10 mooie wandelroutes in Tirol

10 mooie wandelroutes in Tirol

22 september 2018

door Florien in Wandelen

De Oostenrijkse deelstaat Tirol biedt een uitgebreid netwerk aan wandelroutes van verschillende niveaus. Van een themawandeling met de hele familie, tot een uitdagende huttentocht of een rustige wandeling in het dal. Onderweg wandel je door de prachtige natuur en is het genieten van bergen, groene almen vol bloemen, bos, romantische bergmeren en snelstromende riviertjes. Tirol heeft voor ieder type wandelaar wel iets te bieden! In dit weblog heb ik 10 mooie wandelroutes in Tirol voor je op een rijtje gezet.

#1. De KAT-Walk

In Tirol vind je een ruim aanbod aan meerdaagse wandelroutes. Eén daarvan is de KAT-Walk, welke je meeneemt door het berglandschap van de Kitzbüheler Alpen. Er zijn twee varianten: de KAT-Walk Alpine (6 etappes, 108 kilometer lang, 6350 meter hoogteverschil) en de KAT-Walk Compact (5 etappes, 76 kilometer lang, 4950 meter hoogteverschil). Beide wandelroutes zijn gemiddeld van niveau. Geniet van uitzichten op het Wilder Kaiser gebergte en ontdek dorpjes als Hopfgarten im Brixental, Kirchberg en Kitzbühel.

#2. Wandeling naar de Seebensee

De vakantieregio Tiroler Zugspitz Arena ligt niet ver van de grens met Duitsland en is vanuit Nederland relatief gemakkelijk te bereiken. Je vindt hier meer dan 150 verschillende wandelroutes, waaronder de wandelroute van de Ehrwalder Alm via de Seebensee naar de Coburgerhütte op 1917 meter hoogte. Er zijn vanuit Ehrwald meerdere mogelijkheden voor de route. Een variant start bij het bergstation van de Ehrwalder Almbahn, is 12 kilometer lang en overbrugt 520 hoogtemeters. Bekijk hier een gedetailleerde beschrijving van de wandeling naar de Seebensee >

Pauzeren op een bankje bij de Seebensee in de Tiroler Zugspitz Arena
Het meer is betoverend mooi!

#3. De WaiWi (Waidring – Wildseeloder)

Eén van de toppen in het Pillerseetal in Tirol is de 2118 meter hoge Wildseeloder. Op 1854 meter hoogte ligt aan de Wildsee het Wildseeloderhaus. Deze prachtige stenen berghut is gebouwd in 1892 en biedt zomers heerlijke maaltijden en de mogelijkheid tot overnachten (40 bedden). De WaiWi is een meerdaagse wandelroute, verdeeld over drie etappes. Je start in Waidring en eindigt in Fieberbrunn. Daarbij wandel je een middelzware wandelroute van 50 kilometer en overbrug je 3200 hoogtemeters. Naast het bovengenoemde passeer je ook de Waidringer Steinplatte en het Jakobskruis op de Buchensteinwand.

De Wildsee en het Wildseeloderhaus in het Pillerseetal tijdens de WaiWi
Het meer en de berghut (Foto: © Lackner Helmut / TVB PillerseeTal)

#4. De Knappenweg in het Ötztal

De ruige bergen in het Ötztal vragen om ontdekt te worden. Een echte wandeltip is de Knappenweg. Deze themawandeling start bij Panoramarestaurant Hochoetz en neemt je mee via de Bielefelder Hütte naar het Wetterkreuz en een oude houten molen. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de omringende bergwereld. De route is gemiddeld van niveau, heeft een lengte van 11,2 kilometer en overbrugt 860 hoogtemeters.

 

#5. Wandelen naar de Karlsbaderhütte

Een mooie wandelroute in Oost-Tirol is de wandeling naar de Karlsbaderhütte in de Lienzer Dolomieten. De berghut ligt op 2260 meter hoogte, aan de Lazersee. Je kunt hier niet alleen heerlijk lunchen, maar ook overnachten. Via een moeilijke wandelroute van 10,3 kilometer is de Karlsbaderhütte te bereiken. Ga van start bij de Dolomitenhütte en wandel over een rotsachtig pad naar 2255 meter hoogte. Je klimt in totaal 1005 meter.

