Skip to navigation Skip to main content

Alles over wandelen in de Kitzbüheler Alpen

10813 - Alles over wandelen in de Kitzbüheler Alpen

De Kitzbüheler Alpen hebben voor een wandelvakantie ontzettend veel te bieden. Het Tiroler landschap, bergtoppen tot ongeveer 2500 meter, groene dalen en gezellige berghutten maken de wandelvakantie compleet. Er is een uitgebreid netwerk aan goed gemarkeerde wandelpaden voor alle niveaus aanwezig. De vier vakantie regio’s Brixental, PillerseeTal, St. Johann in Tirol en Hohe Salve bieden samen ruim 2500 kilometer aan routes. In dit weblog vertel ik je alles over wandelen in de Kitzbüheler Alpen.

Wandelen met het hele gezin

De Kitzbüheler Alpen bieden voldoende wandelmogelijkheden voor families met kinderen. Niet alleen voor de kleintjes, maar ook voor tieners. Bergbeleveniswerelden, zoals de Hohe Salve, Filzalmsee, Alpinolino en Triassic Park in het PillerseeTal zijn daarbij een goede afwisseling tussen wandelen en spelen. Er zijn verschillende themawandelingen mogelijk. Tijdens deze wandelingen leren de kinderen meer over de omgeving, de bergen en de dieren die er leven. Dat is niet alleen interessant voor de jonge bergwandelaars, maar ook voor hun ouders. Tips zijn de Himmelsteig en Holzwurmweg bij Alpinolino en de blotenvoetenpaden op de Hohe Salve en bij de Filzalmsee.

Lange afstandswandelingen & huttentochten

In de Kitzbüheler Alpen vind je meerdere mogelijkheden voor lange afstandswandelingen en huttentochten. Je kunt de tocht zelf uitstippelen, maar je kunt ook kiezen voor één van de bestaande lange afstandswandelingen. Tips zijn: de KAT Walk Alpine & Compact. Deze wandeltocht staat ook wel bekend als de Kitzbüheler Alpen Trail en is in 5 of 6 etappes te wandelen. Daarbij kun je kiezen uit een afstand van 108 km en 6350 hoogtemeters (Alpine) of 76 km en 4950 hoogtemeters (Compact). Een andere tip is de Tiroler Adlerweg. In 23 etappes wandel je 320 kilometer en maak je 23.000 hoogtemeters. Voor alle drie de tochten geldt dat je er ook een aantal etappes van kunt wandelen.

Wandelen in de Kitzbüheler Alpen
Wandelen door de bergen tijdens de KAT Walk (Foto: © Mirja Geh)

Wandelingen met gids

Tijdens een vakantie in de Kitzbüheler Alpen is het mogelijk om begeleide wandelingen te maken. Je wordt daarbij begeleid door een ervaren gids die je van alles over de omgeving en het wandelgebied kan vertellen. Iedere vakantieregio heeft een speciaal weekprogramma, waar je iedere dag aan verschillende wandelingen kunt deelnemen. Zo wandel je bijvoorbeeld door het dal, de bergen of naar een kaasboerderij. De meeste wandelingen zijn gratis, maar voor sommige wandelingen betaal je een kleine bijdrage. Het is daarbij nog voordeliger om in het bezit te zijn van een gastenkaart. Meer informatie vind je hier >

Wandelen naar grote hoogtes

In de Kitzbüheler Alpen vind je meerdere bergtoppen boven de 2000 meter. De Torhelm is met een hoogte van 2494 meter de hoogste berg. Andere bekende namen zijn de Hohe Salve (1829 m), de Kröndlhorn (2444 m), de Schafsiedel (2447) en de Brechhorn (2019 m). Het is mogelijk om deze bergen te beklimmen. De wandelingen naar de top variëren qua niveau tussen zwaar en middelzwaar. Belangrijk is dat je goed voorbereid op stap gaat en beschikt over voldoende conditie en techniek. Tips: de wandeling naar de Wildseeloder op 2118 m hoogte (9,7 km, 1498 hoogtemeters, middelzwaar), de wandeltocht naar de Schafsiedel (7,6 km, 1313 hoogtemeters, middelzwaar) en de rondwandeling naar de Steinbergstein (15,2 km, 1443 hoogtemeters, zwaar). Tot slot de Koasa Trail. Deze vierdaagse wandeling neemt je mee naar de Kröndlhorn en door de andere bergen van de vakantieregio St. Johann in Tirol. Het is een middelzware wandeling, waarbij je 3750 hoogtemeters overbrugt, verdeeld over 65 km.

Wandelen in de bergen van de Kitzbüheler Alpen
Er zijn veel bergwandelingen mogelijk (Foto: © Eisele-Hein Norbert)

Handig om te weten

Als je tijdens een vakantie in één van de vier vakantieregio’s van de Kitzbüheler Alpen verblijft, dan krijg je bij alle aangesloten partneraccommodaties een gratis gastenkaart. Deze kaart is geldig voor de gehele duur van het verblijf. Met de gastenkaart geniet je van aantrekkelijke kortingen en leuke extra’s. Daarnaast maak je met de gastenkaart gratis gebruik van de bussen en treinen. Ook kun je ervoor kiezen om de Kitzbüheler Alpen Sommercard aan te schaffen. Met deze kaart heb je toegang tot alle 31 bergliften en krijg je kortingen tot wel 50% op diverse uitstapjes en musea.

Lekker eten onderweg

Daar waar gewandeld wordt, is ook tijd nodig om te pauzeren en weer helemaal op krachten te komen. In de Kitzbüheler Alpen kom je onderweg veel berghutten tegen. Sommige al enkele honderden jaren oud en andere nieuw en modern. Allemaal met een eigen verhaal, uitstraling en bijzonderheden. De keukens bieden veelal Tiroler specialiteiten en lokale lekkernijen. Geniet van een plankje vol vleeswaren en vers brood, of probeer een portie Kaiserschmarrn of Tiroler Gröstl. Klik hier voor een overzicht van de berghutten >

Berghutten in de Kitzbüheler Alpen
Je komt onderweg meerdere berghutten tegen (Foto: © Peter Vonier - PV Werbung und Marketing)

Heb jij nog tips? Laat een reactie achter!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.