Skip to navigation Skip to main content

Wandelen met een kinderwagen in de bergen: 5 tips

Wandelen Kinderwagen
© Spalder Media Group

Wandelen met een kinderwagen in de bergen is niet overal mogelijk. Toch willen wandelliefhebbers zo snel mogelijk met hun kroost en het gezin de bergen in. Kinderen moeten immers gauw kennismaken met de bergen toch? Er zijn een paar dingen waar je op moet letten wanneer je wilt gaan wandelen met een kinderwagen in de bergen. Niet iedere kinderwagen is geschikt voor de bergen, en niet iedere wandelroute is geschikt voor kinderwagens. Ook moeten kersverse ouders hun conditie niet overschatten. In dit artikel vijf tips voor wie wil gaan wandelen met een kinderwagen in de bergen.

1. Kies voor de juiste kinderwagen

Als je met je jonge gezin tochten in de bergen wilt maken moet je bij het kopen van een kinderwagen op een aantal dingen letten. Klassieke kinderwagens lopen off-road al snel tegen hun grenzen aan. Ze komen snel vast te zitten en rollen niet lekker over stenen en boomwortels. Wanneer er zand of vuil in de kogellagers komt wordt het duwen van de wagen al helemaal een uitdaging. Een kinderwagen die geschikt is voor onverharde paden biedt uitkomst. Deze kenmerken zich door grote banden en een hoge mate van stabiliteit. Vering, remmen en veiligheidssystemen zorgen voor veiligheid en comfort. Kinderwagens die over deze kenmerken beschikken zijn onder andere de Bugaboo Lynx, Joovy Zoom 360 en Thule Urban Glide.

 

Tip: Wandelen met een baby in de bergen: 8 vragen en antwoorden

2. Zorg voor de juiste accessoires en kleding

Als je je liefde voor de bergen wilt overbrengen op je kinderen, moet je dit zorgvuldig aanpakken. Om van de wandeling een mooie ervaring te maken moet je de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Kunnen er een paar spetters regen worden verwacht, neem dan een regenhoes mee voor de kinderwagen. Neem de nodige laagjes kleding mee, zodat de kinderen het niet te koud of te warm krijgen. Het weer in de bergen kan zomaar omslaan en daar wil je goed op voorbereid zijn. Ook is het in de bergen aanzienlijk koeler dan in het dal.

Wandelen met een kinderwagen op een bergpad
© Spalder Media Group

3. Neem alleen het hoognodige mee

Schone kleding en een luiertas zijn essentieel wanneer je gaat wandelen met jonge kids. Om de kleine in de kinderwagen tevreden te houden, gaat er natuurlijk ook een boekje en de favoriete knuffel mee. Zorg alleen wel dat de kinderwagen niet overvol raakt. Alles wat in de kinderwagen zit moet mee naar boven, en dat maakt een wandeling in de bergen er niet makkelijker op. Je kunt er ook altijd voor kiezen om iemand een rugzak te laten dragen met de overige spullen.

4. Kies een route met de nodige pauzeplekken

Bij een wandeling met een kinderwagen draait alles om een goede planning. Om verrassingen te voorkomen is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de route. Kies voor een niet al te lange tocht zonder al te veel hoogteverschil om het leuk te houden voor jong en oud. Brede, verharde bospaden zijn ook prima begaanbaar met kinderwagens die geen specifieke outdoorkenmerken hebben. Wanneer er onderweg een berghut met een speeltuin is wordt de wandeling helemaal een succes.

Speeltuin in de bergen met kinderen
© Spalder Media Group

5. Onderschat een wandeling met kinderwagen in de bergen niet

Jonge ouders moeten bij het plannen van een wandeling in de bergen met kinderwagen ook hun eigen kunnen niet overschatten. Wellicht is de conditie net wat minder dan een paar jaar geleden en nu komt daar ook nog een kinderwagen van 15 kg bij. Samen met de baby, luiertas, speelgoed en andere aanverwanten loopt het gewicht al snel op tot 25 kg. Wanneer je de kinderwagen door bergachtig terrein moet duwen, voelt dit al snel als een flinke inspanning. Zelfs wanneer je conditie alweer aardig opgebouwd is, moet je in het begin (voor het kind) geen routes kiezen die te lang, te steil of te uitdagend zijn.

Aanbod van wandelroutes voor kinderwagens

Als je op onderzoek uitgaat, vind je in veel bergregio’s wandelingen die geschikt zijn voor kinderwagens of hier speciaal voor staan aangemerkt. Een voorbeeld van een route die ideaal is met een kinderwagen is de rondwandeling rond de Eibsee bij de Zugspitze (7 km). Onderweg kom je langs meerdere plekken waar je kunt stoppen voor een pauze en een drankje. Op de websites van de diverse bestemmingen in de Alpen vind je vaak uitgebreide beschrijvingen van het wandelaanbod.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.