Skip to navigation Skip to main content
Fietsen Wallis (1)
© Spalder Media Group

Wielrennen in Wallis heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Alles waar je als fanatieke wielrenner naar verlangt, vind je in dit Zwitserse kanton. Uitdagende beklimmingen, een goed wegdek, ontelbare hoogtemeters, prachtige landschappen en gezellige dorpjes. Ga eens niet naar de Franse Alpen, maar kies voor deze regio aan de andere kant van de grens, Wallis! In dit artikel lees je alles over wielrennen in Wallis met de mooiste routes en beklimmingen.

Wielrennen in Wallis

Wallis heeft een veelzijdig landschap en bestaat zowel uit wijngebieden als reusachtige bergen. Door de grote variatie aan routes kan ieder type fietser hier uit de voeten. Van bekende bergpassen beklimmen tot een ontspannen rondje tussen de wijnranken, in Wallis is het allemaal mogelijk. Wallis, of Valais in het Frans, strekt zich uit rond het Rhônedal en ligt in het zuidwesten van Zwitserland. Populaire bestemmingen zijn Verbier, Zermatt en Saas-Fee. De afgelopen jaren weten steeds meer wielrenners Wallis op waarde te schatten. Op vrijwel iedere beklimming staan bordjes met de hoogtepercentages en in tegenstelling tot veel andere fietsregio's is het wegdek hier perfect. Ook evenementen als de Marmotte Granfondo Valais | Tour des Stations hebben bijgedragen aan de populariteit van Wallis als fietsregio. 

Fiets klimmen Wallis
© Spalder Media Group
Furkapas fietsen Wallis
© Spalder Media Group
Col de La Forclaz racefiets
© Spalder Media Group
Afdalen tussen de wijnranken in Wallis
© Spalder Media Group
Fietsen tussen de oude huizen in Wallis
© Spalder Media Group



Valais Cycling Tour

Wil je alle fietshoogtepunten van Wallis ontdekken, dan kun je je wagen aan de Valais Cycling Tour. Deze fietstour neemt je mee van het Meer van Genève in het westen tot de Rhônegletsjer in het oosten. Van de laag gelegen wijngebieden tot de beroemde bergpassen en stuwdammen. De route dwars door Wallis bestaat uit 10 etappes, is 740 kilometer lang en heeft 25 beklimmingen met in totaal 18.500 hoogtemeters. De Valais Cycling Tour is af te leggen in 7 tot 14 dagen en op de route bevinden zich tal van gespecialiseerde bikehotels. Op aanvraag is het mogelijk om je bagage van accommodatie naar accommodatie te laten verplaatsen.

Trophy of the Dams: fiets naar 8 stuwdammen

Maar ook wanneer je liever vanuit één locatie wilt fietsen zijn er uitgebreide mogelijkheden. Martigny is bijvoorbeeld een prima bestemming om tal van bergpassen en stuwdammen te beklimmen. Verspreid door Wallis liggen acht machtige stuwdammen die stuk voor stuk het beklimmen meer dan waard zijn. Meest bekende is die van Emosson. Hier finishte in 2016 namelijk een etappe van de Tour de France. Vanuit Martigny kom je hier door eerst de Col de La Forclaz (13 km, 7,7% gemiddeld) te beklimmen, enkele kilometers af te dalen en vervolgens rechts af te slaan naar Finhaut. Om de Barrage d'Emosson te bereiken, moet je nog 10 kilometer klimmen. Bewaar nog wat energie voor het einde, het venijn zit in de staart. Overigens kunnen de niet-fietsers de dam ook bereiken via de steilste funiculaire (bergtreintje) ter wereld!

Fietsen Barrage de mauvoisin
Het uitzicht op de Barrage de Mauvoisin boven Verbier

Chemin du vignoble

Wanneer de benen wel wat rust hebben verdiend, is het wellicht beter om in het Rhônedal te blijven fietsen. De Chemin du vignoble is 82 km lang, loopt van Martigny naar Leuk en overbrugt (met name in het eerste deel) niet al te veel hoogteverschil. Tijdens deze tocht begeef je je letterlijk tussen de wijnranken en fiets je door de historische dorpjes waar de wijn wordt geproduceerd. Ook kom je onderweg langs het kasteel van Sion en andere bezienswaardigheden. Wil je op de terugweg een andere route afleggen, dan kun je kiezen voor La Route du Rhône. Ook deze fietsroute gaat dwars door Wallis, maar volgt de loop van de Rhône.

Iconische bergpassen in Wallis

De Rhône ontspringt in het meest oostelijke, Duitstalige deel, van Wallis bij de Rhônegletsjer. Dit is de regio waar tal van iconische bergpassen van Wallis zijn te vinden die iedere wielrenner beklommen moet hebben. Het traditionele Oberwald in Obergoms is een uitstekende bestemming om je onder meer aan de Furkapas (2431 m), Grimselpas (2164 m) en Nufenenpas (2478 m) te wagen. Stuk voor stuk pittige bergpassen te midden van een onwaarschijnlijk mooi landschap.

 

Bekendste beklimmingen van Wallis

  • Furkapas, Oberwald, 16,4 km, 1065 hm
  • Grimselpas, Gletsch, 6 km, 412 hm
  • Nufenenpas, Ulrichen, 13,7 km, 1028 hm
  • Col de la Forclaz, Martigny, 13 km, 1026 hm
  • Col du Sanetsch (tip!), Sion, 25,7 km, 1818 hm
  • Col du Grand-Saint-Bernard, Martigny, 41 km, 2020 hm
Wielrennen op de Grimselpas
© Spalder Media Group
Afslag naar de Grimselpas in Gletsch

Fietsvakantie in Wallis

Wallis bevindt zich in het zuidwesten van Zwitserland en wordt steeds populairder als fietsregio. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd om Wallis voor fietsers en wielrenners aantrekkelijker te maken. Wallis presenteert zich steeds meer als fietsparadijs en als perfect alternatief voor andere bekende fietsregio's. De zon schijnt 300 dagen per jaar, er zijn tal van bekende cols en de infrastructuur is perfect. Alle voorwaarden voor een geslaagde fietsvakantie in Wallis zijn aanwezig. Zowel ervaren wielrenners als beginnende fietsers vinden hier geschikte routes. Daarnaast zijn er ook tal van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken op rustdagen.

Fietsvakantie in Wallis boeken?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.