#6. Het oudste almdorp: de Jagdhausalm

Nationaal Park Hohe Tauern ligt voor een deel in Tirol. Dit prachtige natuurgebied kent meerdere hoogtepunten en is prima te voet te verkennen. Een echte wandeltip is de route naar het oudste almdorp van Oostenrijk: de Jagdhausalm. De alm bevindt zich op 2009 meter hoogte, aan de achterkant van het Defereggental en wordt al sinds de 13e eeuw bewoond. De bouwstijl is typerend voor de Alpine cultuur op deze hoogte. Tot op heden is een oude boerengeneratie uit Zuid-Tirol werkzaam op de Alm. De wandelroute start bij de parkeerplaats van de Oberhausalm, is 13 kilometer lang en overbrugt 300 hoogtemeters. Lees hier meer over de Jagdhausalm >

Wandeling naar het oudste almdorp: de Jagdhausalm
Het oudste almdorp van Oostenrijk (Foto: © Osttirol Reclame / Isep)

#7. De Alpenblumenweg

Er zijn veel leuke themawandelingen in Tirol. Eén daarvan is de Alpenblumenweg op de Kitzbüheler Horn. Op 1880 meter hoogte gaat de wandeling van start, om na 14,5 kilometer te eindigen in Kitzbühel. Eva en Toni Hofer hebben de zorg over dit prachtige landschap. Sinds 1985 verzamelen zij allerlei bloemen en planten uit het Andesgebergte, de Pyreneeën en de Himalaya, die ze vervolgens hier terug planten. Halverwege passeer je de Sonnbergstub’n (op 758 meter hoogte), waar je kunt pauzeren en lunchen. De route is gemiddeld van niveau, je klimt 340 meter en je daalt 1560 meter.

#8. Een wandeling door de Tiefenbachklamm

De Tiefenbachklamm is één van de drie kloven in het Alpbachtal. Daar waar men het wilde water vroeger gebruikte om boomstammen te vervoeren, is er nu een prachtige wandelroute mogelijk. De kloof ligt tussen Kramsach en Brandenberg en heeft een lengte van 5,7 kilometer. De wandeling die hier doorheen loopt is 4,5 kilometer lang en gemakkelijk van niveau. Ook voor families is dit een leuk uitstapje! Het pad is smal en onverhard, maar wel gezekerd. Er zijn spectaculaire uitzichtpunten en ook kun je aan het einde van de kloof lunchen bij Jausenstation Tiefenbachklamm.

Een wandeling door de Tiefenbachklamm in het Alpbachtal
De wandeling is leuk voor jong en oud

#9. De 'Herz-Ass-Weg' (Villgratental)

Een hele mooie wandeling in Oost-Tirol is de 'Herz-Ass-Weg'. Deze meerdaagse wandelroute neemt je mee door het Villgratental en de omringende bergwereld. In 5 etappes wandel je 79 kilometer, klim je 5830 hoogtemeters en daal je 5000 meter. De etappes duren tussen de 6 en 10 uur en zijn gemiddeld van niveau. Onderweg is het genieten van uitzichten op meer dan 50 bergtoppen, waaronder de 3798 meter hoge Grossglockner de Sextener Dolomieten en de Drei Zinnen. Wandel je liever één of twee etappes van de route? Ook dat is mogelijk! Lees hier meer over de 'Herz-Ass-Weg' >

#10. Wandeling naar de Friedrichshafener Hütte

Eén van de dorpen in het Paznauntal is Ischgl. Vanuit dit dorp heb je toegang tot een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Eén echte wandeltip is de wandelroute naar de Friedrichshafener Hütte vanuit Mathon. Deze berghut wordt door velen bestempeld als één van de mooiste in het dal. De hut ligt op 2151 meter hoogte en is vanaf de parkeerplaats in 1,5 tot 2 uur te bereiken. Eenmaal boven is het genieten van een mooi uitzicht en een heerlijke lunch. Het is mogelijk om in de hut te overnachten en ook om verder te wandelen. De route is 6,4 kilometer lang, gemiddeld van niveau en overbrugt 598 hoogtemeters.

Wandeling naar de Friedrichshafener Hütte in het Paznauntal
De route is prachtig!

Wat vind jij de mooiste wandelroute in Tirol?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips