Skip to navigation Skip to main content
Wandelen in Wald-Königsleiten
© Spalder Media Group

De dorpen Wald im Pinzgau en Königsleiten vormen samen een afwisselende en veelzijdige vakantieregio. Ingebed tussen de Zillertaler Alpen, Pinzgauer Grasberge en bergen van de Hohe Tauern, is dit het ideale startpunt voor het maken van prachtige fiets- en wandeltochten. Je kunt vanuit beide dorpen de bergwereld van de Zillertal Arena verkennen, maar ook op ontdekkingstocht gaan in National Park Hohe Tauern. Om je een handje op weg te helpen, heb ik in dit artikel de mooiste fiets- en wandelroutes in Wald-Königsleiten op een rijtje gezet.

Wandelen of fietsen tijdens zomervakantie in Wald-Königsleiten

De dorpen Wald im Pinzgau en Königsleiten liggen op de grens van het Salzburgerland en Tirol, zijn onderdeel van de Zillertal Arena en vormen samen een fijne en afwisselende vakantieregio. Het maakt niet uit in welk dorp je overnacht of met wie je daar verblijft, elke dag kun je de mooiste fiets- en wandeltochten maken. Van gemoedelijke tochten zonder al te veel hoogteverschil, die je meenemen door romantische dalen en waarbij je onderweg kunt pauzeren op het terras van een knusse berghut, tot meerdaagse huttentochten en avontuurlijke tours in de bergen. Het netwerk van fiets- en wandelpaden is hier honderden kilometers groot, waardoor je elke dag opnieuw op ontdekkingstocht kunt gaan. Benieuwd welke routes je niet mag overslaan?

  

Mountainbiken in Wald-Königsleiten
© Spalder Media Group

E-bike tip: Salzachtal – Salzachalm – Markkichl – Salzachgeier

Fietsen in de bergen klinkt voor iemand die daar geen ervaring mee heeft misschien zwaar, maar hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Tegenwoordig kun je bij elk fietsverhuurbedrijf terecht voor e-bikes en die maken elke klim toch een stuk eenvoudiger! In Wald-Königsleiten kun je de mooiste routes op een e-bike fietsen, waaronder deze door het Salzachtal. Dit is een van de vijf zijdalen van Gerlos en absoluut de moeite waard om te ontdekken. Start in het centrum van Wald en fiets hier langs de oude Gerlosstraße het Salzachtal in. Na 5 km kom je bij de Salzachhütte. Vanaf hier is een mooie rondweg van nog eens 5 km langs de Salzachalm en Mülleralm mogelijk. Eventueel kun je de fiets bij de Salzachalm parkeren en de tocht combineren met een wandeling naar de Markkirchl (45 minuten) of Salzachgeier (2 uur en 20 minuten). Terug fietsen kan ook, volg hiervoor dezelfde route.

E-biken in Wald im Pinzgau
© Wald-Königsleiten

Wandeltip: de Königsleitner Jodelwanderweg

Jodelen is een eeuwenoude Alpentraditie en tijdens een vakantie in Wald-Königsleiten kun je daar alles over leren. Het bergstation van de Dorfbahn in Königsleiten is het startpunt van de themawandeling ‘Jodelwanderweg’. Tijdens een 6,5 km lange wandelroute terug naar het dorp, leer je alles over jodelen en mag je het ook zelf proberen. Onderweg passeer je acht verschillende stations die je de techniek bijbrengen. De route is eenvoudig en in totaal ben je drie uur onderweg. Leuk weetje: je kunt de Jodelwanderweg ook samen met een gids wandelen!

  

Wandelen Jodelwanderweg Wald-Königsleiten
© Spalder Media Group

Fietstip: Tauernradweg

Wald-Königsleiten wordt ook wel de poort naar National Park Hohe Tauern genoemd. Dit natuurgebied is 1856 km2 groot en daarmee het grootste van de Alpen. Een van de meest bekende fietsroutes die je hier kunt fietsen, is de Tauernradweg. Deze meerdaagse fietsroute is verdeeld over zeven etappes en er zijn twee varianten mogelijk. De eerste is 270 km lang, start bij de Krimmler Wasserfälle en voert voor een groot gedeelte langs de Salzach, maar bij Salzburg ga je verder langs de Saalach. Via Bad Reichenhall, Lofer en Saalfelden fiets je naar het eindpunt in Zell am See. De tweede route, de klassieke variant, is 310 km lang en voert van Krimml via Salzburg naar Passau langs de Salzach. Je kunt alle etappes fietsen, maar er ook één of een aantal uitkiezen. De route is makkelijk tot gemiddeld van niveau en onderweg passeer je genoeg fijne accommodaties voor een overnachting.

 

Lees ook: tips voor uitstapjes in National Park Hohe Tauern vanuit Wald-Königsleiten

National Park Hohe Tauern
© Spalder Media Group

Wandeltip: Hohe Tauern Panorama Trail

Maar ook te voet kun je vanuit Wald-Königsleiten op ontdekkingstocht door National Park Hohe Tauern. Er valt zo veel te zien in dit natuurgebied, dat je er dagen kunt doorbrengen! Een wandeltip is de meerdaagse wandelroute Hohe Tauern Panorama Trail. Deze panoramische wandelroute is 150 km lang en bestaat uit 10 etappes van zes tot zeven uur wandelen per dag. Tijdens het wandelen geniet je van uitzichten op de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, maar ook op toppen als de Kitzsteinhorn, Großvenediger en Großer Wiesenbachhorn. Pauzeren kan in knusse berghutten onderweg, gelegen op de mooiste plaatsen. Uiteraard kun je ook één etappe wandelen, maar ook een compleet pakket boeken (inclusief accommodaties) behoort tot de mogelijkheden.

 

E-bike & wandeltip: Wurfalm – Gernkogel

De vijfde tip in dit lijstje met mooiste fiets- en wandelroutes in Wald-Königsleiten is een combinatie van beide. Eerst stap je op de e-bike en vertrek je vanuit het centrum van Wald via de B165 langs de oude Gerlosstraße. Bij de brug voor Mühlbauer sla je rechtsaf en vanaf hier fiets je verder over een bosweg naar de Wurfalm en Happingalm. Hier parkeer je de fiets en wandel je in 2 uur naar de 2267 meter hoge Gernkogel. Deze panoramische route staat garant voor de mooiste uitzichten, voert over groene bergweides en is gemiddeld van niveau. Terug wandel en fiets je via dezelfde weg. Op ’s zomerse dagen is het daarna goed toeven bij Kristallbad Wald!

   

Wandelen Gernkogel Wurfalm Wald-Königsleiten
© Wald-Königsleiten

Wandeltip: Durlaßboden stuwmeer & Wildgerlostal

Met honderden kilometers aan wandelpaden kun je vanuit Wald-Königsleiten alle kanten op. Een mooie wandelroute die je zeker niet wilt overslaan is die je meeneemt rondom het Durlaßboden stuwmeer. Dankzij weinig hoogteverschil is deze eenvoudige route voor iedereen goed te doen. Na afloop kun je de tocht prima combineren met wat waterpret. Bij het meer zijn onder andere sups, waterfietsen en kajaks te huur. De uitloper van dit meer loopt door het Wildgerlostal, dat onderdeel is van National Park Hohe Tauern. Een wandeltip is de 3 km lange route vanaf Alpengasthaus Finkau door de Leitenkammerklamm naar de Trissl Alm op 1584 meter hoogte. Hier is het uitzicht op het Wildgerlostal echt prachtig!

  

Wandelen rondom het Durlaßboden stuwmeer
© Spalder Media Group

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Wald-Königsleiten.

 

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.