5 tips voor wandelen in Livigno

5 tips voor wandelen in Livigno

9 september 2017

door Florien in Wandelen

Livigno ligt verscholen tussen de Italiaanse Alpen, vlakbij de Zwitserse grens. Het is een sportief dorp waar je tal van activiteiten kunt ondernemen. Wanneer je gaat wandelen in Livigno, dan heb je toegang tot een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Er loopt een aantal rustige wandelingen door het dal en meer uitdaging is te vinden in de bergen. De routes worden duidelijk aangegeven en onderweg kom je allerlei berghutten tegen waar je kunt genieten van de lekkerste Italiaanse specialiteiten. In dit blog vind je 5 tips voor wandelen in Livigno.

#1. Val Federia

Deze gemakkelijke wandeling neemt je mee vanaf het bergstation van de Carosello 3000, door het prachtige Val Federia. Over een onverhard pad ga je op ontdekkingstocht door het ongerepte landschap van Livigno en wandel je weer helemaal terug naar het dal. Onderweg kom je meerdere zijpaden tegen die uiteindelijk allemaal weer uitkomen op de route. Handig om te weten: dit pad is zowel geschikt voor wandelaars als mountainbikers. Je kunt elkaar dus onderweg tegenkomen. Lunchtip: Rifugio Ristorante Costaccia en Agriturismo Federia. Lengte: 10,5 km, hoogtemeters: 860, makkelijk (pad 162 blauw).

#2. Vetta Blesaccia

Deze route neemt je mee door Vetta Blesaccia. Dit gebied verbindt de twee bergstations van de Carosello 3000 en San Rocco gondelbanen en het centrum van Livigno met elkaar. Je wandelt door een schilderachtige omgeving en daarbij geniet je van uitzichten op het gehele dal van Livigno en het, parallel aan de wandeling gelegen, Val Federia. Lunchtip: Rifugio Ristorante Costaccia. Lengte: 4,4 km, hoogtemeters: 380, middelzwaar (pad 162 rood).

wandelen in Livigno
Geniet van het schitterende uitzicht tijdens een wandeling in Livigno

#3. Laghi di Cancano da Livigno

Deze wandeling start vanaf de parkeerplaats van de Latteria di Livigno en loopt vanaf daar naar Parco Nazionale dello Stelvio. Je loopt langs groene bergweides, de bronnen van de rivier de Adda en door een bosrijke omgeving. Vervolgens kom je aan bij het prachtige Lago di San Giacomo Fraele en vanaf daar wandel je verder naar het Lago di Cancano. Het is een bijzondere route met meerdere hoogtepunten. Lunchtip: Rifugio Ristoro San Giacomo Cancano. Lengte: 12,3, hoogtemeters: 518, middelzwaa

#4. Sòmp Eira

De Sòmp Eira wandeling start vanaf de parkeerplaats Pont da Rez. De route loopt bijna paralel aan de N127. Tijdens het wandelen passeer je Trepalle en Sgembré. Vanaf hier wandel je door naar Passo Eira (Sòmp Eira). Dit stuk is een afdaling langs de ‘Corta’, een oud muilezelpad richting Bormio. Via het Lariksbos loop je vervolgens weer terug naar Livigno. De route is prachtig en biedt op meerdere punten een mooi uitzicht op het dorp. Lunchtip: La Pernice Di Rodigari Diego Luigi. Lengte 5,7 km, hoogtemeters 222, middelzwaar.

wandelen in Livigno
Livigno is een fijne wandelbestemming!

#5. Crap dela Parè

Crap dela Parè is een korte wandeling die start vanaf het parkeerterrein bij Sòmp Eira. Vanaf dit punt wandel je naar het op 2387 meter hoogte gelegen Crap dela Parè. Hier is het genieten van het uitzicht, waarna je via dezelfde route weer terug kunt wandelen. Lunchtip: La Pernice Di Rodigari Diego Luigi of een drankje bij Al Chestelet (beide vlakbij Trepalle). Lengte: 2,3 kilometer, hoogtemeters 165, middelzwaar.

Wandelen met kinderen in Livigno

Ook families met kinderen vinden in Livigno genoeg wandelmogelijkheden. Er zijn meerdere rustige routes, waarbij je met het gezin op ontdekkingstocht kunt gaan in het dal, de bossen en de bergen. Onderweg kom je tal van berghutten met een speelplaats tegen waar de kinderen kunnen spelen met leeftijdsgenootjes tijdens een pauze. Ook worden er van begin juli tot eind augustus speciale wandeltochten voor families georganiseerd. Samen met een gecertificeerde gids verkennen jullie de omgeving.

Handig om te weten als je gaat wandelen in Livigno:

Als je zomers gaat wandelen in Livigno, dan kun je gebruik maken van vier bergliften. De Mottolino Gondola, de Tagliede Costaccia Gondola, de Valandrea SUMMIT stoeltjeslift en de Blesaccia II stoeltjeslift zijn dagelijks geopend. Als wandelaar kun je een speciale wandelpas aanschaffen. Voor families met kinderen zijn er speciale familiearrangementen mogelijk. Met deze liften kun je zowel het wandelgebied van de Mottolino als de Carosello betreden. Tip: vraag als je bent aangekomen gelijk de Livigno Card aan. Dat kan bij de receptie of het VVV-kantoor van Plaza Placheda. Met deze kaart geniet je van aantrekkelijke kortingen op het gebruik van de bergliften en uitstapjes.

wandelen in Livigno
Geniet van het prachtige landschap

Heb jij nog tips voor wandelen in Livigno?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips