5 tips voor wandelen in Livigno

Livigno

17 juni 2019

door Miranda in Wandelen

Het Italiaanse Livigno ligt verscholen in een prachtig dal op 1800 meter hoogte. Rondom het sfeervolle en belastingvrije dorp ligt een enorm wandelnetwerk van 1500 km aan paden. Of je nu rustig door het dal wilt wandelen richting het Lago di Livigno of het liever hogerop zoekt: iedereen vindt hier een wandeling die bij hem of haar past. Ook is het mogelijk een deel van de hoogtemeters per berglift af te leggen. Wil jij wandelen in Livigno? Dit zijn de mooiste tochten in de regio.

#1. Crap de La Paré

Ben je op zoek naar een eenvoudige wandeling, maar wel eentje waarbij je op de top van de berg beloond wordt met een geweldig uitzicht? Wandel dan naar Crap de La Paré. Je kunt deze top bereiken vanuit het dal, het is dan zo'n 3 uur lopen. De meeste wandelaars overbruggen echter flink wat hoogtemeters met de auto door naar de parkeerplaats Sòmp Eira te rijden, net voor het dorpje Trepalle. Vanaf hier loop je in 45 minuten naar de top die op 2387 meter ligt. De wandeling voert over een eenvoudig en niet al te steil pad. Het uitzicht over Livigno, het Lago di Livigno en Val Federia is overweldigend. Lunchtip: La Pernice Di Rodigari Diego Luigi of een drankje bij Al Chestelet (beide vlakbij Trepalle).

Crap de La Paré

Duur 45 minuten
Hoogtemeters 165 meter klimmen, 165 meter dalen
Afstand 2,5 km
Ondergrond Grindpad en stenen
Niveau eenvoudig
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen in Livigno naar Crap de la Paré
Het pad naar Crap de La Paré is niet moeilijk, wel heel mooi

#2. Vetta Blesaccia

Deze route neemt je mee door Vetta Blesaccia. Dit gebied verbindt de twee bergstations van de Carosello 3000 en San Rocco gondelbanen en het centrum van Livigno met elkaar. Je wandelt door een schilderachtige omgeving en daarbij geniet je van uitzichten op het gehele dal van Livigno en het, parallel aan de wandeling gelegen, Val Federia. Lunchtip: Rifugio Ristorante Costaccia. 

Vetta Blesaccia

Duur 1,5 uur
Hoogtemeters 380 meter
Afstand 4,4 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Laghi di Cancano da Livigno

Een heerlijk wandeling waarbij je langs meerdere meren loopt. Je start vanaf de Latteria in Livigno en loopt vervolgens richting het Lago di Livigno via het pad N138. Je loopt door tot restaurant L'Alpasgèla en daarna het Nationaalpark van de Stelvio. Het pad wordt hier smaller en steiler, maar niet minder mooi. Nadat je de Val Alpisella pas bent gepasseerd kom je bij een aantal prachtige bergmeertjes en uiteindelijk bij het Lago di Cancano. Lunchtip: Rifugio Ristoro San Giacomo Cancano. 

De meren van Cancano

Duur 3,5 uur
Afstand 12 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Val Federia

Deze gemakkelijke wandeling neemt je mee vanaf het bergstation van de Carosello 3000, door het prachtige Val Federia via het pad 163 en 167 terug naar het dal. Over een onverhard pad daal je af door het ongerepte berglandschap van Livigno en wandel je weer helemaal terug naar het dal. Onderweg kom je meerdere zijpaden tegen die uiteindelijk allemaal weer uitkomen op de route. Handig om te weten: dit pad is zowel geschikt voor wandelaars als mountainbikers. Je kunt elkaar dus onderweg tegenkomen. Lunchtip: Rifugio Ristorante Costaccia en Agriturismo Federia of het sfeervolle Tea da Memi dat meer aan het einde van de wandeling ligt langs pad 173.

Val Federia

Duur 3 uur
Hoogtemeters 860 meter dalen
Afstand 10,5 km
Ondergrond Zand, stenen en grind
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Val Federia
Het Val Federia is prachtig

#5. Sòmp Eira

De Sòmp Eira wandeling start vanaf de parkeerplaats Pont da Rez. De route loopt bijna parallel aan de N127. Tijdens het wandelen passeer je Trepalle en Sgembré. Vanaf hier wandel je door naar Passo Eira (Sòmp Eira). Dit stuk is een afdaling langs de ‘Corta’, een oud muilezelpad richting Bormio. Via het Lariksbos loop je vervolgens weer terug naar Livigno. De route is prachtig en biedt op meerdere punten een mooi uitzicht op het dorp. Lunchtip: La Pernice Di Rodigari Diego Luigi. 

Sòmp Eira

Duur 2 uur
Hoogtemeters 222 meter
Afstand 5,7 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen met kinderen in Livigno

Ook families met kinderen vinden in Livigno genoeg wandelmogelijkheden. Er zijn meerdere rustige routes, waarbij je met het gezin op ontdekkingstocht kunt gaan in het dal, de bossen en de bergen. Onderweg kom je tal van berghutten met een speelplaats tegen waar de kinderen kunnen spelen met leeftijdsgenootjes tijdens een pauze. Ook worden er van begin juli tot eind augustus speciale wandeltochten voor families georganiseerd. Samen met een gecertificeerde gids verkennen jullie de omgeving. Ook leuk: wandel met de kids naar har Larix Park, hier kunnen ze (en jij ook trouwens!) heerlijk klimmen over diverse trajecten tussen de bomen.

Alpe Federia
Er zijn zoveel leuke plaatsen voor een pauze tijdens je wandeling

Handig om te weten als je gaat wandelen in Livigno

Als je zomers gaat wandelen in Livigno, dan kun je gebruik maken van verschillende bergliften. De Mottolino gondel en de Carosello3000 gondel brengen je snel en comfortabel naar de toppen van de bergen. Als wandelaar kun je een speciale wandelpas aanschaffen. Voor families met kinderen zijn er speciale familiearrangementen mogelijk. Met deze liften kun je zowel het wandelgebied van de Mottolino als de Carosello betreden. Tip: vraag als je bent aangekomen gelijk de Livigno Active Card Summer aan. Dat kan bij de receptie of het VVV-kantoor van Plaza Placheda. Met deze kaart geniet je van aantrekkelijke kortingen op het gebruik van de bergliften en uitstapjes.

Zomervakantie tips