Skip to navigation Skip to main content
1049430 Auf Bergtour

In het uiterste zuidpuntje van de provincie Beieren in Duitsland, op een steenworp afstand van Oostenrijk, ligt het mooie Oberstdorf. Met wandelmogelijkheden op drie hoogteniveaus, goed eten in gezellige berghutten en tal van kleurrijke tradities kun je hier een heerlijke zomervakantie hebben. Niet voor niets wordt de Allgäu, de regio waar Oberstdorf in ligt, zelfs door de Duitsers als een van de meest idyllische delen van het land gezien en in reclames gebruikt, als het om het echte berggevoel gaat. Tijd om Oberstdorf te gaan ontdekken!

Eindeloos wandelen en fietsen

Oberstdorf staat bekend om de prachtige natuur en de bergen Nebelhorn, Söllereck en Fellhorn. Het dorp ligt op 813 meter hoogte en is van oudsher een water- en luchtkuuroord. Je vindt er meer dan 200 km aan wandel- en fietspaden die verspreid liggen over 3 hoogtes.

In het dal wandelen

In het dorp en het dal kun je ontspannen tochtjes maken, zoals de rondwandeling naar het gehucht Rubi, waarbij je door schaduwrijke bossen en langs een woeste waterstroom wandelt. Of de wandeling naar de Moorweiher, die midden tussen de bergen ligt en als het meest schilderachtige plekje van Oberstdorf wordt gezien. Maar ook het Stillachtal met z’n ongerepte natuur is een perfecte bestemming voor een ontspannen wandeling. De meeste paden zijn zowel voor wandelaars als voor fietsers opengesteld.

Wandelen in het dal van Oberstdorf in de Allgäu

Bergwandelen in Oberstdorf

Wie op iets meer hoogte gaat wandelen, komt direct in de prachtige natuur van Oberstdorf terecht. Zo kun je via de indrukwekkende en populaire Breitachklamm om de Engenkopf wandelen. Je loopt dan echt van het donker en de nattigheid naar het licht. Sowieso is er aan water geen gebrek in deze regio en dus zul je tijdens je bergwandelingen in Oberstdorf regelmatig op bergmeren, moerasvenen en beken stuiten. Met een wandeling naar de Freibergsee verzeker je jezelf van de mooiste uitzichten én ontspanning aan het hoogstgelegen bergmeer van de Allgäu.

Ontspannen tussenstop bij een berghut in Oberstdorf in de Allgäu

Alpiene tochten bij Oberstdorf

Vanuit Oberstdorf kun je tal van alpiene dagtochten maken. De Allgäuer Alpen zijn beschermd natuurgebied en dat kun je o.a. goed merken op de hoogtewandeling op de Laufbacher Eck. Deze gaat langs de 2000 meter grens biedt naast het prachtige uitzicht ook bijzondere bloemen en planten op de route. Ook bij de spannende wandeling over de graat van de Fellhorn tussen Beieren en Vorarlberg zie je een veelvoud aan bijzondere begroeiing. De Gleitweg naar het Oytal is deels met staalkabels gezekerd en is een van de mooiste, maar ook meest uitdagende afdalingen in de Allgäuer Alpen. Bij de Nebelhorn is eveneens een uitdagende alpiene dagtocht uitgezet, waarbij het uitzicht steeds geweldig is en je langs schitterende bergmeren komt. Vooral de afdaling van deze tocht is een echte uitdaging! Een andere tocht op de grens van Duitsland en Oostenrijk, is die naar grenspaal 147. Deze tour is minder zwaar en kun je zelfs deels op de fiets afleggen.

Hoogtewandeling in Oberstdorf in de Allgäu

Huttentochten in de Allgäuer Alpen

Heb je de smaak helemaal te pakken, maak dan een huttentocht vanuit Oberstdorf! Er liggen in totaal 7 hutten verspreid in de Allgäuer Alpen rondom Oberstdorf, dus er is ruim voldoende gelegenheid om het authentieke bergbeklimmersgevoel in een hut op te zoeken. De Fiderepasshütte is makkelijk bereikbaar en ook met kinderen een leuke pauzestop. De andere hutten liggen hoger aan de centrale hoofdkam van de Allgäu en zijn bij zowel bergwandelaars als klimmers en alpinisten geliefd. Ga je voor het eerst een huttentocht maken of met het hele gezin, dan is de 3- tot 4-daagse huttentocht op de grens van Bayern, Tirol en Vorarlberg een aanrader. Hij is niet te zwaar en de etappes zijn kort, van hut naar hut. Onderweg heb je prachtig uitzicht op de hoofdkam en de bergen in Kleinwalsertal.

Voor meer ervaren wandelaars is de Steinbocktour een mooie tocht. Deze 60 km lange, afwisselende route gaat dwars door de Allgäuer Alpen. Je wandelt 4 tot 7 dagen 4-8 uur per dag de hoogteroute over groene alpenweides, rotsige bergtoppen, langs hooggelegen hutten en door bloemenpracht. En voor wie een huttentocht niet lang genoeg kan zijn, is er de Alpenüberquerung, van Oberstdorf naar Meran in de Italiaanse provincie Alto Adige (Süd-Tirol). Deze tocht is een deel van de Europese lange afstandswandelroute E5 en biedt gegarandeerd een geweldige huttentocht voor ervaren bergwandelaars.

Zin in een vakantie in Oberstdorf?

In de special vind je nog veel meer informatie over wat je er allemaal kunt verwachten en welke events er dit jaar zijn. Ook kun je daar beschikbare accommodaties in jouw favoriete vakantieperiode opvragen. Naar de special >

Dit weblog is geschreven in samenwerking met de Tourismusverband Oberstdorf

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.