al een pittige, maar super mooie hike in Livigno en een aanrader voor iedereen die van een fikse wandeling houdt.

Water
Even water bijvullen bij het berghutje (Foto: © Richard Zanen)
Berghutje
Het uitzicht bij de berghut (Foto: © Richard Zanen)
Top van de Mot
De eerste bergtop is bereikt (Foto: © Richard Zanen)
Uitzicht Livigno
Uitzicht op Livigno (Foto: © Richard Zanen)
sneeuwvelden
Tijdens de wandeling (half juli) moeten we diverse sneeuwvelden over (Foto: © Richard Zanen)
afdalen
De afdaling door Val Viera is overzichtelijk (Foto: © Richard Zanen)
Lago di Livigno
Moe maar voldaan lopen we het laatste eenvoudige stuk langs het Lago di Livigno (Foto: © Richard Zanen)

Zomervakantie tips