Skip to navigation Skip to main content

8 bijzondere berghutten in Oostenrijk

9695 - 8 bijzondere berghutten in Oostenrijk

Oostenrijk kent enorm veel berghutten. Alleen al de provincie Tirol telt 197 berghutten die bij de Alpenverein zijn aangesloten. Kleine eenvoudige hutten, hypermoderne populaire berghutten en alles daar tussenin. In dit artikel delen we 8 bijzondere berghutten in Oostenrijk. Berghutten die je absoluut zou moeten bezoeken als je in de buurt bent, of die je op je 'to-go-lijstje' kunt zetten. Naast deze berghutten is er natuurlijk nog een enorme keuze aan fijne plekjes in de bergen om iets te drinken, te lunchen of te overnachten. Welke berghut in Oostenrijk is jouw favoriet?

#1. Edelweißhütte, Mariazell

De Edelweißhütte heeft alles wat een meer dan 100 jaar oude berghut zo mooi maakt: doorleefd en krakend hout, een authentieke sfeer, een waanzinnig mooi uitzicht en een klinkende naam. Hüttenwirt 'Pfanni' is vooral beroemd om zijn heerlijke Grammelknödel met zuurkool en griesmeelpudding met aardbeiensaus. De berghut ligt op de 1266 meter hoge Bürgeralpe bij Mariazell (Steiermark).

Edelweißhütte, Mariazell
De Edelweißhütte in Mariazell (Foto: © Edelweißhütte)

#2. Kristallhütte, Kaltenbach

De Kristallhütte ligt op 2147 meter hoogte in het Hochzillertal en is het tegenovergestelde van de nummer #1. uit deze lijst. In deze berghut staat luxe en genieten hoog in het vaandel. Hier kun je chillen in de lounge, dansen op de beats van DJ's en overnachten in een bijzonder comfortabele suite, maar gewoon Kaiserschmarrn eten kan ook!

Kristallhütte, Kaltenbach
De Kristallhütte in Kaltenbach (Foto: © Mair Touristik)

#3. Kessl Hütte, Gargellen

De Kessl Hütte is zo'n knusse houten hut zonder website, maar mét een heerlijk terras, kinderspeelplaats en een kleine forellenvijver. Je vindt de hut op 1733 meter hoogte boven Gargellen in het Montafon. Er wordt ook wel gezegd: 'Wer nicht beim Hubert im Kessl war, der war nicht in Gargellen!', dus dan weet je wat je te doen staat als je in de buurt bent.

Kessl Hütte, Gargellen
De Kessl Hütte in Gargellen (Foto: © Montafon Turismus)

#4. Rübezahl Alm, Ellmau

De Rübezahl Alm in Ellmau is één van de meest geliefde berghutten in de Wilder Kaiser, Tirol. De karakteristieke houten hut wordt geleid door de gastvrije familie Salvenmoser. Het paar trouwde op de alm en inmiddels is uitgebreid met 3 kleine mannetjes. Hier kun je - naast de normale openingstijden overdag - elk weekend terecht voor een heerlijk bergontbijt en op dagen met slecht weer bouwen ze een klein gezellig feestje in de voormalige koeienstal. Voor de kids is er genoeg te doen op de alm!

Rübezahl Alm, Ellmau
De Rübezahl Alm in Ellmau (Foto: © Rübezahl Alm)

#5. ice Q, Sölden

Superstrak modern design met heel veel glas op 3048 meter hoogte. In de ice Q eet je letterlijk en figuurlijk op zeer hoog niveau. Trek er de tijd voor uit, neem een dikke portemonnee mee en geniet een middag lang van tongstrelende specialiteiten uit de keuken. Maar je kunt er ook 'gewoon' een Schnitzel eten. Eén van de lekkerste (en duurste...) die ik ooit heb gegeten. Oh ja, en ook niet onbelangrijk om te vermelden: James Bond zijn laatste film Spectre werd gedeeltelijk hier opgenomen.

ice Q, Sölden
De ice Q in Sölden (Foto: © ice Q)

#6. Adler Lounge, Kals am Grossglockner

Nog zo'n staaltje strak en modern design op de berg: de Adler Lounge in Kals am Großglockner op ruim 2500 meter hoogte. Alleen al voor het spectaculaire uitzicht op de de Grossglockner, zou je hier eigenlijk een keertje naartoe moeten gaan. Daarnaast is de sfeer, ondanks dat het erg modern is, erg fijn en het eten lekker. En je kunt er ook overnachten, zodat je 's ochtends de zon ziet opkomen naast de hoogste berg van Oostenrijk.

Adler Lounge, Kals am Grossglockner
De Adler Lounge in Kals am Grossglockner (Foto: © Adlerlounge)

#7. Almfried, Brixen im Thale

Eigenlijk is Almfried geen berghut, maar een bergboerderij met een paar tafels waar alleen huisgemaakte bio specialiteiten worden gemaakt. Tot een paar jaar geledens stond oma zelf nog de Kaiserschmarrn te bakken. Deze plek is een absolute geheimtip en ligt verscholen bovenop de berg in Brixen im Thale. Alcohol wordt er niet geschonken, zelfgemaakte sapjes wel. Veel knusser, eenvoudiger en authentieker kan bijna niet...

Almfried, Brixen im Thale
Vers gemaakte Kaiserschmarrn bij Almfried in Brixen im Thale

#8. Crystal Cube, Fiss

Net als de nummer #7, in deze lijst is de Crystal Cube ook erg klein (je kunt er maximaal met 8 personen eten), maar hier eet je op hoogstaand culinair niveau. Bovenop de Zwölferkopf in Fiss, op 2600 meter hoogte, staat deze futuristisch ogende reuzenkubus. Zowel voor een champagneontbijt, luxe lunch of high tea zit je goed in de Crystal Cube. Reserveren is verplicht, exclusiviteit gegarandeerd.

Crystal Cube, Serfaus
(Foto: © TVB Serfaus-Fiss-Ladis)

Welke berghut in Oostenrijk hoort volgens jou ook in dit rijtje thuis?

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.