Verrast in september: wandelen in de sneeuw

 © Mini Expedities  
Op pad op de Rinderweg bij Zugspitze

11 september 2019

door Joanne in Wandelen

Afgelopen weekend gingen we op pad naar de Alpen voor een begeleide tocht naar de Zugspitze. Het doel was de top van de Zugspitze te bereiken via de klettersteig vanuit het Höllental. Ondanks het slechte weerbericht, vertrokken we vol goede moed. Natuurlijk zijn we goed voorbereid en is de rugzak vol met alles wat nodig kan zijn. Toch werden we verrast door de hoeveelheid water en sneeuw die naar beneden kwam.

nazomer wandelen zugspitze
Mist rondom de bergen maakt alles mysterieus (Foto: © Mini Expedities)

Höllentalklamm

Via de Höllentalkloof loopt de route naar de Höllentalangerhut. Deze kloof is spectaculair uitgesneden door de bergen. Het water heeft hier met enorme kracht alles weggesleten. Langs de kloof lopen tunneltjes, paden en bruggen, zodat je er doorheen kunt. En in de kloof is water, veel WATER. Hoe meer regen er valt, hoe meer water er ook in de kloof is. Enthousiast duiken we de Höllentalkloof in. Doorweekt komen we er bovenaan weer uit.

Ook interessant:

Alternatieve route

In de hut kunnen we opwarmen en lekker slapen. De volgende ochtend komt de berggids omhoog met slecht nieuws. Een toppoging is helaas niet mogelijk. Wel verzint onze gids, Heidi, een mooi alternatief. We lopen omhoog via de Rinderweg naar het Höllentor. Bovenop lijkt de hel inderdaad losgebarsten. Behalve dat we niet smoren in de hitte, maar het bijna afleggen in de kou. Al vanaf 1700 meter ligt er sneeuw op het pad. En dat niet alleen, we waaien van onze sokken bovenop de pas. Dit is niet hoe we ons zomerse weekend voorstelden.

Höllentor Rinderweg wandelen zugspitze
Onderweg op de Rinderweg naar de 'Hellepoort' (Foto: © Mini Expedities)

Door de sneeuw

Eenmaal door de 'Hellepoort' staan we in de luwte. We kunnen een deel van de klettersteig langs de noordwand doen. Glibberig is het zo door de sneeuw. Af en toe gooien we een sneeuwbal. En het moet worden gezegd: dat heerlijke knisperende geluid van de sneeuw als je er op loopt, dat is echt genieten! We krijgen spontaan zin in de wintersport.

sneeuw wandelen zomer zugspitze
Vanaf 1700 hm vinden we steeds meer sneeuw (Foto: © Mini Expedities)

Nazomeren?

Een heerlijk briesje, warme lucht, een zonnetje en zwaar ploeteren voor een toppoging, dat is ons niet gegund. Wel beleven we een stoer avontuur in de mist, sneeuw en kou. Het is afzien, maar dan op een andere manier. Eenmaal terug in het dal kijk ik om mee heen en zie ik alleen maar gelukkige, blije gezichten. Het was een bijzonder weekend.

Ben jij ook versneeuwd of verregend in een nazomerweekend? Deel je avontuur hieronder.

Zomervakantie tips