Skip to navigation Skip to main content

Fietshelm: koopadvies, modellen & tips

9625 - Fietshelm: koopadvies, modellen & tips

Een fietshelm beschermt je hoofd en kan het verschil maken tussen een onschuldige blessure of serieus letsel. Het op je hoofd zetten van een fietshelm voor je vertrekt zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het aantrekken van je fietsbroek. Sportieve fietsers, wielrenners en mountainbikers behalen serieuze snelheden en hierbij dient je hoofd goed beschermd te zijn. In dit weblog lees je waar je op moet letten bij het kopen van een geschikte fietshelm.

Veiligheidsnorm fietshelmen

Je zou zeggen dat een fietshelm een fietshelm is, maar toch zitten er verschillen tussen modellen voor bijvoorbeeld mountainbikers en sportieve fietsers. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid en dit kun je controleren door de aanwezigheid van de EU norm EN 1078 (EN 1080 voor kinderen). Deze veiligheidsnorm betekent dat de helm uitgebreid getest is en dat er een Nederlandse handleiding bij zit. Daarnaast zitten de verschillen tussen fietshelmen met name in gewicht, aerodynamica, design en comfort. Wie veel kilometers maakt beleeft meer plezier aan een duurder model met een betere pasvorm, terwijl sportieve fietsers die veel minder fietsen ook prima toe kunnen met een goedkopere fietshelm. Fietshelmen zijn te koop van € 25,- tot € 250,-, duurder betekent echter niet veiliger!

Fietshelm nieuw kopen

Belangrijk is dat je je fietshelm nieuw koopt en deze niet tweedehands aanschaft. Je weet immers niet wat er met de helm is gebeurd en hoe oud deze is. Er wordt aangeraden een fietshelm om de 3 tot 5 jaar te vervangen. Bij een fietshelm kan interne slijtage optreden, waardoor de helm niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet. Daarnaast kan er met een helm zijn gevallen, met als gevolg onzichtbare schade aan de binnenzijde. Het is verstandig om een fietshelm te vervangen na een valpartij.

De juiste positie van de fietshelm op het hoofd
De juiste positie van de fietshelm op het hoofd (Foto: © Wikimedia Commons)

De juiste maat fietshelm

Voor optimale bescherming is het essentieel dat je fietshelm de juiste maat heeft. Meet je hoofdomtrek door met een centimeter 2 cm. boven de wenkbrauwen te meten. Ieder merk heeft een eigen maattabel die correspondeert met de hoofdomtrek. Pas de fietshelm echter ook altijd in de praktijk. Als je de helm past mag deze niet knellen, maar ook niet te los zitten. Hierbij is het belangrijk dat je de bandjes goed afstelt en dat de sluiting niet over je kin kan schuiven. Wanneer je daadwerkelijk gaat fietsen moet je de helm als het ware niet voelen en mag het niet oncomfortabel aanvoelen.

Gewicht en ventilatie van de fietshelm

Niet alleen de maat draagt bij aan het comfort van een fietshelm, ook het gewicht en de ventilatie zijn belangrijk. Een te zware helm gaat naar verloop van tijd irriteren en neemt het plezier in het fietsen weg. Daarnaast moeten er voldoende ventilatiegaten in de helm zitten om oververhitting te voorkomen. De gaten leiden de luchtstroom langs het hoof en voeren het zweet af. Er zijn ook modellen verkrijgbaar waarbij deze ventilatiegaten zijn afgeschermd met gaas, zo kunnen er geen vervelende insecten binnenkomen. De fietshelm vormt, net als een goed fietsshirt, een fietsbroek, fietsschoenen en fietskleding accessoires, een onmisbaar onderdeel van de fietsoutfit.

Gewicht en ventilatie van de fietshelm
Een fietshelm kan het verschil maken tussen geen letsel of serieus letsel (Foto: © Schriever)

Fietshelm voor kinderen

Bij het kopen van een fietshelm voor kinderen gelden dezelfde regels als bij volwassenen. Een goede kinderhelm voldoet aan de Europese 1080 norm, beschermt het complete hoofd en zit stevig vast, zonder dat het knelt. Koop een helm nooit op de groei, want een niet goed passende helm beschermt lang niet zo goed. Neem in de winkel goed de tijd om te passen en de bandjes van de helm af te stellen. Een opvallend design heeft niet alleen als voordeel dat je kind de helm mooi vindt, maar ook nog dat je goed zichtbaar bent in het verkeer.

De hele familie voorzien van een fietshelm (Foto: © Flickr, CC BY 2.0, National Park Service)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.