Skip to navigation Skip to main content

Obergoms: bergpassen, cultuur & de Rhônegletscher

10916 - Obergoms: bergpassen, cultuur & de Rhônegletscher

Het Franstalige deel van Wallis had ik al meerdere malen bezocht, maar het Duitstalige Oberwallis nog nooit. Obergoms, het hoogstgelegen wijde deel van het Rhônedal, bleek een compleet andere uitstraling te hebben. Hier wordt het landschap gesierd door traditionele dorpen met witte kerkjes en karakteristieke houten huizen die door de zon zijn bruingeblakerd. Hier ontspringt de Rhône en is deze rivier nog slechts een ruige bergbeek. Hier bevind je je aan de voet van beroemde Alpenpassen als de Furka, Grimsel en Nufenen. Hier vind je als bergliefhebber alles wat je zoekt!

Schilderachtig dal

Obergoms ligt in het meest oostelijke deel van Wallis en bestaat uit verzameling van diverse vakantiedorpen. Wanneer je door de dorpjes fietst, lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De moderne tijd heeft nog geen greep gekregen op de 2000 inwoners van de gemeente. Na iedere hoek ontdek je weer nieuwe culturele schatten: barokke kerken met witte kerktorens, houten Walliser stallen en pittoreske pleinen met bloeiende bloemen. En op de achtergrond zijn daar altijd de imposante Alpenreuzen. Wanneer je in je hoofd aan een authentiek bergdal denkt, dan denk je aan het landschap van Obergoms.

Historisch huis in Obergoms
Obergoms staat vol met door de zon bruin geworden Walliser huizen

Gletsch en de bron van de Rhône

Oberwald (1377 m) is een uitstekend uitgangspunt voor het beklimmen van de Furkapas en Grimselpas. Vanuit het dorp stijgt de weg direct omhoog richting Gletsch. Dit gehucht lag ooit aan de voet van de Rhônegletscher, maar inmiddels is de gletsjer vanaf hier niet meer te zien. Toch is het landschap nog altijd even indrukwekkend. Links en rechts kronkelen de wegen van de bergpassen omhoog, terwijl het water van de Rhône zich een weg naar beneden baant. Blikvanger van Gletsch is Grand Hôtel Glacier du Rhône uit 1818. Een ideale plek voor een koffiestop met adembenemend uitzicht. Gletsch is vanuit Oberwald ook bereikbaar via de nostalgische stoomtrein.

Furkapas en Grimselpas beklimmen

Voor mij echter geen stoomtrein, maar de racefiets. De Furkapas is de langste van de twee, maar als heel lastig ervaar ik de klim niet. Alleen bij Hotel Belvédère, waar je de gletsjergrot en het gletsjermeer kunt bezoeken, wordt de weg even wat steiler. Het landschap is echter zo waanzinnig dat ik de pijn in mijn benen snel vergeet. De top van de Furka blijkt iets minder bijzonder. Ik duik snel de afdaling in om vervolgens aan de Grimselpas te beginnen die vanaf Gletsch slechts 5,9 km lang is. Ook deze Alpenpas is heerlijk gelijkmatig en goed te doen voor getrainde fietsers. Op de top vind je naast een bergmeer ook enkele restaurantjes, een souvenirshop en een marmottenparkje. Vanuit Oberwald is dit rondje ongeveer 50 km.

Furkapass en Grimselpass
Links de Grimselpas, in het midden de bron van de Rhône en rechts de Furkapas

Top Furkapas
Eindelijk boven op de 2436 meter hoge Furkapas

Culinaire tour door Obergoms

De volgende dag hebben de spieren wel wat rust verdiend en staat er een culinaire e-bike tour door Obergoms gepland. Hierbij fietsen we tijdens de lunch van restaurant naar restaurant om het voor-, hoofd- en nagerecht steeds ergens anders te nuttigen. De route (30 km) voert over de Rottenweg (populaire fiets- en wandelroute) en is grotendeels vlak. We proeven de heerlijke smaken van Oberwallis en kunnen tussen de gangen steeds het eten even laten zakken. Een leuke en smaakvolle manier om beter met Obergoms kennis te maken. Voor de terugweg kan in Fiesch de trein genomen worden, maar wij kiezen voor een deel van de Rhôneroute. Een, gedeeltelijk onverhard, fietspad dat van Brig naar Oberwald (50 km) voert en de loop van de Rhône volgt.

Gegrepen door Obergoms

Obergoms heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op mij. Alles wat ik in een bergregio zoek vind ik hier. Prachtige beklimmingen, een adembenemend landschap, heerlijk eten, een authentieke sfeer… en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Denk echter niet dat alleen wielrenners zich hier thuis voelen. Er is een groot aanbod van wandelroutes, er zijn activiteiten voor families en tal van bezienswaardigheden. Ik ben gegrepen door de schoonheid van Obergoms en keer hier (met mijn racefiets) zeker nog een keer terug.

Fietsen in Obergoms
Even uitrusten tijdens een fietstocht door Obergoms

Met dank aan:
SWISS: vliegt dagelijks 4 keer van Amsterdam naar Zürich
Swiss Travel System: voordelig reizen in Zwitserland
MySwitzerland: informatie over (toeristisch) Zwitserland
Wallis/Valais: informatie over de regio

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.