Skip to navigation Skip to main content

Elektrische auto en winterbanden: dit moet je weten

Elektrische auto aan de lader in de sneeuw in Oostenrijk
© Spalder Media Group

Een elektrische auto mag dan op allerlei vlakken verschillen van een benzine- of dieselauto, als het aankomt op de weersomstandigheden zijn er geen uitzonderingen: in de winter heb je winterbanden nodig. Bij elektrische auto’s zijn er een aantal specifieke zaken die je extra in de gaten moet houden. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over elektrische auto’s en winterbanden.

Waarom heb je winterbanden nodig?

Wanneer het herfst wordt, begint het tijd te worden om na te denken over winterbanden. Het weer kan ineens omslaan, waardoor het niet meer veilig is om op je zomerbanden door te blijven rijden. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om tijdens het winterseizoen meer grip en een korte remweg te bieden, zodat je veilig op pad kunt.

 

Winterbanden zijn op een andere manier samengesteld dan zomerbanden. Het rubber is soepeler voor beter contact met het wegdek en er wordt veel beter omgegaan met zaken als regen, vuil en sneeuw. Vergeet ook niet dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn in de winter.

Rekening houden met de eigenschappen van EV’s

Als je een elektrische auto hebt of overweegt een nieuwe of gebruikte elektrische auto te kopen, is het goed te weten dat deze andere eigenschappen heeft dan traditionele benzine- en dieselauto’s.

Om te beginnen zijn ze een stuk zwaarder, vaak 20 tot 25 procent. Die paar honderd extra kilogrammen die je meezeult, zorgen ervoor dat je minder snel tot stilstand komt. Des te meer reden om te zorgen dat je elektrische auto altijd op het juiste rubber staat.

Anders kan het erg gevaarlijk zijn – niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Elektrische auto’s hebben daarnaast direct de beschikking over het volledige vermogen. In winterse omstandigheden kan dit problemen opleveren; de kans is groot dat je banden gaan slippen, met winterbanden minimaliseer je die kans.

Ford Mustang Mach-E opladen in de sneeuw
© Spalder Media Group

Actieradius maximaliseren

Een nadeel van elektrische auto’s is dat ze in de winter, vanwege de kou, minder rijbereik hebben. Niet alleen vanwege de lage temperatuur, maar ook omdat je meer gebruikmaakt van zaken als climate control en stoelverwarming. Door winterbanden te gebruiken, zorg je ervoor dat je niet nog meer kostbare energie kwijtraakt. Hoe meer grip je hebt, hoe efficiënter je rijdt. En meer efficiëntie betekent een zo groot mogelijke actieradius.

Speciale winterbanden voor elektrische auto’s

De laatste jaren zien we steeds vaker dat bandenfabrikanten speciale banden ontwikkelen voor elektrische auto’s. Het gaat hierbij vooral om zomerbanden om de rolweerstand en het geluid zo laag mogelijk te houden, om de rijervaring te verbeteren.

Inmiddels verschijnen er ook speciale winterbanden voor elektrische auto’s, zoals de Hankook iON. Dit soort winterbanden profiteren eveneens van een zo laag mogelijke rolweerstand en beperken het rijgeluid, maar zorgen tegelijkertijd voor een uitstekende wegligging bij winterse omstandigheden. Dit soort winterbanden zijn geen vereiste.

Winterband

Wanneer moet je winterbanden laten monteren?

Er is niet één specifiek moment wanneer je winterbanden moet laten monteren onder je elektrische auto. De kans bestaat dat je al voor de winter officieel is begonnen winterbanden nodig hebt. Zodra de temperatuur stelselmatig onder de 7 graden Celsius komt, presteert een winterband beter dan een zomerband.

Aangezien een elektrische auto zwaarder is en zo veel mogelijk grip kan gebruiken, kun je beter eerder dan te laat de overstap maken. Wacht in ieder geval niet tot de eerste sneeuwval, dan ben je sowieso te laat.

Bandenspanning in de gaten houden

Als je eenmaal winterbanden hebt gemonteerd, vergeet dan niet om regelmatig de bandenspanning te controleren. Te veel of te weinig bandenspanning kan gevaarlijk zijn, omdat je auto dan niet over de juiste grip beschikt.

Hoeveel bandenspanning de banden van je elektrische auto nodig hebben, kun je in het instructieboekje of een deurpost vinden. Het is aan te raden om eens per twee weken of per maand de bandenspanning te controleren. Als je banden niet de juiste spanning hebben, kan dit ook de actieradius beperken. Daar zit je niet op te wachten.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.