Op sprookjesavontuur: De Romantische Strasse

Op sprookjesavontuur: De Romantische Strasse

25 februari 2017

door Yvonne in Familie/kinderen

Zin in een leuke rondreis door Zuid-Duitsland? De Romantische Strasse is één van de mooiste routes die je met de auto kunt rijden. De route begint bij Würzburg (tenzij je van de andere kant komt natuurlijk) en eindigt bij de Oostenrijkse grens, bij Füssen. De route is 460 kilometer lang. Wat maakt de route nou zo romantisch? De Romantische Strasse volgt een middeleeuwse handelsroute en de dorpen en steden waar je langs rijdt hebben nog steeds veel middeleeuwse kenmerken. Veel sprookjesachtiger kan het niet dan een afsluitend bezoek aan Schloss Neuschwanstein.

Bruine, blauwe of groene bordjes

Natuurlijk is het ook mogelijk om de route te fietsen of te wandelen. De Romantische Strasse is voor de auto’s aangegeven door middel van bruine bordjes. De wandelaars kunnen blauwe bordjes volgen en de fietsers de groene. De route begint in Würzburg, gaat via Rothenburg ob der Tauber, Wieskirche naar Schloss Neuschwanstein. Dit zijn meteen de 4 plaatsen in de route die alle 4 in de Top 100 bezienswaardigheden van Duitsland staan. De route loopt via rivierdalen, akkerland, bossen, weilanden en bergen, hoe zuidelijker je komt hoe hoger de bergen reiken. Kortom, de Romantische Strasse is een avontuur door geschiedenis, cultuur, natuur en kunst.

De Residenz in Würzburg en Rothenburg ob der Tauber.

Te midden van de wijngaarden in het Frankische Wijnland ligt Würzburg. In de 18e eeuw werd hier een van de mooiste barokpaleizen van Duitsland gebouwd, de Residenz. Onder het paleis ligt een van de grootste en oudste wijnkelders, deze is zeker een kijkje waard. In de zuidvleugel van de Residenz is het Martin-von-Wagner Museum te vinden met een prachtige schilderijententoonstelling, grafische collectie en oudheden. 98 kilometer verderop ligt Rothenburg ob der Tauber, een prachtig pittoresk sprookjes stad. Rondom het stadje is een 14e eeuwse stadsmuur te vinden met talrijke torens en poorten. Een historische markt met een raadhuis met raadhuistoren, de gotische stadsparochiekerk, twee stadspoorten en de typische huisjes maken van Rothenburg ob der Tauber alles wat je van een middeleeuws stadje verwacht.

Wil je meer weten over de Romantische Straβe? Kijk op de website! >>

Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein, Schwangau

Tegen het einde van de route zijn de Alpen dan echt bereikt. Schwangau is omgeven door meren en bergen en de kastelen maken het sprookjesbeeld helemaal af. Schloss Neuschwanstein werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Lodewijk ll van Beieren. Hij groeide op in Schloss Hohenschwangau, maar besloot om een middeleeuws ridderslot te bouwen op een hooggelegen richel. Helaas woonde Lodewijk er niet lang voor hij onder mysterieuze omstandigheden overleed. Nog geen 2 maanden later ging het imposante kasteel open voor het publiek. Wat kenmerkend is voor het slot is dat het uit meerdere verbonden gebouwtjes bestaat die samen 150 meter lang zijn. Het kasteel bestaat uit meerdere torens, siertorentjes, gevels, balkons en beeldhouwwerk. Doordat het op een richel staat biedt het een fantastisch uitzicht.

Romantische Strasse, onderweg of vakantiebestemming?

Zoals je leest bestaat de Romantische Strasse uit talloze bezienswaardigheden. Wil je echt genieten van deze route en de vele dorpjes en steden? Natuurlijk is de route ook zeer geschikt als autovakantie. Onderweg kan je in verschillende typen accommodaties overnachten en genieten van de streekgerechten, wijn en plaatselijke gewoonten. Geen zin in de auto? Neem de Romantische Strasse Bus! Tussen Frankfurt am Main en München rijdt tussen 12 april en 20 oktober een bus. Elke ochtend vertrekt er een bus vanuit Frankfurt, Füssen en München en rijdt (afhankelijk van de rijrichting) langs de Residenz in Würzburg, de wijnbergen in Tauberdal, Bad Mergentheim, Weikersheim, Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl, Nördlingen en Augsburg, de Wieskirche, naar Hohenschwangau en Neuschwanstein. De buskaartjes zijn 6 maanden geldig en je kan de reis onderbreken en oppakken wanneer je wil.

Bekend met de Romantische Strasse? We zijn benieuwd naar je ervaringen en tips!

Zomervakantie tips