De mooiste wandelingen in Saalbach in september

 © saalbach.com, Daniel Roos 
wandeling nazomer saalbach

12 september 2019

door Joanne in Wandelen

Houd jij van wandelen? Dan is de nazomer in de Alpen bijzonder. Het is niet zo druk als in de zomervakantie en de bossen hebben hun herfsttooi al bijna opgezet. Zonder de zinderende hitte kunnen de luchten fris en helder zijn. Het ideale moment om lange tochten te wandelen. Saalbach-Hinterglemm biedt drie geweldig tochten. Met uitzicht op de grijze stoere rotsen van Kitzbüheler Alpen liggen de mooiste wandelingen van Saalbach op de vrolijke grashellingen van Pinzgau. Technisch zijn de wandelingen niet lastig, maar door de lengte zijn het zeker geen wandelingen voor beginners. Kun jij niet kiezen welke tocht je wilt lopen? Kies dan voor de Saalbach Hiking Challenge.

De Pinzgauer Spaziergang

Een wandeling van Saalbach naar Zell am See, dat klinkt niet alleen ver, dat is het ook. De wandeling is 18 kilometer en 600 hoogtemeters. Je loopt vanaf de Schattberg boven Saalbach naar de Schmittenhöhe boven Zell am See. Een wandeling over kleine paadjes en grashellingen. Onderweg passeer je de Marxtenscharte, Seetörl, Klinglertörl, Klammscharte en Rohrertörl naar de Schmittenhöhe. Je komt geen berghutten tegen onderweg, dus je zult al je eten en drinken voor de dag zelf mee moeten voeren. Bijzonder aan deze tocht is dat je vanuit Saalbach in een hele andere wereld bij Zell am See belandt. De heerlijke uitzichten maken de inspanning de moeite waard. 

Saalbach wandelen Seven summits
De Seven Summits van Saalbach vormen een enorme uitdaging (Foto: © saalbach.com, Christian Wöckinger)

De Seven Summits

De Seven Summits is een wandeling  van zeker 9 uur. Je loopt 24 kilometer en 1450 hoogtemeters. Naast veel kleine paadjes over grashellingen loop je ook af en toe over rotspaden. Je volgt in grote lijnen de hoge kam tussen het Glemmdal en het dal waar Kaprun aan ligt. Ondertussen 'bedwing' je 7 bergtoppen en geniet je van de uitzichten op beide dalen in de diepte. De tocht start bovenaan de Schattberg X-press. Je loopt eerst over Stemmerkogel, Hochkogel en Hochsaalbachkogel. Dit is technisch de moeilijkste klim. Dan volgt Bärensteinkogel, Manlitz- en Mittagskogel en als laatste de Geißstein. De Geißstein is met 2363 de hoogste top. Denk je nu dat je er bent? Eerst nog de lange afdaling door Birgl. 

De Home of Lässig Walk

Deze lange wandeling ligt aan het einde van de vallei van Hinterglemm. Je bent daardoor ver verwijderd van liften en zult dus zelf alle hoogtemeters te voet moeten bedwingen. De wandeling bevat 1650 hoogtemeters en is zo'n 21 kilometer lang. Je loopt in een soort U-tje over 5 toppen en graten vanuit Lengau. Via de Lindling Alm, loop je naar de Schusterschartekam, dan de Mittagskogel en Duivelssprong. Tussen Duivelssprong en Gamschag wandel je over een graat. Spectaculair is het uitzicht op diepe dalen en heldere bergmeertjes. Daarna volgen de Tristkogel, Saalkogel en Staffkogel. Dit is een hoogalpiene tocht met veel afwisseling en spectaculaire uitzichten.

Wandeling Saalbach
Wandel in alle stilte door prachtige landschappen bij Home of Lässig Walk (Foto: © saalbach.com, Daniel Roos)

Tips:

- Neem de vroege-vogel-start van de Schattberg X-press. Speciaal voor deze lange-afstandswandelingen is er een vroege start mogelijk tussen 7.30 en 7.40. Mis je deze, dan kun je pas om 9.00 uur op pad. Zorg wel dat je je ticket van tevoren geregeld hebt, dat is op dit vroege tijdstip niet mogelijk. De Schattberg X-Press is tot eind september in bedrijf.

- Neem voldoende water en eten mee. Je treft op al deze wandelingen geen berghutten onderweg (behalve min of meer aan het eind van de 'Home of Lässig Walk'). Voordeel is dat het niet meer zo warm zal zijn als midden in de zomer, maar reken toch op enkele liters water op een warme dag.

Ook interessant:

De Saalbach Wander Challenge

Alle 3 de bovenstaande tochten zijn pareltjes om te wandelen. Kun je niet kiezen? Dan wandel je ze toch alle drie! Lukt je dit, dan volbreng je de Saalbach Hiking Challenge. Vraag bij de VVV naar een stempelkaart en 'knip' je kaart bij de controlepunten. Als het jou lukt, heb je in totaal 63 kilometer en 3700 hoogtemeter gewandeld. Hoe stoer is dat?

wandelen saalbach challenge
Durf jij de uitdaging aan? (Foto: © saalbach.com, Daniel Roos)

Zomervakantie tips