4 bijzondere wandelingen rond Saalbach Hinterglemm

kam wandelen saalbach

23 juli 2019

door Joanne in Tips

Saalbach ligt tussen de lieflijke grashellingen van Pinzgau en de ruige rotspieken van de Kitzbüheler Alpen. Je vindt hier wel 400 kilometer aan wandelpaden. Het is een plek voor relaxte wandelaars, maar ook voor experts die stoere tochten willen ondernemen. Rustig wandelen kan naar de 40 berghutten in de omgeving. Maar zoek je uitdaging? Kies dan één van de zware tochten. Wil je nog meer? Combineer ze dan allemaal met de Saalbach Hiking Challenge. Na het lezen van dit weblog weet jij welke wandelingen jij wilt doen in Saalbach Hinterglemm.

#1. De Pinzgau Walk

De Pinzgau Walk is een klassieker in Saalbach. 18 kilometer en 600 hoogtemeters leg je af tussen de Schattberg boven Saalbach, naar de Schmittenhöhe boven Zell am See. De hoogtemeters lijken misschien mee te vallen, maar dit is een uitdagende, lange tocht. Onderweg kom je geen berghutten tegen. Eten en drinken voor deze lange dag zul je dus op je rug mee moeten dragen. Neem eerst de Schattberg X-press omhoog. Er is een speciale vroege-vogels-opening tussen 7:30 en 7:40 uur. Ben je later, dan moet je tot 9:00 uur wachten. Onderweg ga je over de Marxtenscharte, Seetörl, Klinglertörl, Klammscharte en Rohrertörl naar de Schmittenhöhe. Met de Joker Card zijn de liften gratis. Bus 680 brengt je weer terug naar Saalbach. 

Duur 7 uur
Hoogtemeters 600 meter klimmen, 600 meter dalen
Afstand 17,6 km
Ondergrond Gras en rots
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Saalbach wandelen Seven summits
Seven Summits van Saalbach vormen een enorme uitdaging (Foto: © saalbach.com, Christian Wöckinger)

#2. De Seven Summits

Dit is een tocht die het uiterste van je zal vragen. Zorg daarom voor een goede voorbereiding en het juiste materiaal. De wandeling loopt hoog boven het Glemmdal en duurt zeker 9 uur. In 24 kilometer overbrug je zo'n 1450 hoogtemeters. De tocht komt niet onder de 2000 meter, de uitzichten zijn dan ook spectaculair. De start ligt bij het bergstation van de Schattberg X-press. Neem de vroege-vogel-start met je Joker Card en je bent klaar voor deze lange, uitdagende tocht. De Seven Summits leidt je eerst over Stemmerkogel, Hochkogel en Hochsaalbachkogel. Dit is technisch de moeilijkste klim. Dan volgt Bärensteinkogel, Manlitz- en Mittagskogel en als laatste de Geißstein. Met een hoogte van 2363 meter is dit de hoogste top. Als laatste volgt een zware afdaling door Birgel. Weet waar je aan begint als je deze tocht maakt! 

Duur 9 uur
Hoogtemeters 1400 meter klimmen, 2400 meter dalen
Afstand 24,4 km
Ondergrond Rots en gras
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. De Home of Lässig Walk

Dit is een nieuwe lange-afstandswandeling die je imponeert bij elke stap die je zet. De hele tocht is buitengewoon 'lässig', ofwel cool. Met 1650 hoogtemeters, 5 toppen en ongeveer 21 kilometer leidt deze tocht in een grote U naar het einde van de vallei waar Hinterglemm in ligt. Achterin de vallei ben je ver verwijderd van liften en fietspaden. Je start bij Lengau, via Birgl naar de Schusterschartekam, dan de Mittagskogel en Duivelssprong. Het volgende stuk door naar Gamshag is spectaculair. Wandelend boven hoge, diepe dalen en tussen vele heldere bergmeertjes. De Tristkogel, Saalkogel en Staffkogel maken de tocht af. Op de Lindlingalm kun je bij een berghut bijkomen van alle inspanningen van de dag. Een aantal toppen zijn weliswaar populair onder de lokale bevolking, maar verder wandel je hier in alle stilte. Misschien zie je wel een marmot, gems of gouden adelaar.

Duur 8 uur
Hoogtemeters 1650 meter klimmen, 1650 meter dalen
Afstand 20,3 km
Ondergrond Rots en gras
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandeling Saalbach
Wandel in alle stilte door prachtige landschappen bij Home of Lassig wandeling (Foto: © saalbach.com, Daniel Roos)

#4. De Saalbach Hiking Challenge

Je kunt kiezen uit 3 stoere tochten. Elk een uitdaging op zich. Maar ben jij klaar voor de ultieme uitdaging? Wandel bovenstaande tochten tijdens de Saalbach Hiking Challenge. 'Overwin' niet alleen de 63 kilometer en 3700 hoogtemeters, maar overwin ook jezelf. Lukt het jou om alledrie de tochten te volbrengen in dezelfde zomer? Dan ontvang je een speciale trofee. Daarvoor zul je wel moeten 'stempelen'. De VVV heeft stempelkaarten, bij elk controle punt moet je daadwerkelijk je kaart 'knippen'. Je kunt ook digitaal stempelen via de Summitlynx app voor je telefoon.

Duur 24 uur
Hoogtemeters 3700 meter klimmen, 4700 meter dalen
Afstand 64 km
Ondergrond Rots en gras
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Hiking Challenge Week

Wil jij heel graag de uitdaging aangaan, maar durf je het toch niet zo goed alleen? Of wil je misschien graag met anderen en ken je niemand in je vriendenkring die deze enorme Hiking Challenge aankan? Je kunt in de herfst meedoen aan de Saalbach Hiking Challenge week. Tijdens deze week worden alle tochten aangeboden samen met een gids. Tussen elke tochtdag zit een rustdag. Je kunt zelf kiezen in welke volgorde je de verschillende tochten wilt lopen.

Meer wandeltochten in Saalbach Hinterglemm vind je hier >

wandelen saalbach challenge
Durf jij de uitdaging aan? (Foto: © saalbach.com, Daniel Roos)

De Joker Card

Bij aankomst in je verblijf in Saalbach ontvang je de Joker Card. Zolang je in Saalbach verblijft is deze geldig. De pas geeft gratis toegang tot een aantal voorzieningen, zoals kabelbanen en de wandelbus. Zonder kabelbanen worden deze tochten wel heel lang. Je kunt ook gratis meelopen bij één van de 10 gegidste wandelingen die elke week worden aangeboden. Ook veel andere attracties zijn gratis of bieden korting. Lees meer over de Joker Card >

Zomervakantie tips