Skip to navigation Skip to main content

Romantische Strasse: prachtige autoroute door Zuid-Duitsland

5470 - Romantische Strasse: prachtige autoroute door Zuid-Duitsland

Zin in een rondreis met de auto door Zuid-Duitsland? De Romantische Strasse is één van de mooiste routes die je met de auto kunt rijden. De route begint bij Würzburg (tenzij je van de andere kant komt natuurlijk) en eindigt bij de Oostenrijkse grens, bij Füssen. De route is 460 kilometer lang. Wat maakt de route nou zo romantisch? De Romantische Strasse volgt een middeleeuwse handelsroute en de dorpen en steden waar je langs rijdt hebben nog steeds veel middeleeuwse kenmerken. Veel sprookjesachtiger wordt het niet, wanneer je de rit afsluit met een bezoek aan Schloss Neuschwanstein.

Route Romantische Strasse

De route van de Romantische Strasse staat goed aangegeven en het is ook mogelijk om het traject te wandelen of fietsen. De Romantische Strasse is voor auto’s aangegeven door middel van bruine bordjes. Wandelaars kunnen blauwe bordjes volgen en de fietsers de groene. De route begint in Würzburg, gaat via Rothenburg ob der Tauber en Wieskirche naar Slot Neuschwanstein. Dit zijn meteen de vier plaatsen in de route die alle vier in de Top 100 bezienswaardigheden van Duitsland staan. De route loopt via rivierdalen, akkerland, bossen, weilanden en bergen, hoe zuidelijker je komt hoe hoger de bergen worden. Kortom, de Romantische Strasse is een avontuur vol geschiedenis, cultuur, natuur en kunst!Via Würzburg naar Rothenburg ob der Tauber

Te midden van de wijngaarden in het Frankische Wijnland ligt Würzburg. In de 18e eeuw werd hier een van de mooiste barokpaleizen van Duitsland gebouwd, de Residenz. Onder het paleis ligt een van de grootste en oudste wijnkelders, deze is zeker een kijkje waard. In de zuidvleugel van de Residenz is het Martin-von-Wagner Museum te vinden met een prachtige schilderijententoonstelling, grafische collectie en oudheden. 98 kilometer verderop ligt Rothenburg ob der Tauber, een prachtige, pittoreske sprookjesstad. Rondom het stadje is een 14e eeuwse stadsmuur te vinden met talrijke torens en poorten. Een historische markt met een raadhuis met raadhuistoren, de gotische stadsparochiekerk, twee stadspoorten en de typische huisjes maken van Rothenburg ob der Tauber alles wat je van een middeleeuws stadje verwacht.

5470 - residenz wurzburg
De Residenz in Würzburg (Foto: © Pixabay)

Hoogtepunt: Schloss Neuschwanstein

Tegen het einde van de route zijn de Alpen dan echt bereikt. Schwangau is omgeven door meren en bergen en de kastelen maken het sprookjesbeeld helemaal af. Schloss Neuschwanstein werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Lodewijk ll van Beieren. Hij groeide op in Schloss Hohenschwangau, maar besloot om een middeleeuws ridderslot te bouwen op een hooggelegen richel. Helaas woonde Lodewijk er niet lang, voordat hij onder mysterieuze omstandigheden overleed. Nog geen twee maanden later ging het imposante kasteel open voor het publiek. Wat kenmerkend is voor het slot is dat het uit meerdere verbonden gebouwtjes bestaat die samen 150 meter lang zijn. Het kasteel bestaat uit meerdere torens, siertorentjes, gevels, balkons en beeldhouwwerk. Doordat het op een richel staat biedt het een fantastisch uitzicht.

5470 - schloss neuschwanstein
Hoogtepunt op de Romantische Strasse: Schloss Neuschwanstein (Foto: © Pixabay)

Autovakantie op de Romantische Strasse

Zoals je leest kom je op de Romantische Strasse tal van bezienswaardigheden tegen. Wil je echt genieten van deze route en de vele dorpjes en steden? Leg dan de hele route af en rijd van plek naar plek. Onderweg kan je in verschillende typen accommodaties overnachten en genieten van de streekgerechten, wijn en plaatselijke gewoonten. Geen zin in de auto? Neem de Romantische Strasse Bus! Tussen Frankfurt am Main en München rijdt tussen 12 april en 20 oktober een bus. Elke ochtend vertrekt er een bus vanuit Frankfurt, Füssen en München en rijdt (afhankelijk van de rijrichting) langs de Residenz in Würzburg, de wijnbergen in Tauberdal, Bad Mergentheim, Weikersheim, Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl, Nördlingen en Augsburg, de Wieskirche, naar Hohenschwangau en Neuschwanstein. De buskaartjes zijn 6 maanden geldig en je kan de reis onderbreken en oppakken wanneer je wil.

 

De mooiste autoroutes van de Alpen

5470 - ford romantische strasse
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.