Skip to navigation Skip to main content

Zo ziet de perfecte treinreis door Zuid-Tirol eruit

Treinreis Zuid Tirol
© IDM Südtirol-STA / Manuela Tessaro

Een treinreis naar en door Zuid-Tirol? Dat is uitstekend mogelijk! En bovendien ook nog eens duurzaam, comfortabel en avontuurlijk. Vanuit Amsterdam of Brussel spoor je richting de Italiaanse Alpen, waar je het adembenemende Zuid-Tirol doorkruist. Tijdens je treintrip struin je onder andere door het levendige Bolzano, bezichtig je de waterval van Partschins en bezoek je enkele toonaangevende musea. In dit artikel lees je hoe de perfecte treinreis door Zuid-Tirol eruit zou kunnen zien. 

Overstappen in München

Naar Zuid-Tirol sporen doe je makkelijk met de rechtstreekse Nightjet vanaf Amsterdam Centraal, Utrecht en Arnhem. Die voert je naar het Duitse München. Van daaruit rijden er elke dag vijf treinen rechtstreeks naar Zuid-Tirol. Dankzij de formule ‘Super Sparpreis’ boek je altijd aan het voordeligste tarief. 

Ook ter plaatse trek je makkelijk door de regio met het openbaar vervoer. Zuid-Tirol beschikt over een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. Je hopt van de ene stad of bezienswaardigheid naar de andere met de bus, trein of kabelbaan. Tip: verschillende logeeradressen bieden hun gasten een Guest Card aan. Die bevat een Mobilcard, waarmee je tot zeven dagen lang onbeperkt gebruikmaakt van het openbaar vervoer. De Museumobil Card voegt er zelfs nog zo’n 80 gratis museumbezoeken aan toe.

Trein Zuid-Tirol 1
© IDM Südtirol Alto Adige / Matt Cherubino
Trein Zuid-Tirol 2
© IDM Südtirol Alto Adige / Helmuth Rier
Trein Zuid-Tirol 3
© IDM Südtirol Alto Adige / Helmuth Rier
Treinreis Zuid-Tirol 4
© IDM Südtirol STA / Manuela Tessaro
Treinreis Zuid-Tirol 5
© IDM Südtirol STA / Manuela Tessaro

Stop 1: Bolzano/ Bozen

Wie vanuit Brussel naar Zuid-Tirol treint, arriveert in Bolzano. De geschiedenis van deze provinciehoofdstad voert je helemaal terug naar de middeleeuwen. Aan architecturale pareltjes en indrukwekkende kastelen dus geen gebrek. Op zoek naar rust? Spring dan op de Kohleler Bahn, ’s werelds eerste kabelbaan voor passagiers. Die transporteert je naar het idyllische bergdorpje Colle. Met de Rittner Seilbahn zweef je dan weer naar het zonnige Ritten. Daar maak je een ritje langs de historische Rittner Bahn, een meer dan honderd jaar oude spoorweg.

Stop 2: Meran/ Merano

Vanuit Bolzano spoor je al vanaf amper 5 euro naar Meran. Deze stad staat vooral bekend om z’n thermen en kuuroorden. Én om z’n geweldige fietspaden. Zo leg je de weg van Bolzano naar Meran makkelijk met de fiets af via de Etsch Bike Route. De weg is zo’n 30 kilometer lang en kent geen grote hoogteverschillen. Je tweewieler huur je het best bij Südtirol Rad. Deze organisatie heeft vestigingen in zowel Bolzano als Meran.

Extra leuk: wie de wijdere omgeving verkent, stapt vanaf de zomer van 2023 in een gloednieuwe, hypermoderne kabellift. Die voert je van Lana naar het hoger gelegen Vigiljoch. Dit autovrije gebied verwent je met enkele waanzinnige wandelroutes.

Meran
© IDM Südtirol Alto Adige / Manuel Ferrigato

Stop 3: Reschenpas/ Passo di Resia

Zin in een instagramwaardige busrit? Pendel dan vanuit Meran naar de bergpas Reschenpas en las enkele tussenstops in. De waterval van Partschins ligt pal op je route. De wandeltocht ernaartoe neemt zo’n anderhalf uur in beslag. Die inspanning is meer dan de moeite waard. Het water stort hier bijna 100 meter naar beneden. Plan daarna een tweede tussenstop in aan het busstation van Latsch. Eventjes verderop voert een kabellift je naar het groene wandel- en fietsparadijs San Martino in Monte.

Stop 4: Bruneck/Brunico

Wie graag een portie cultuur toevoegt aan z’n reis, treint via Bolzano naar Fortezza en Pustertal. Onderweg bots je op Bruneck, een stijlvolle stad waar eeuwenoude tradities en moderne invloeden elkaar ontmoeten. Rond de stad stap je binnen in de baanbrekende musea van de beroemde alpinist Reinhold Messner. Zo stelt MMM Ripa je voor aan bergvolkeren van over de hele wereld. Terwijl MMM Corones een ode brengt aan het bergbeklimmen. Verderop ontdek je LUMEN, het museum voor bergfotografie.

Stop 5: Val Gardena/ Gröden

Ook Val Gardena nestelt zich in de Dolomieten. Je hiket er van de ene berghut naar de andere, terwijl je de meest bovennatuurlijke panorama’s fotografeert. Extra handig: vanuit Val Gardena hop je niet alleen makkelijk over en weer naar Bolzano. Via de Freccia-verbinding van Trenitalia zet je je reis verder naar Rome, Firenze, Milaan of Verona. Dankzij de services ‘Easy Luggage’ en ‘Insam Express’ hoef je zelfs geen koffers mee te sleuren. Die worden namelijk netjes voor je afgezet op je volgende bestemming.

Val Gardena
© IDM Südtirol-Alto Adige / Tobias Kaser

Stop 6: Eggental/ Val D'Ega

Een autoloze én zorgeloze vakantie? Da’s iets waar Eggental in uitblinkt. Deze vallei is vanuit Bolzano uitstekend te bereiken per bus. Met de Eggental Guest Pass reis je ook ter plaatse onbeperkt met het openbaar vervoer. Al raden we je de fiets aan. Deze regio is namelijk de absolute place to be voor mountainbikers. Je huurt er vlotjes een tweewieler, waarna je op pad gaat met een gids of zelf je route uitstippelt langs de knappe paden. Die voeren je dwars door het door UNESCO bekroonde Dolomietengebergte.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.