Tips voor fietsen en mountainbiken in Zell-Gerlos

 © Zillertal Arena 
fietsen zillertal

31 juli 2020

door Florien in Fietsen/MTB

De dorpen Zell am Ziller en Gerlos zijn beide onderdeel van de sportieve vakantieregio Zell-Gerlos. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, valt er te voet ontzettend veel te ontdekken. Natuurlijk is dit niet het enige wat deze regio te bieden heeft. Ook op twee wielen zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Van spannende singletrails tot een rustige fietstocht in het dal, het is allemaal mogelijk. In dit weblog heb ik een aantal tips voor fietsen en mountainbiken in Zell-Gerlos voor je op een rijtje gezet.

Fietsregio Zell-Gerlos

Fietsers, mountainbikers en e-bikers hebben vanuit de dorpen Gerlos en Zell am Ziller toegang tot meer dan 320 kilometer aan fiets- en mountainbikepaden. Er zijn spannende singletrails, maar ook rustige fietstochten mogelijk. De paden zijn verschillend van niveau en een aantal daarvan zijn ook geschikt voor families met kinderen. In de Wanderbus Zell-Gerlos mag de fiets gratis mee, evenals in de Zillertalbahn (trein). Je kunt een speciale liftpas aanschaffen om ook van de bergliften gebruik te kunnen maken. De fiets mag altijd gratis mee omhoog (tot 1800 meter). Is het niet mogelijk om zelf fietsen of mountainbikes mee te nemen of wil je het gewoon een keer uitproberen? Dan kunnen de fietsen gehuurd worden in de dorpen. Ook is het mogelijk om lessen te volgen of om samen met een gids op pad te gaan.

#1. Het Schönachtal

De route door het Schönachtal is ideaal voor een eerste ritje op de mountainbike of om even in te komen. De onverharde weg waarover je fietst, is vrij vlak en niet moeilijk. Heb je de fiets eenmaal een beetje onder controle, dan kun je rustig gaan genieten van het prachtige landschap van het Schönachtal. Stop halverwege bij berghut Lackenalm. Hier kun je genieten van lokale specialiteiten en een verfrissend drankje.

Duur 1 uur
Hoogtemeters 200 meter klimmen, 215 meter dalen
Afstand 11 km
Ondergrond Grindpaden
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

eenvoudig fietsen zillertal arena
Kies voor een makkelijke tocht als je voor het eerst gaat fietsen in de Zillertal Arena (Foto: © Zillertal Arena)

#2. Zillertal Radweg

Voor families die graag willen fietsen in de omgeving van Zell en Gerlos, is er de Zillertal Radweg, tussen Strass en Mayrhofen. Deze familievriendelijke fietsroute loopt door het dal langs rivier en naamgever van het dal, de Ziller. Met slechts 125 m klimmen over 31 km is deze tocht zo goed als vlak en juist daardoor geschikt voor families met kinderen. Langs de route vind je verschillende speelplaatsen, zwembaden en belevenisparken, ideaal voor een fijne dag met het gezin. En ben je na al dat fietsen, spelen en zwemmen moe geworden? Dan stap je gewoon met je fiets in de Zillertalbahn en kun je de rest van de route met de trein afleggen. Dit kan op verschillende punten langs de route, waardoor je net zo lang kunt fietsen als je zelf wilt!

Duur 2 uur
Hoogtemeters 125 meter klimmen, 20 meter dalen
Afstand 30,5 km
Ondergrond Grotendeels geasfalteerd
Niveau Licht
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Arena Panorama Tour 2

In de fietsregio van de Zillertal Arena vind je maar liefst twee Arena Panorama Tours. Beide fietsroutes bieden een schitterend bergpanorama, maar de tweede is een stuk gemakkelijker dan #1. Dat maakt dat deze fietstocht op hoogte ook geschikt is voor de minder geoefende fietser. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de Zillertaler Alpen, de gletsjers en de omringende bergwereld. De route start bij de Isskogelbahn en eindigt in Zell am Ziller.

Duur 3 uur
Hoogtemeters 300 meter klimmen, 1600 meter dalen
Afstand 24 km
Ondergrond Grind- en bospaden
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

panoramatour fietsen zillertal arena
De Arena Panoramatour trakteert je op de mooiste uitzichten! (Foto: © Zillertal Arena)

#4. De Isskogeltour

Ook ervaren mountainbikers vinden meer dan genoeg mogelijkheden in fietsregio Zell-Gerlos. Een tip is de Isskogeltour. De route staat ook wel bekend als de Königstour van Gerlos en vergt flink wat conditie en techniek. Een groot deel van de Isskogeltour bestaat uit het beklimmen van de gelijknamige berg. Onderweg passeer je een aantal leuke berghutten waar je even kunt pauzeren met een hapje en/of een drankje. Eenmaal boven, fiets je weer terug naar beneden, naar het punt waar je bent begonnen.

Duur 3 uur
Hoogtemeters 1075 meter klimmen, 1075 meter dalen
Afstand 26 km
Ondergrond Grind- en bospaden en singletrails
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Bike trail Isskogel (ISS-FLOW 1-3, ISS-SHORE)

Ook in Gerlos ligt een leuke singletrail. Het verschil met die van Zell am Ziller is dat je bij deze een aantal zijwegen kunt nemen, waardoor je de route moelijker kunt maken. De singletrail gaat van start bij het bergstation van de Isskogelbahn op 1898 meter en neemt je via de bossen en de Rössl Alm mee terug naar het dalstation. Je fietst over houten constructies en smalle bospaden en dat is een groot avontuur. Bij het dalstation van de Isskogelbahn kun je de fietsen afspoelen en schoonmaken.

Duur +/- 1 uur
Hoogtemeters 600 meter dalen
Afstand 5 km
Ondergrond Smalle bospaden, singletrails en houten constructies
Niveau Licht, middelzwaar en moeilijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Bekijk hier meer fietsroutes in Zell-Gerlos >

fietsen gerlos zillertal arena
Ga jij de uitdaging in Gerlos aan? (Foto: © Zillertal Arena)

Zomervakantie tips