Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eindelijk rustig zonnig zomerweer

Korbersee
© Webcam Körbersee, Schröcken

Het weer in de Alpen ging de afgelopen tijd alle kanten op. Hittegolven werden afgewisseld met periodes met extreem veel regen. Het noodweer in Oostenrijk en Slovenië, met overstromingen tot gevolg, lijkt alweer enige tijd geleden, maar ligt nog maar een paar dagen achter ons. Op grote hoogte viel begin deze week zelfs nog verse sneeuw! De komende dagen is er eindelijk sprake van stabiel zomerweer in de Alpen. Overal schijnt de zon en het voelt zomers aan. Ook de eerste dagen na het weekend blijft het weerbeeld stabiel.

Oostenrijk: zonnig en steeds warmer

Aan de noordzijde van de Alpen kan vanmorgen nog een bui vallen, maar ’s middags breekt de zon vrijwel overal door. Voor de hoogste temperaturen (26 graden) moet je in het uiterste westen, bij de Bodensee, zijn. Morgen is er vrijwel geen wolkje aan de lucht en is het een heerlijke dag om eropuit te gaan. Ook de temperatuur klimt nog een paar graden. Tijdens het weekend blijft een hogedrukgebied het weer bepalen. Hoog in de bergen van Tirol en Vorarlberg kan een enkele onweersbui ontstaan. In Innsbruck stijgt de temperatuur tot boven de 30 graden. Vanaf maandag wordt het zelfs nog wat warmer en blijft de zon nadrukkelijk aanwezig. Ga vroeg de bergen in, want in de namiddag ontstaan hier en daar (hevige) onweersbuien.

Feldkirch
© Webcam Feldkirch
Het weer in Oostenrijk zal vandaag, vanuit het westen, steeds verder opklaren (Feldkirch, Vorarlberg)

Frankrijk: temperatuur ruim boven de 30 graden

Volop zomer in de Franse Alpen! Met temperaturen ruim boven de 30 graden en de nulgradengrens rond 4400 meter hoogte, is het beslist heet te noemen. Vrijdag wordt het zelfs nog een graadje warmer met maxima van 36 graden. Op zaterdag kan er tegen de Italiaanse grens hier en daar een korte onweersbui ontstaan. Zondag hetzelfde weerbeeld, waarbij onstabiele lucht vanuit het zuidoosten binnen komt drijven. Ook dan is langs de Italiaanse grens en bij de Écrins de grootste kans op een klap onweer. Aan het begin van volgende week blijft dit weertype aanhouden.

Zwitserland: zomer keert definitief terug

De komende dagen wordt het weerbeeld in Zwitserland bepaald door een hogedrukgebied met droge, warme lucht. Pas tijdens het weekend wordt de lucht vatbaarder voor onweer en een regenbui. Dit zal met name het geval zijn in de namiddag en avond in de hoger gelegen berggebieden. Volgende week blijft het heerlijk zomerweer met aan beide kanten van de Alpen temperaturen van maximaal 30 graden. De zon schijnt veel, maar in de bergen zullen zich dagelijks ook enkele onweersbuien vormen.

Vierwoudstedenmeer
© Webcam Brunnen
Prima weer voor een boottochtje op het Vierwoudstrekenmeer

Italië: genieten met hoofdletter G

Wie vakantie viert in Noord-Italië heeft heerlijke dagen voor de boeg. De zon schijnt volop en hier en daar komen slechts een paar stapelwolken voor. Met temperaturen boven de 30 graden in de dalen is het bijzonder aangenaam. Op zaterdag is de kans op onweer nog gering, op zondag gaan er lokaal wel enkele individuele onweersbuien ontstaan. Maandag is de kans hierop alweer een stuk kleiner.

Duitsland: zonnig met af en toe een onweersbui

In het zuidoosten van Beieren kan er vanmorgen nog een bui vallen. In de loop van de dag gaat de zon steeds vaker schijnen en in het Zwarte Woud kan de temperatuur al oplopen naar 28 graden. Ook op vrijdag laat de zon zich veelvuldig zien. Het weekend start met de nodige zonneschijn, maar in de namiddag stijgt de kans op een (geïsoleerde) regen- en onweersbui. Bij een temperatuur van 25 tot 31 graden kan het benauwd aanvoelen. Ook op zondag ontstaan er in de loop van de dag meer buien en soms stevige onweersbuien. De wind is zwak tot matig, maar kan tijdens de buien flink aantrekken.

Hochrieshutte
© Webcam Hochrieshütte
Bij de Hochrieshütte, ten zuiden van Rosenheim, maken de paragliders zich klaar om weg te vliegen

Op vakantie naar de Alpen?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.