Skip to navigation Skip to main content

Romantische Strasse: prachtige autoroute door Zuid-Duitsland

Ford Mustang Mach-E Zomer

Zin in een rondreis met de auto door Zuid-Duitsland? De Romantische Strasse is één van de mooiste routes die je met de auto kunt rijden. De route begint bij Würzburg (tenzij je van de andere kant komt natuurlijk) en eindigt bij de Oostenrijkse grens, bij Füssen. De route is 460 kilometer lang. Wat maakt de route nou zo romantisch? De Romantische Strasse volgt een middeleeuwse handelsroute en de dorpen en steden waar je langs rijdt hebben nog steeds veel middeleeuwse kenmerken. Veel sprookjesachtiger wordt het niet, zeker wanneer je de rit afsluit met een bezoek aan Schloss Neuschwanstein. In dit artikel alles over de Romantische Strasse.

Route Romantische Strasse

De route van de Romantische Strasse staat goed aangegeven en het is ook mogelijk om het traject te wandelen of fietsen. De Romantische Strasse is voor auto’s aangegeven door middel van bruine bordjes. Wandelaars kunnen blauwe bordjes volgen en de fietsers de groene. De route begint in Würzburg, gaat via Rothenburg ob der Tauber en Wieskirche naar Slot Neuschwanstein. Dit zijn meteen de vier plaatsen in de route die alle vier in de Top 100 bezienswaardigheden van Duitsland staan. De route loopt via rivierdalen, akkerland, bossen, weilanden en bergen. Hoe zuidelijker je komt, hoe hoger de bergen worden. Kortom, de Romantische Strasse is een autoroute vol geschiedenis, cultuur, natuur en kunst!

Via Würzburg naar Rothenburg ob der Tauber

Te midden van de wijngaarden in het Frankische Wijnland ligt Würzburg. In de 18e eeuw werd hier een van de mooiste barokpaleizen van Duitsland gebouwd, de Residenz. Onder het paleis ligt een van de grootste en oudste wijnkelders, deze is zeker een bezoekje waard. In de zuidvleugel van de Residenz is het Martin-von-Wagner Museum te vinden met een prachtige schilderijententoonstelling, grafische collectie en oudheden. 98 kilometer verderop ligt Rothenburg ob der Tauber, een prachtige, pittoreske sprookjesstad. Rondom het stadje is een 14e eeuwse stadsmuur te vinden met talrijke torens en poorten. Een historische markt met een raadhuis met raadhuistoren, de gotische stadsparochiekerk, twee stadspoorten en de typische huisjes maken van Rothenburg ob der Tauber alles wat je van een Zuid-Duits middeleeuws stadje verwacht.

Beelden van Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg Ploenlein
© erlebe.bayern, Angelika Jakob
Rothenburg
© erlebe.bayern, Angelika Jakob
Rothenburg muur
© erlebe.bayern, Angelika Jakob
Rothenburg ob der Tauer
© erlebe.bayern, Angelika Jakob
Stadsmuur Rothenburg
© erlebe.bayern, Angelika Jakob

Hoogtepunt: Schloss Neuschwanstein

Tegen het einde van de route zijn de Alpen dan echt bereikt. Schwangau is omgeven door meren en bergen en de kastelen maken het sprookjesbeeld helemaal af. Schloss Neuschwanstein werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Lodewijk ll van Beieren. Hij groeide op in Schloss Hohenschwangau, maar besloot om een middeleeuws ridderslot te bouwen op een hooggelegen richel. Helaas woonde Lodewijk er niet lang, voordat hij onder mysterieuze omstandigheden overleed. Nog geen twee maanden later ging het imposante kasteel open voor het publiek. Wat kenmerkend is voor het slot is dat het uit meerdere verbonden gebouwtjes bestaat die samen 150 meter lang zijn. Het kasteel bestaat uit meerdere torens, siertorentjes, gevels, balkons en beeldhouwwerk. Doordat het op een richel staat biedt het een fantastisch uitzicht.

Luchtfoto van Schloss Neuschwanstein
© Unsplash / Daniel Stucke

Autovakantie op de Romantische Strasse

Zoals je leest kom je op de Romantische Strasse tal van bezienswaardigheden tegen. Wil je echt genieten van deze route en de vele dorpjes en steden? Leg dan de hele route af en rijd van plek naar plek. Onderweg kun je in verschillende type accommodaties overnachten en genieten van de streekgerechten, wijn en plaatselijke gewoonten.

Busreis Romantische Strasse

Geen zin in de auto? Neem de Romantische Strasse Bus! Tussen Frankfurt am Main en München rijdt tussen mei en oktober een bus. Elke ochtend vertrekt er een bus vanuit Frankfurt, Füssen en München en rijdt (afhankelijk van de rijrichting) langs de Residenz in Würzburg, de wijnbergen in Tauberdal, Bad Mergentheim, Weikersheim, Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl, Nördlingen en Augsburg, de Wieskirche, naar Hohenschwangau en Neuschwanstein. De buskaartjes zijn 6 maanden geldig en je kan de reis onderbreken en oppakken wanneer je wil.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.