Fietsbroek kopen: waar moet je op letten?

Mountainbiken in de bergen

8 maart 2020

door Thijs in Materiaal

De fietsbroek is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de fietsoutfit. Een goede fietsbroek voorkomt zadelpijn en andere ongemakken tijdens het fietsen. Fietsbroeken zijn er in tal van uitvoeringen en voor ieder type fietser is er een geschikte broek te vinden. Zowel voor recreatieve fietsers als mountenbikers en wielrenners die honderden kilometers per week fietsen is de fietsbroek onmisbaar. In dit weblog lees je alles over het kopen van de juiste fietsbroek.

Fietsbroek met zeem

Fietsbroeken zijn er in diverse uitvoeringen en het grootste voordeel ten opzichte van een normale sportbroek is de aanwezigheid van een zeem. De zeem zorgt voor de opname van zweet, voorkomt ontstekingen en gaat zadelpijn tegen. Vroeger bestond de zeem uit een laag leer, maar tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van synthetische materialen die gemakkelijker te wassen en onderhouden zijn. Wat voor zeem het beste bij jou past is persoonlijk. Fietsers die veel kilometers maken geven vaak de voorkeur aan een dunnere zeem, terwijl recreanten vaak voor een wat dikker model kiezen. Voor een optimale pasvorm is het belangrijk dat je onder de fietsbroek geen ondergoed draagt. Je fietsoutfit wordt compleet gemaakt door een fietsshirtfietshelmfietsschoenen en fietskleding accessoires.

Fietsbroek met of zonder bretels

Fietsbroeken zijn verkrijgbaar met of zonder bretels. Fietsbroeken met bretels worden bibshorts genoemd en zakken minder snel af. Voor wie de nodige kilometers op de fiets maakt (wielrenners) ligt de keuze voor een bibshort voor de hand. Houd in je achterhoofd dat een bibshort niet gemaakt is om mee te lopen, maar om mee te fietsen. Door de bretels zakt de broek nooit af en blijft de zeem op z’n plaats. Zit je niet uren achter elkaar in het zadel (toerfietsers, mountainbikers), dan past een fietsbroek zonder bretels en dus met meer bewegingsvrijheid wellicht beter bij je. Bij wielrenners past een strakke, aerodynamische fietsbroek terwijl mountainbikers en toerfietsers sneller voor een wat wijder en steviger model kiezen.

Fietsbroek voor dames

Voor dames zijn er speciale fietsbroeken op de markt. De vorm van een dameszeem is anders dan in een mannenbroek en door ervaring kom je erachter wat het beste bij jou past. Let in ieder geval goed op de plekken van de stiksels, zodat die niet voor irritaties gaan zorgen. Ook bij fietsbroeken voor dames is er een grote keus tussen modellen met en zonder bretels. En onthoud dat een fietsbroek pas echt lekker hoort te zitten wanneer je in de fietshouding zit.

Fietsbroek voor mountainbiken

Koop online je fietsbroek bij: 

Goedkoop is duurkoop?

Fietsbroeken zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen. Bij warenhuizen zie je broeken liggen voor slechts een paar tientjes, maar er zijn ook bibshorts van meer dan € 200,- op de markt. Zit er echt zo veel verschil tussen deze broeken? Het antwoord is ja. Wie veel kilometers in het zadel doorbrengt heeft veel belang aan een kwalitatief uitstekende broek. Goedkopere broeken zitten simpelweg minder goed, gaan minder lang mee en hebben een minder fijne zeem. Ga je slechts af en toe fietsen, dan kan een betaalbaarder model prima bij jou passen. Bezuinig echter nooit op comfort, want anders is het fietsplezier je snel vergaan. Voor wie urenlang in het zadel zit betaalt de kwaliteit van een hoogwaardige fietsbroek zich zonder twijfel uit.

Fietsbroek voor wielrennen

Merken fietsbroeken

Met zoveel merken en soorten fietsbroeken wordt de keuze niet gemakkelijker. Agu biedt fietskleding van Nederlandse bodem met een perfecte prijs-kwaliteitsverhouding voor de sportieve fietser. Merken met goedkope fietsbroeken, maar toch van een degelijke kwaliteit, zijn onder meer Rogelli, B’Twin en 21 Virages. In het middensegment zijn tal van (sportieve) broeken verkrijgbaar die je urenlang plezier in het zadel kunnen bezorgen. Gerenommeerde merken zijn Craft, Sportful, Nalini en Pearl Izumi. Wie alleen het beste van het beste om z’n billen wilt komt terecht bij hoogwaardige (en dure!) merken als Assos, Gore Bike Wear en X-Bionic.

Zomervakantie tips