Skip to navigation Skip to main content

Fietskleding: uit deze items bestaat je fietsoutfit

10841 - Fietskleding: uit deze items bestaat je fietsoutfit

Goede fietskleding zorgt voor meer fietsplezier. Wanneer je lekker en comfortabel op je zadel zit gaan de uren veel prettiger voorbij. Een goede fietsbroek is hierbij essentieel. Daarnaast is het fijn om een fietsshirt te dragen dat aansluit bij jouw fietspatroon. De fietshelm is onmisbaar voor ieder type fietser en het dragen hiervan zou vanzelfsprekend moeten zijn. Goede fietsschoenen moeten de kracht optimaal overbrengen, maar ook lekker zitten omdat je ze urenlang draagt. De fietsoutfit wordt compleet gemaakt met handige fietskleding accessoires.

#1. Fietsbroek

Een goede fietsbroek zorgt ervoor dat je urenlang in het zadel kunt zitten. Met een kwalitatieve fietsbroek voorkom je zadelpijn en andere ongemakken. Het belangrijkste onderdeel van de fietsbroek is de zeem. De zeem is een verdikking in de broek die zweet opneemt, ontstekingen voorkomt en zadelpijn tegengaat. Zemen zijn er in diverse diktes en worden veelal gemaakt van synthetische materialen. Daarnaast kun je kiezen voor een (strak) model met bretels of een (wijd) model zonder bretels met meer bewegingsvrijheid. Voor een wielrenner is het van belang dat een broek zo strak mogelijk aansluit, terwijl mountainbikers en recreatieve fietsers vaak liever een broek zonder bretels dragen.

#2. Fietsshirt

De keuze aan fietsshirts is enorm. Er zijn strakke modellen voor wielrenners en wijdere modellen voor recreatieve- en mountainbikers. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat het shirt ademt en zweet van de ene naar de andere kledinglaag transporteert. Er zijn fietsshirts met lange en korte mouwen, dik en dun, zodat je voor iedere omstandigheid het juiste shirt kunt dragen. Het prijsverschil tussen fietsshirts zit in de kwaliteit en pasvorm. Een hoogwaardig fietsshirt van merinowol is duurder dan een eenvoudig model van polyester.

#3. Fietshelm

Zonder fietshelm zou je eigenlijk de straat niet meer op moeten gaan. Een fietshelm kan bij een valpartij het verschil maken tussen een onschuldige blessure of serieus letsel. Zowel voor wielrenners, mountainbikers als recreatieve fietsers is een helm van belang. De verschillen tussen diverse helmen zit met name in gewicht, aerodynamica, design en comfort. Controleer in ieder geval of de fietshelm beschikt over de EU norm EN 1078. Voor optimale bescherming is het belangrijk dat de fietshelm de juiste maat heeft. De helm mag niet knellen, maar zeker ook niet te strak zitten.

Kapotte fietshelm na valpartij
Een fietshelm kan het verschil maken tussen geen letsel of serieus letsel (Foto: © Schriever)

#4. Fietsschoenen

Voor een recreatieve fietser zijn fietsschoenen die vastzitten aan de pedalen misschien net wat minder belangrijk. Er zijn echter ook pedalen met een systeem waarop je zowel vast als los kunt zitten. Op de schoenen die bij deze pedalen horen, kun je bovendien prima lopen. Voor wielrenners en mountainbikers is het van belang de kracht zo goed mogelijk over te brengen op de pedalen. Deze fietsschoenen zijn stijf en sluiten optimaal aan op de voet. Mountainbikeschoenen hebben een zool die van profiel is voorzien, aangezien er soms ook stukken gelopen dienen te worden.

#5. Fietskleding accessoires

Handige fietskleding accessoires kunnen je net dat beetje extra fietsplezier geven. Zo werkt het weer niet altijd mee, en is het soms net wel of niet warm genoeg voor korte mouwen en korte broek. In situaties als deze bieden losse arm- en beenstukken uitkomst. Niet iedere fietser houdt van fietshandschoenen, maar toch is het verstandig deze te dragen. Je hebt extra grip en bij een eventuele valpartij zijn je handen beschermd. Het is ook handig om een regen- en windjack in je collectie te hebben. Je fietsoutift wordt compleet gemaakt door een stel mooie fietssokken. Met de juiste fietskleding kun je onder alle omstandigheden fietsen!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.