Skip to navigation Skip to main content

De bergen bereiken vanuit Nederland doe je zo

Ford Kuga Rood

Wandelen, bergbeklimmen, skiën, snowboarden en nog veel meer: in de bergen is van alles te beleven! Als je graag op avontuur gaat in de bergen, ben je in Nederland helaas niet op de juiste plek. Maar gelukkig zijn er allerlei manieren om vanuit ons platte landje naar gebergten in Europa te reizen. In dit artikel benoemen we enkele reis-manieren en een paar bekende gebieden die je kunt bereiken.

Autoreis

Dat de Europese snelwegen rond de zomer- en wintervakantie vaak vaststaan is geen verrassing. Veel mensen kiezen er namelijk voor om met de auto naar hun vakantiebestemming te reizen. Het is vaak goedkoper dan vliegtickets voor het hele gezin, en je kan daarnaast meer bagage meenemen. Ook ben je een stuk flexibeler dan als je met andere vervoermiddelen reist.

Neem je eigen wintersport- of wandelspullen mee naar populaire gebergten in centraal Europa voor een onvergetelijke bergsportvakantie! Met een beetje geluk zit je al met zo’n 10 uur rijden in de prachtige bergachtige gebieden die Duitsland en Oostenrijk te bieden hebben.

Zorg wel dat je alle benodigdheden bij je hebt, ook voor in het buitenland. Reis je elektrisch? Vergeet dan niet van tevoren een aantal pauzes in te lassen bij oplaadpunten, zodat je niet met een lege accu komt te zitten.

Ford Mustang Bergpas

Trein

Wil je eens op een andere manier reizen? Binnen Europa zijn er veel mooie bergen te bezoeken met de trein. Zo kan je bijvoorbeeld met de nachttrein of de ICE International naar Grindelwald in Zwitserland. Hier vind je bergen zoals de Jungfrau (4158 meter) en de Finsteraarhorn (4274). Ook de Ardennen en de natuurgebieden in Duitsland zijn met een paar keer overstappen gemakkelijk te bereiken vanuit Nederlandse stations.

De trein is een duurzame manier van reizen en vaak kan je ook hier genoeg bagage meenemen. Wel kan de trein lang duren en kan het verwarrend zijn als je vaak moet overstappen. Maar deze tijd kun je natuurlijk goed gebruiken om alvast de eerste wandelroutes uit te stippelen, want je hoeft niet op de weg te letten!

Vliegtuig

Met het vliegtuig kan je natuurlijk de hele wereld over. Gebergtes in Argentinië of Kenia: niets is te gek! Een prachtig avontuur, maar vaak wel kostbaar en niet heel milieubewust. Als je liever dicht bij huis blijft, vlieg je ook makkelijk naar Engeland, Ierland en Schotland. Hier maak je prachtige wandelingen naar de top van Ben Nevis (1345 meter) of Snowdon (1085 meter).

Een nadeel van het vliegen is dat je wel goed na moet denken over wat je mee gaat nemen. Vaak is er een limiet aan de bagage die je mee mag nemen, en kan je voor onverwachte kosten komen te staan als je hier overheen gaat. Een vliegreis is dus geen ideale optie als je graag zelf je wintersport- of wandelspullen meeneemt naar de locatie.

Vliegtuig Transavia
© Spalder Media Group

Boot

Iets nieuws proberen? Ga eens met de boot op reis! Het zal je verrassen hoeveel bestemmingen je kan bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld met de ferry vanuit Eemshaven naar Noorwegen om het nationaal park Jotunheimen te bezoeken met behulp van je eigen auto, een huurauto of bus. Het ligt ongeveer 400 kilometer van Kristiansand, waar de ferry aankomt. In Jotunheimen vind je een hoop prachtige bergen, een echte walhalla voor wandelaars dus!

Houd er wel rekening mee dat de reis 18 uur duurt, en dat als je last hebt van zeeziekte, dit ook voor kan komen op een grote boot. Wel handig is dat je je auto mee kan nemen, dus een mooie roadtrip door Scandinavië kan je van je bucketlist afstrepen.

Verzekerd reizen

Hoe je ook reist, het is belangrijk om te zorgen dat je in het buitenland goed verzekerd bent. Reis je meerdere keren per jaar? Dan is het handig om in plaats van een kortlopende reisverzekering (voor een enkele reis) een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dan hoef je niet bang te zijn het te vergeten voordat je op pad gaat, omdat je zo continu verzekerd bent tegen ongevallen, schade en andere tegenvallers op reis.

De bergen in

Zoals boven genoemd zijn er veel verschillende manieren om naar populaire wandel- en skibestemmingen in de bergen te reizen. Kies jouw favoriete manier van reizen en geniet van een nieuw avontuur in de bergen!

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.