6 tips voor een leuke meivakantie in de Alpen

Fietsen in de Alpen

29 april 2019

door Mariska in Tips

De meivakantie is in volle gang en dit jaar valt voor velen van ons deze vakantie vroeg. Dit komt mede doordat Pasen laat in het voorjaar valt en de paas- en meivakantie samengevoegd zijn. In de bergen is deze periode van het jaar een tussenseizoen. Veel bergliften in de wintersportgebieden zijn gesloten of hebben net de deuren dichtgedaan, omdat Pasen vaak de seizoensluiting is. Het weer kan alle kanten op, van zomers warm tot (natte) sneeuwbuien. Sommige winkels en restaurants zijn tijdelijk gesloten na het drukke wintersportseizoen. Maar ondanks dat is er nog genoeg te ondernemen om een geweldige vakantie te beleven in de Alpen. Heb jij plannen om de meivakantie in de Alpen door te brengen? Lees snel verder en doe inspiratie op!

Tip 1: ga de natuur in!

Pak je wandelschoenen of huur een fiets en trek de natuur in! De bomen hebben mooie groene bladeren, de bloemen komen in bloei en de eerste bloembakken komen tevoorschijn aan de balkons! De witte bergtoppen met de overgebleven sneeuw glimmen mooi in de lentezon en de weilanden kleuren weer groen. Uit eigen ervaring weet ik dat het weer vaak beter is dan men denkt. Ik heb de laatste jaren bij zomerse temperaturen kunnen genieten van al het moois in Oostenrijk tijdens de meivakantie. Naast dit is er nog een groot voordeel, het is er lekker rustig. Veel toeristen laten de Alpenlanden links liggen, omdat het weer te onvoorspelbaar kan zijn en men denkt dat er te weinig te doen is na het winterseizoen. Nog een bijkomend voordeel: de vakantie in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk is in diverse regio’s voorafgaand aan het paasweekend. 

Tip 2: bezoek een (berg)meer

In diverse Alpenlanden, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland zijn er mooie, grote meren. In de zomer is het vaak erg druk met toeristen. De meivakantie is een ideale tijd om bij mooi weer het water op te gaan met een boot. Neem een goedgevulde picknickmand mee en geniet van de rust en bekijk het landschap eens vanaf het water. Zeker op zonnige dagen geeft dit mooie plaatjes. In Duitsland vind je al genoeg meren om te bezoeken. Bekijk hier de 10 mooiste meren van Duitsland >

Tip 3: ontdek het activiteiten aanbod in de regio

Wandelen, mountainbiken, zwemmen, dit zijn bekende activiteiten om te doen als je de Alpenlanden bezoekt. Zeker ook in de lente! Er zijn diverse themawandelingen, met of zonder begeleiding, en mooie mountainbikeroutes waarbij je alle energie kwijt kan. Daarnaast worden in veel (toeristische) regio’s activiteiten georganiseerd. Van sportief tot cultureel is volop aanbod. Denk bijvoorbeeld aan boogschieten, brood bakken, boeren- en streekmarkten, muziekevenementen en hardloop- of trailwedstrijden. Stap de lokale VVV in, vraag op de camping of bij je verhuurder naar meer informatie over activiteiten die georganiseerd worden. Ook in de Ardennen vind een aantal leuke evenementen in de meivakantie. Zo wordt er bijvoorbeeld een mountainbike festival georganiseerd: ROC d’Ardenne. Dit evenement vindt van 3 tot en met 5 mei plaats in Houffalize en is het grootste mountainbike festival van België. Mocht je niet mee willen doen, kun je ook altijd als toeschouwer dit evenement bijwonen!

Mountainbiken in Saalbach
Downhill mountainbiken; gaaf!

Tip 4: ga naar een gletsjer

Zit je dicht in de buurt van een gletsjer? Neem je wintersportspullen mee en ga een dagje de gletsjer op en geniet nog even van de sneeuw. Bij veel gletsjers is het nog mogelijk om in april en mei te skiën en snowboarden. Ben je niet zo van de wintersport, dan is het ook erg leuk om nu eens de gletsjer op te gaan en rond te kijken wat er bovenin de bergen afspeelt! Neem de bergbaan, kijk rond en geniet boven in een berghut van een lekkere kop koffie of warme chocolademelk met slagroom en waan je nog even een wintersporter! Bezoek bijvoorbeeld de Pitztaler Gletscher. Hier vind je niet alleen een gletsjer skigebied, ook het hoogste café van Oostenrijk, Café 3.440, ligt hier op 3.440 meter hoogte. Vanuit het café heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en de vele drieduizenders in de regio. Deze gletsjer is nog tot 5 mei geopend. 

Tip 5: ga op zoek naar de culinaire hoogstandjes in de regio

Geniet van de culinaire lekkernijen die je vakantieregio te bieden heeft. Laat je verrassen in een gaststübe of konditorei. Met een beetje geluk kun je heerlijk op het terras zitten en genieten van het zonnetje. Ook in de Alpenlanden zijn kookworkshops in opkomst waarbij je eerst gezellig gaat koken en vervolgens samen geniet van je zelfbereide maaltijd. 15 gerechten die je zeker moet eten als je in de Alpen bent >

Tip 6: shoppen!

Mijn laatste tip is voor de shop-a-holics onder ons. Is het weer erg slecht, trek de stad in en wandel langs de winkels of vermaak je in een shoppingmall. Deze tip is ook voor mensen die niet naar de Alpen trekken, want ook vanuit Nederland kun je prima een dagje shoppen in bijvoorbeeld Duitsland. Denk bijvoorbeeld aan Keulen, Aken of Düsseldorf. Deze plaatsen liggen allemaal binnen 2,5 uur rijden van Utrecht en staan bekend om de vele shop-mogelijkheden. 

Shoppen
Shoppen in Livigno!

Heb jij nog een tip voor de meivakantie?

Zomervakantie tips